אחרי דיון שנמשך כשלוש שעות, קבינט הקורונה התפזר הערב (ראשון) ללא הכרעה על הגבלות נוספות. השרים האריכו את התקנות שמתירות את פתיחת הקניונים והמסחר ב-48 שעות נוספות, ומחר יתכנסו שוב כדי להכריע באופן סופי על הצעדים הבאים כדי לעצור את המשך מגמת העלייה החדה בתחלואת הקורונה. רה"מ נתניהו הבהיר לשרים: "פתחנו את המשק והייתה עלייה פראית בתחלואה, הגידול הגיאומטרי לא נותן לנו אפשרות לחכות. אסור להמתין לעלייה גדולה, זו טעות". סגר לילי יהיה אחד מהנושאים שעליהם ידונו השרים מחר.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
משרד הבריאות הפתיע את השרים ברשימת דרישות קיצונית, שכוללות סגירת המסחר בכל רחבי הארץ וסגירת מערכת החינוך בערים האדומות והכתומות. שר האוצר כ"ץ התנגד להמלצות, והדגיש כי פיילוט הקניונים דווקא הצליח. שר הכלכלה פרץ גם התנגד לסגור את המסחר ואמר כי "אם אנחנו, אחרי הפיילוט הזה, מחליטים שאנחנו סוגרים - זו סטירת לחי לכל ציבור שנפנה אליו ונבקש שיתוף פעולה. בשביל מה שלחנו אותם לפיילוט? מדוע? למה שיבוא ציבור כלשהו וישתף איתנו פעולה? אף אחד כאן לא יכול לומר שהפיילוט הזה הוסיף לתחלואה. זו תחלואה שתיבחן רק בעוד שבוע. הגיע הזמן שתבינו את החרדה שנמצאים אנשים במדינה הזאת - הם עומדים להגיע לפת לחם".
במרכז הדיון עמדה המחלוקת בין משרד הבריאות למל"ל. בעוד ששר הבריאות אדלשטיין ופרויקטור הקורונה פרופ' אש טענו שפתיחת הקניונים והחנויות הובילו לעלייה בתחלואה, במועצה לביטחון הלאומי טענו כי הקניונים דווקא עוזרים "לפזר באופן מירבי" את הקונים ובכך דווקא מונעים מהנגיף להתפשט. עם זאת, במצגת שהוצגה בפני השרים, במל"ל המליצו לדחות את ההחלטה על פתיחת קניונים נוספים - "למרות הצלחת הפיילוט".
"ממוצע המגעים למבקר בקניון היה כפול מהממוצע בשגרה", אמר הפרויקטור אש. "אדם שמגיע לקניון הוא עם הרבה מגעים סביב החנויות וסביב מקומות אחרים, וזה מעלה את התחלואה. גם אם נפעל בהתאם לתנאי הפיילוט, אם נפתח את כל הקניונים תהיה עלייה בתחלואה. זה די ברור".
המשנה לראש המל"ל, איתן בן דוד, הציג את העמדה ההפוכה: "המסקנה שלנו מהפיילוט שהקניונים הם מקומות המסחר הכי מפוקחים, הכי מנוהלים והכי בטוחים בין כל אתרי הקניות. ברוב מדינות אירופה הקניונים פתוחים עם הגבלות קטנות יותר לעומת מה שהטלנו בישראל". לדבריו, "אנחנו ממליצים על פתיחה נוספת של הקניונים כדי לאפשר פיזור מירבי של קונים. אין לנו נתונים על תחלואה גוברת במרכזי הקניות". עוד הוסיף: "אני לא חושב שצריך להגיד את המילה 'סגר' עכשיו".
"השפעת החיסונים תחל רק בחודש מרץ"
החיסונים הראשונים לקורונה צפויים להגיע לישראל כבר בשבועות הקרובים, כך עדכן שר הבריאות אדלשטיין. שר המדע והטכנולוגיה יזהר שי שאל את אדלשטיין מתי להערכתו יהיו חצי מיליון בני אדם מחוסנים בישראל, ושר הבריאות השיב: "מבחינה לוגיסטית, תוך כמה שבועות מתחילת החיסונים". ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, הדגישה בפני השרים: "כיוון שיהיה רווח של חודש בין מנה למנה, ההשפעה תתחיל במקרה הטוב בחודש מרץ".
כצעד נוסף למניעת העלייה בתחלואה, משרד הבריאות המליץ להכניס לבידוד את כל השבים מחו"ל, גם את אלו שחוזרים ממדינות ירוקות. את אלה שישובו מטורקיה ומסרביה - משרד הבריאות המליץ להכניס לבידוד במלונית קורונה ייעודית למשך 7 ימים, ואת המשך הבידוד יעשו בביתם.
על סדר היום של הקבינט עמדו שלושה נושאים מרכזיים: תמונת המצב מבחינת התחלואה בישראל, הצעדים שנדרשים לנוכח מגמות התחלואה, ותוצאות פיילוט פתיחת הקניונים והשווקים. עוד בטרם התכנסו השרים, מספר גורמים בכחול לבן הצהירו כי רק אחרי שיקבלו מידע בנוגע ללוח הזמנים של חיסוני הקורונה – יוכלו לקבל החלטות אם להשאיר את המשק פתוח או לא.
קבינט הקורונה: עדכונים מהדיון - דקה אחר דקה
19:26 - אדלשטיין: "אני חושב שההחלטה המעשית שצריך לקבל זה להביא תקנות להארכת הפיילוט של קניונים, שווקים ומוזיאונים ל-48 שעות וזה ייתן לנו זמן לדיון רציני".
19:25 - מסתמנת הסכמה על דחיית ההצבעה. ככל הנראה השרים יאריכו את כל התקנות הקיימות (שדורשות הארכה) ב-48 שעות בלבד כדי שמחר יהיה דיון.
19:17 - נתניהו הציע לדחות למחר את ההחלטה על הגבלות נוספות: "בואו נחכה 24 שעות ונקבל החלטה".
המשנה ליועמ"ש רז נזרי: "אפשר להאריך ב-24 שעות את פיילוט הקניונים כי זה פג הלילה ומחר לקבל החלטה".
נתניהו: "אז נמשיך את הדיון מחר ב-7 בערב".
19:08 - נתניהו: "פתחנו את המשק והייתה עלייה פראית בתחלואה. הגידול הגיאומטרי לא נותן לנו אפשרות לחכות. אסור להמתין לעלייה גדולה, זו טעות. להגיע לעלייה גדולה ולהטיל סגר של שבועיים זה סבל גדול".
השר כ"ץ: "אז עדיף סגר לילה".
הפרויקטור אש: "הערך של סגר לילה נמוך".
גנץ: "אנחנו נגיע לסגר שלישי, רק צריך כנראה לפני מדרגה נוספת".
19:05 - ד"ר אלרעי-פרייס: "כל יום שאנחנו מחכים פה יעלה את כמות הימים שבהם נצטרך להיות בסגר. אנחנו רואים את הגרף של ה-R (מקדם ההדבקה) - הוא לא נשאר יציב. הוא ממשיך לעלות כי אין שום דבר שגורם לו לרדת".
רה"מ: "אם ה-R היה מתקבע אז כל יום היינו משלמים בעוד יום. אבל כשה-R עולה והמדדים עולים, אז אנחנו משלמים במכפלות?".
שרון: "נכון".
19:03 - שר האנרגיה שטייניץ: "למה לא מכריזים על סגר לילה? זה לא יפגע במסחר ולא יפגע במערכת החינוך".
18:57 - שר האוצר כ"ץ: "כשיעדי התחלואה יהיו העילה לסגר - צריך להחליט על זה".
נתניהו: "זה מה שאנחנו עושים עכשיו".
כ"ץ: "זה לא משתלב עם הדיון על הקניונים ועל דברים אחרים, בואו נאפשר לקניון להיפתח כמו האחרים. אם יהיה דיון לגבי מדדים אז נצטרך לדון בכל המכלול ואז לקבל את ההחלטות לפי קריטריונים. עכשיו לבוא ובאופן מפתיע, מדיון בפתיחת הקניונים לבוא ולהטיל על חלק מהמסחר הגבלות - זה דבר לא סביר שלא נערכנו אליו. זה לא מתבקש היום. יכול להיות שעוד כמה ימים ידונו ויראו".
18:55 - ד"ר אלרעי-פרייס: "אם נחכה לראות מה קורה ולא נעשה פעולות עכשיו אנחנו נגיע לסגר, זה יהיה חמור יותר ואף אחד לא רוצה להגיע לשם".
18:39 - אדלשטיין: "כל התיאוריה הזו שאם נפתח יותר אז יהיה פחות לחץ - כבר היינו בסרט הזה. אם יש איזה צדיק בסדום אז אני מתנצל בפניו, אבל מישהו ראה חנות עם פחות מ-30 איש? זה דיון עם השלכות ישירות. מערכת החינוך היא לא אשמה והיא לא מקור התחלואה, אבל אם במקביל למערכת החינוך שנרצה להחזיק פתוחה, נפתח עוד 1001 דברים, אז ודאי שהתחלואה תגיע למערכת החינוך ומשם הלאה והלאה. מה השאלה בכלל?".
עוד הוסיף: "המצב של החיסונים הוא לא 'בואו נחזיק כמה שבועות ויגיעו החיסונים והכול יהיה טוב' - שגרת הקורונה תלווה אותנו לאורך זמן. אני מציע לעצור את כל הרצונות שלנו לפתוח דברים נוספים. אם הולכים לכיוון הזה תגידו לי מה המדדים שאנו מבקשים. בואו נקבע עכשיו איפה עוצרים".
18:35 - אדלשטיין: "כדרכינו, ההמלצות שהציג פרופ' אש הן על דעת מערכת הבריאות. לגבי עוצר לילה או משהו בסגנון - אנחנו לא יודעים מה השפעתו ולכן זה לא בהמלצות. אנחנו משתדלים להביא רק דברים שאנחנו שלמים איתם".
18:34 - גנץ: "אין לי בעיה עם הוועדה המקצועית שעוסקת בעניין תיעדוף החיסונים, אבל היא הייתה צריכה להציג את זה בפני הקבינט. זה נעלם מסדר היום שלנו כמו הקנסות ולא הבנתי למה זה נעלם. מאחר ומדובר בזמן עד שיגיע החיסון, ואח"כ צריך שני חיסונים, אז יש זמן שצריך להעריך זמן אפקטיבי להשפעת החיסון".
18:32 - ד"ר שרון אלרעי-פרייס: "כיוון שיהיה רווח של חודש בין מנה למנה, ההשפעה תתחיל במקרה הטוב בחודש מרץ". עוד הוסיפה: "תיעדוף החיסונים תלוי בכמות החיסונים שיש, לכן הוועדה עושה כמה הסדרים כדי להבין את התמונה המלאה".
18:29 - דרעי בהצעת ייעול לשר הבריאות איך לגרום לכך שכל הציבור ירוץ להתחסן: "תודיע שהחיסונים יינתנו קודם כל לחרדים, התקשורת תזעק למה רק לחרדים וכולם ידרשו להתחסן במהירות".
18:27 - יזהר שי מפנה שאלה לשר הבריאות: "מתי להערכתך יהיו חצי מיליון מחוסנים בישראל?", אדלשטיין השיב: "מבחינה לוגיסטית, תוך כמה שבועות מתחילת החיסונים".
18:22 - אדלשטיין: "יש חדשות טובות, רה"מ עזר לקדם משמעותית, ובטווח של כמה שבועות נראה חיסונים ראשונים בישראל. המבצע הלוגיסטי לא פשוט, חלק מהחיסונים חייבים להגיע בטמפרטורה מאוד נכונה. צריכים לבדוק את היענות הציבור לקבלת החיסונים. אני מקווה שלאחר שהחיסונים יתחילו התהליך יתקדם בצורה טובה. כל החיסונים בהסכמים שחתמנו כוללים שתי זריקות. ולכן התהליך יהיה יותר מורכב מחיסוני השפעת".
18:18 - משרד הבריאות הציג לקבינט גרף שמראה מתאם בין פתיחת המסחר לבין העלייה בתחלואה: "עד המסחר היינו יציבים, המסחר הוא זרז דרמטי להעלאת התחלואה". השר יולי אדלשטיין: "נושא החיסונים הוא לא בסיס לקבלת החלטות".
אדלשטיין הוסיף: "אנחנו נמצאים בשידור ישיר בכמה כלי תקשורת, הפרוטוקול מופיע מילה במילה אז יש פרטים שלא אוכל למסור".
18:08 - שר האוצר כ"ץ בעד המשך פתיחת הקניונים: "הפיילוט הזה נפתח בסערה ב'בלאק פריידי', כאשר הייתה שם הצטברות של הצטופפות ודברים אחרים. מיד לאחר מכן הנושא התייצב ולווה באופן רציני ומקצועי ע"י צוות שמסקנותיו, כולל נציג משרד הבריאות שם, שקבעו שהפיילוט הצליח".
עוד הוסיף כ"ץ: "גם אם כל אחד הגיע לדיון הזה עם דעה כזו או אחרת - צריך לעשות כאן חשיבה מחדש. המסקנה צריכה להיות לאפשר את פתיחת הקניונים באותם תנאים שהצליחו בפיילוט. אם יתקיים דיון וייקבעו יעדי תחלואה מוסכמים, אם יוחלט על הגבלות - אז גם ברור שההגבלות יחולו גם על מי שייפתח".
18:00 - שר הכלכלה עמיר פרץ: "אם אנחנו, אחרי הפיילוט הזה, מחליטים שאנחנו סוגרים - זו סטירת לחי לכל ציבור שנפנה אליו ונבקש שיתוף פעולה. בשביל מה שלחנו אותם לפיילוט? מדוע? למה שיבוא ציבור כלשהו וישתף איתנו פעולה? אף אחד כאן לא יכול לומר שהפיילוט הזה הוסיף לתחלואה. זו תחלואה שתיבחן רק בעוד שבוע. הגיע הזמן שתבינו את החרדה שנמצאים אנשים במדינה הזאת - הם עומדים להגיע לפת לחם".
17:57 - המשנה לראש המל"ל, איתן בן דוד: "המסקנה שלנו מהפיילוט שהקניונים הם מקומות המסחר הכי מפוקחים, הכי מנוהלים והכי בטוחים בין כל אתרי הקניות. ברוב מדינות אירופה הקניונים פתוחים עם הגבלות קטנות יותר לעומת מה שהטלנו בישראל".
פרופ' בן דוד הציג את עמדת המל"ל: "אנחנו ממליצים על פתיחה נוספת של הקניונים כדי לאפשר פיזור מירבי של קונים. אין לנו נתונים על תחלואה גוברת במרכזי הקניות". עוד הוסיף: "אני לא חושב שצריך להגיד את המילה 'סגר' עכשיו".
17:45 - גנץ תהה אם "יש בכלל מצב בכלל למנוע סגר?", הפרויקטור אש ופרופ' קסמן השיבו: "אם נעשה ריסון מהודק - יש סיכוי".
17:40 - פרופ' וקסמן: "אנו ממליצים על צעדים מידיים לבלימת עליית התחלואה - סגירת הקניונים והשווקים שנפתחו, סגירת המסחר ברחוב ודחיית לימודים בחטיבות ובתיכונים".
17:32 - שר החינוך גלנט כועס על פרופ' וקסמן שמדבר על עלייה בתחלואה בתיכונים והחטיבות. לדברי גלנט, העלייה בתחלואה נובעת מחתונות והנתונים של וקסמן רחוקים מהמציאות.
השר יזהר שי: "צריך לזרוק את השקף הזה, אי אפשר להתייחס אל הנתונים המוצגים בו".
השר דרעי: "השר גלנט, הנושא לא על סדר היום. פרופ' אש ומשרד הבריאות לא המליצו על סגירת מערכת החינוך. למה לריב על זה?".
17:24 - פרופ' אלי וקסמן, ראש הצוות המייעץ לרה"מ: "אנו נמצאים בהתפרצות קורונה מחודשת - ההכפלה בשבועיים הקרובים צפויה להחריף בשל ההקלות שנוספו". עוד הוסיף: "ללא צעדים משמעותיים כעת אנו עלולים להגיע לסגר נוסף. בתי הספר התיכוניים והחטיבות מגדילים את אחוז התחלואה, פתיחת הכיתות הנמוכות לא הגדילה את התחלואה".
פרופ' רן בליצר: "צריך לעשות בדיקות המוניות לערים כתומות ואדומות - אין קונצים, צריך הגבלות נוספות כדי לעצור את קצב ההתפשטות".
17:18 - פרופ' אש: "ממוצע המגעים למבקר בקניון היה כפול מהממוצע בשגרה. אדם שמגיע לקניון הוא עם הרבה מגעים סביב החנויות וסביב מקומות אחרים, וזה מעלה את התחלואה. גם אם נפעל בהתאם לתנאי הפיילוט, אם נפתח את כל הקניונים תהיה עלייה בתחלואה. זה די ברור".
שר המדע יזהר שי: "לא מבין איך הגעת לחישוב הזה".
נתניהו: "אני גם רוצה לדעת, מעניין אותי".
17:09 - פרופ' אש על חג החנוכה וחג המולד: "צריכים להגביר את ההסברה, לא לקיים מפגשים גדולים, לקיים אירועים בצנעה ולא להיפגש במפגשים חוצי קפסולות".
17:08 - השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה: "זה שקף רשמי של מדינת ישראל, תחליפו את המילה 'Palestine' ב-'Palestinian Authority' - אין מדינה כזו פלסטין".
הפרויקטור אש: "מקבל את ההערה, נתקן".
רה"מ: "מי העיר את ההערה הזאת?".
אוחנה: "שר הבט"פ".
רה"מ: "כל הכבוד".
17:06 - גנץ לנתניהו: "סיכמנו שנקים ועדת שרים שתקבע את אופן חלוקת החיסונים". רה"מ השיב: "ועדה מקצועית מטפלת בנושא החיסונים ואופן חלוקתם - כך נהוג בעולם".
17:05 - פרופ' אש על פיילוט הקניונים: "בגדול יש עמידה במתווה, אך היקפי המגעים עלו באופן משמעותי וגרמו לעלייה בתחלואה. לכן, אנחנו ממליצים לא להמשיך בפתיחת הקניונים והשווקים. בנוסף, קידום חקיקת חובת הרישום כתנאי לפתיחה מחודשת".
17:03 - ד"ר שרון אלרעי-פרייס: "אני נמצאת בתחושת דז'ה-וו מאוגוסט ואני לא רוצה שנהיה שם. אין סיבה לחזור על הטעות".
16:57 - שר הפנים דרעי: "ברגע שנחליט על בידוד מספר הטיסות יירד דרמטית, כי התנאים במלוניות קשים מאד ואנשים יעדיפו לא לטוס". עוד הוסיף דרעי כי לנוכח זליגת התחלואה מהרשות הפלסטינית, יש להחזיק את העובדים הפלסטינים בקפסולות. נתניהו ציין כי הוא מסכים עם שר הפנים.
16:50 - פרופ' אש: יש להפעיל נוהל מחמיר על חוזרים מחו"ל - בידוד למשך שבוע לאלה החוזרים ממדינות בעלות סיכון גבוה (טורקיה וסרביה) והמשך בידוד ביתי על בסיס קיום 2 בדיקות קורונה. ההמלצה: למנוע זליגת תחלואה מהרשות הפלסטינית.
16:45 - פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש מציג לקבינט שתי חלופות:
• סגר מהודק (שמירה על החינוך ומקומות העבודה): לפי ההצעה הזו, מקומות העבודה ייפתחו ללא קבלת קהל, ייסגרו הקניונים, שווקים וחנויות הרחוב. כמו כן, תיסגר מערכת חינוך בערים האדומות והכתומות. לא תהיה הגבלת תנועה אך התחבורה הציבורית תצומצם ב-50%.
• סגר (מודל ראש השנה): גם במתווה זה מקומות העבודה ייפתחו ללא קבלת קהל והקניונים ייסגרו, אך כאן מדובר גם על סגירת כל מערכת החינוך בכל הארץ לצד הגבלת תנועה על האזרחים.
16:41 - ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות: "הגענו לשלב שבו אנחנו צריכים לעשות פעולות ריסון".
16:30 - המלצות המל"ל לקבינט הקורונה:
• לדחות פתיחת קניונים נוספים - "למרות הצלחת הפיילוט".
• לקבוע רף שההגעה אליו תחייב סגר ולהכריז על כך. המל"ל ממליץ לקבוע שהרף יהיה ממוצע של אלפיים נדבקים בשבוע ומקדם הדבקה של 1.3.
• לחייב את כל מי ששב לישראל ממדינות אדומות לעבור בדיקת קורונה (כתנאי לבידוד ביתי) או לשהות בבידוד במלונית.
• לערוך בדיקות שגרתיות נרחבות במערכת החינוך.
• למנוע תנועות ומגעים: מול הרשות הפלסטינים ומערים אדומות לאזורים אחרים.
16:27 - ראש המל"ל, מאיר בן שבת: "ישנה עלייה במספר המאומתים, עלייה במספר הבדיקות ובשיעור המאומתים. לא יהיה נכון לפתוח את הקניונים וההמלצה שלנו היא לדחות את פתיחת הקניונים".
16:25- שר הביטחון גנץ: "אדוני שם לב לעלייה בנתוני התחלואה, אני סבור שהנושא של החיסונים חשוב. מה מידת ההשפעה שלהם?הייתי שמח לשמוע עוד על הדבר הזה. הדבר שני שנעלם לנו זה כל נושא הקנסות.
על סדר היום זה התחלואה, הקניונים ותוצאות הפיילוט - אני מניח שבפועל יהיה דיבור עליהם אז היה נכון ששרים רלוונטיים יהיו בדיון הזה. שרת התיירות לא הורשתה להשתתף בדיון לכן אני שואל מה עם זה".
16:20 - רה"מ נתניהו: עובדים על החיסונים במלוא המרץ. לגבי העליה בתחלואה - כולנו רואים את העלייה הברורה. ביקשתי התמקדות בדברים מאוד ברורים. החוזרים מטורקיה ומדינות אדומות יעברו בדיקות בידוד.
"לא נסגור - גם אם כך תחליט הממשלה"
מוקדם יותר היום הכריז יו"ר איגוד המסחר, ההלבשה וההסעדה, שחר תורג'מן, כי "לא נסגור את 15 הקניונים גם אם כך תחליט הממשלה". האיגוד הציע מתווה שיעבוד בשיתוף עם המשטרה ומשרד הבריאות לגבי ניטור לקוחות, התקהלויות ועוד.
שרי כחול לבן דרשו מנתניהו לדעת כמה חיסונים אמורים להגיע לישראל, באיזה קצב ומה לוח הזמנים המלא, נתונים שמשרד הבריאות טרם פירט לגביהם. השרים הסבירו שאם ידעו באיזה שלב יגיעו חיסוני הקורונה לישראל ובאיזה קצב הם יגיעו – רק אז יוכלו לקבל החלטות בנוגע לפתיחת או סגירת המשק. נתניהו מצדו לא שש לפרט את כל הפרטים הנוגעים להגעתן של מנות החיסון.
נתוני דו"ח הקורונה שהוגש לקבינט מטעם חוקרי האוניברסיטה העברית מציג תמונה מדאיגה - חלה עלייה ממשית בתחלואה בכל המגזרים. עוד עולה מהדו"ח כי ישנה עלייה חדה בחולים קשה וכי צפויה יציבות בתמותה ובהבראה בימים הקרובים. על פי הדו"ח, ההמלצה היא להטיל סגרים מקומיים ביישובים או שכונות בהן יש התפרצות. במקביל, דוח המטה לביטחון לאומי מראה כי אמש אחוזי הבדיקות החיוביות בכל המגזרים - היו גבוהים משמעותית מהאחוזים במגזר הכללי, 8.9% במגזר הערבי ו-3.4% במגזר החרדי, 2.1% במגזר הכללי.