שיטת טיפול חדשנית בלימפומה: אין ספק כי משבר הקורונה תופס את מירב תשומת הלב הרפואית בימים אלו, אך הפעם הבשורות הטובות מגיעות דווקא בקשר לטיפול במחלת הסרטן. רשות התרופות האירופית (EMA) אישרה טיפול ראשון מסוגו בשם 'CAR-T', היעיל במקרים של סרטן לימפומה מסוג תאי מעטפת. מדובר בטכנולוגיה שרותמת את מערכת החיסון להילחם בסרטן, ולפי שעה מועמדת להיכנס למימון בסל התרופות בישראל. לפי הנתונים בישראל בכל שנה מתגלים כ-100 חולים כאלו, והשכיחות של המחלה היא אחד על כל 100 אלף בני אדם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השבוע התקבלה חוות דעת חיובית של רשות התרופות האירופית עבור הטיפול 'טקרטוס'. טיפול זה מיועד לחולים בוגרים בלימפומה מסוג תאי מעטפת שמחלתם חזרה לאחר לפחות שני טיפולים קודמים. החלטה זו התבססה על תוצאות מחקר בו השתתפו 74 מטופלים שמחלתם חזרה. בטכנולוגיה זו לוקחים את תאי ה-T במערכת החיסונית של החולה, ולאחר מכן מחדירים אליהם בהנדסה גנטית מתוחכמת רכיבים שתוקפים את תאי הגידול הספציפי של החולה. כך למעשה רותמת הטכנולוגיה את מערכת החיסון הטבעית של אותו אדם, וגורמת לה לתקוף את הגידול.

פריצת דרך בחקר הסרטן (צילום: פלוריסטם)
טיפול חדשני באמצעות הנדסה גנטית של תאי T|צילום: פלוריסטם

לימפומה מסוג תאי מעטפת היא מחלה אגרסיבית שמתפתחת במהירות, כאשר אין באמצעותם של הטיפולים הקיימים כיום לרפא אותה. תוחלת החיים החציונית של החולים נעה בין 10-6 חודשים בלבד, ורוב החולים מאובחנים בדרך כלל בשלב שבו המחלה כבר מפושטת ואגרסיבית. עד היום, עיקר הטיפול בחולים אלו נעשה באמצעות טיפול כימו-אימונותרפיה, ולאחריו טיפול של כימותרפיה במינון גבוה או אפילו השתלת מח עצם. מהמחקרים עולה כי בקרב כ-50% מהחולים המחלה לא תיבלם באמצעות הכימותרפיה או השתלת מח עצם, כאשר עד היום לא נמצא טיפול מוסכם בקהילה הרפואית לאחר התקדמות המחלה מהשלב השני.

התוצאות של הטכנולוגיה שהוצגו במחקר חושפות פריצת דרך: 93% מהחולים הגיבו לטיפול כאשר בקרב 67% מהם נצפתה תגובה מלאה, כלומר היעלמות של הנגעים הסרטניים. מתוך 28 המטופלים הראשונים שטופלו בטכנולוגיה, 43% נשארו בנסיגה של המחלה גם לאחר מעקב של שנתיים. כמו כן, תוחלת החיים של אלו שקיבלו את הטיפול עלתה באופן משמעותי: 83% מהחולים עדיין בחיים, שנה לאחר קבלת הטיפול, לעומת תוחלת חיים ממוצעת של כ-10-6 חודשים בלבד בטיפולים הסטנדרטיים.

הצגת סל התרופות לשנת 2020 (צילום: משרד הבריאות)
הצגת סל התרופות לשנת 2020|צילום: משרד הבריאות

ד״ר אביגדור אברהם, מנהל המערך ההמטו-אונקולוגי במרכז הרפואי שיבא אמר בשיחה עם N12: "מדובר בפריצת דרך במחלה הזו. לימפומה אגרסיבית שאין לה ריפוי, שההישרדות של המטופלים עד היום היא קצרה ביותר, זאת כי אין לנו כבר מה לתת להם. לפי תוצאות המחקרים האחרונים, ביכולתה של הטכנולוגיה להאריך חיים. אך לגבי ריפוי יש סימן שאלה, משום שהמעקב אחר המטופלים הוא קצר יחסית (בין שנה לשנתיים) ורק בעתיד נדע ברמה יותר מדויקת את ההשלכות של הטיפול לטווח הארוך".

זו הפעם השנייה שחברת 'גיליאד' עומדת מאחורי טכנולוגיית 'CAR-T' לחולי סרטן, והטיפול הראשון, 'יסקארטה', נועד לחולים בלימפומה מסוג תאים גדולים ונמצא בסל התרופות בישראל. בשני המקרים מדובר בפיתוח של רעיון ישראלי, שהחל את דרכו במכון וייצמן על-ידי פרופ' זליג אשחר. המחקרים המדעיים הראשונים נעשו בשיתוף פעולה עם המכון הלאומי לסרטן (NCI) בארה״ב.

היום (רביעי) יחלו דיוני ועדת סל התרופות 2021. בראש הועדה עומד פרופ' שוקי שמר, מי שהקים את ועדת הסל לפני יותר מעשרים שנה. הועדה מורכבת מגורמי מקצוע שונים ומטרתה להבטיח שהחלטותיה יתקבלו מתוך ראייה חברתית וציבורית רחבה, לצד נקודת המבט המקצועית והרפואית. אם לא יהיו עיכובים, עליה להגיש את המלצותיה עד סוף דצמבר 2020.