האתגר החדש של חולי הסרטן: כדי שיוכלו להגיע להתקבל לטיפול כימותרפיה, כעת נדרשים המטופלים להציג קודם הטיפול תוצאת בדיקת קורונה שלילית. הבעיה היא שישנם עיכובים רבים בקבלת תוצאות הבדיקות, מה שעלול לגרום להם להפסיד את הטיפול מציל החיים. אחד מאותם חולים אמר ל-N12: "מה מצפים שיקרה? אנשים חולים לא מקבלים טיפול רפואי בגלל המגפה". מתגובות הגורמים הרפואיים התברר כי קיים ביניהם קצר בתקשורת אשר פוגע באנשים הזקוקים לטיפול רפואי. בסורוקה טוענים: "במידה שמגיע מטופל למרפאה ללא תוצאת הבדיקה, הוא מטופל בתנאי בידוד ומתבצעת לו בדיקה בבית החולים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

איתן, אב לילדים מדימונה גילה שהוא חולה בסרטן לפני מספר חודשים. הוא נזקק לשני טיפולים כימותרפיים בשבוע בבית החולים סורוקה, אלא שכאשר ניסה להגיע לטיפול בשבוע שעבר, נדרש להציג לבית החולים בדיקת קורונה עם תוצאה שלילית. "כבר ביום שלישי עברתי את בדיקת הקורונה וקיוויתי שעד יום חמישי התוצאות יגיעו. ביום שבו הייתי אמור לעבור כימותרפיה עדיין לא הגיעו התוצאות ובבית החולים ביקשו שלא אגיע", סיפר איתן.

ארבעה ימים לאחר מכן הגיע לבית החולים בשנית והציג את תוצאת בדיקת הקורונה. בשלב זה נאמר לו בבית החולים: "הבדיקה לא רלוונטית כי חלפו למעלה מ-72 שעות מאז קבלת התוצאה". בשלב זה איתן נעמד על רגליו האחוריות: "אמרתי לאחות שהדרישה הזו לא ריאלית ולא הגיונית. אף פעם לא אצליח להשיג תשובה לבדיקה כל כך מהר. מה מצפים שיקרה? אנשים חולים לא מקבלים טיפול רפואי בגלל המגפה. אם לא נמות מקורונה - בסוף נמות מהסרטן".

מסכת ייסורים וביורוקרטיה. אילוסטרציה (צילום: 123RF‏)
"אנשים חולים לא מקבלים טיפול רפואי בגלל המגפה". אילוסטרציה|צילום: 123RF‏

כאשר פנה לקופת חולים מכבי בו הוא מבוטח לצורך ביצוע הבדיקה, נאמר לו שכלל לא היו מודעים לנוהל לפיו חולי סרטן צריכים לעבור בדיקת קורונה גם כשאינם סובלים מתסמינים.

במסמך של משרד הבריאות שהופץ למנהלי בתי החולים והקופות נכתב: "הוסכם שאין צורך בביצוע בדיקות קורונה למי שמועמד לטיפול או ניתוחים אלקטיביים למעט השתלות, השתלת מח-עצם וטיפולים המטואונקולוגיים. בכל מקרה, יש מקום לשיקול דעת של הרופא המטפל".

יו"ר איגוד האונקולוגיה בישראל ד"ר וילמוש מרמרשטיין אמר: "לא קיבלנו ממשרד הבריאות שום הבהרה בנושא של בדיקות קורונה לחולים אונקולוגיים שזקוקים לטיפול כימי. חולי סרטן סובלים ממערכת חיסונית חלשה כך שהם בקבוצת הסיכון מהנגיף ויש לשמור עליהם מכל משמר מפני הידבקות בזיהומים. על כן, כל חולה עובר בדיקת דם לפני הכניסה לטיפול".

בית חולים קורונה רופאים נגיף הקורונה (צילום: AP)
אילוסטרציה|צילום: AP

מבית החולים סורוקה נמסר בתגובה: "מתוך מחויבות ודאגה לבריאות מטופלנו, אנו מבקשים ממטופלים המטואונקולוגים להגיע עם תוצאה שלילית לבדיקת קורונה, לפני קבלת טיפול כימותרפי. על פי הנחיות משרד הבריאות ועל פי הספרות הרפואית העולמית, מומלץ לשלול תחלואת קורונה לפני טיפול כימותרפי, שכן מטופלים אלה נמצאים בסיכון משמעותי לפתח סיבוכים בעקבות הטיפול, במידה והם חיוביים לנגיף. בכל מקרה, במידה שמגיע מטופל למרפאה ללא תוצאת הבדיקה, הוא מטופל בתנאי בידוד ומתבצעת לו בדיקה בבית החולים. שוחחנו עם המטופל ותאמנו מולו את המשך הטיפולים לשביעות רצונו".