ראש הממשלה נתניהו העריך שהסגר יימשך יותר משבועיים, אך בקבינט מתחילים לדון כבר באסטרטגיית היציאה. בישיבת הקבינט שתתקיים היום (רביעי), צפוי פרופ' גמזו להציג שלושה פרמטרים של תחלואה - שעם ההגעה אליהם - יחלו לנקוט בצעדי היציאה מהסגר. מדובר ב-2,000 נדבקים בלבד ביום, מקדם הדבקה שיעמוד על 0.8 בלבד ובמקביל למגמה יציבה של ירידה במספר הנדבקים (אחד המספרים שנשקלים הוא 300). אחד השרים בקבינט התייחס לרף שהציב גמזו ואמר: "אלו יעדים שאפתניים מדיי, בקצב שהוא מתאר נישאר בסגר עד נובמבר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מרגע שנגיע למספרים שמציב הפרויקטור גמזו - ההמלצה בנקודה זו תהיה הגדלת פעילות המשק ל-50% וכן חידוש הפעילות של הפעוטונים והגנים. פתיחת המסגרות לגיל הרך חיונית כצעד ראשון עבור הרחבת פתיחת מקומות העבודה, שכן מיליוני הורים לא יוכלו ללכת לעבודה - כל עוד מסגרות החינוך נשארות סגורות.  

 

היעד השאפתני של גמזו לא תואם כלל את מספרי התחלואה העדכניים שפרסם הבוקר משרד הבריאות. במהלך היממה האחרונה אובחנו 4,949 חולים חדשים מתוך 34,352 בדיקות שבוצעו. בכך שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 15%. 779 מכלל החולים מוגדרים במצב קשה, 203 מהם מונשמים, ועד כה מתו מהנגיף 1,523 בני אדם. מפרוץ מגפת הקורונה, נדבקו 239,222 ישראלים.

אחד השרים בקבינט הקורונה התייחס ליעדים שהציב פרויקטור הקורונה פרופ' גמזו: "אלו יעדים שאפתניים מדיי שלא מסתדרים עם הרצון שלו דווקא לשמור על עולם העבודה. בקצב שהוא מתאר נישאר בסגר עד נובמבר. זה לא בא בחשבון. יש מודלים נוספים ונדון על זה בישיבה".

המתווה של פרופ' וקסמן - ענף התעשייה והמשרדים בתחילה, האירועים והמופעים בסוף

אתמול הונחה על שולחן הממשלה אסטרטגיית יציאה נוספת של צוות המומחים של פרופ' אלי וקסמן ממכון וייצמן, המייעץ למל"ל. החזרה לשגרה תחת מתווה וקסמן תהיה מדורגת, ותיעשה בשישה שלבים שיוגדרו מראש, לשלבים יוצמדו יעדים כמותיים, שעד כה נעדרו מדיוני הממשלה בנושא הקורונה. בשורה התחתונה - החזרה לשגרה רחוקה; ההקלות לא יחלו לפני שמספר המאובחנים היומי יפחת מ-2,000 ליום, ומערכת החינוך בכיתות ה' ומעלה תושבת לחודשיים נוספים.

לפי ששת צעדי המתווה, כאשר תפחת התחלואה לכדי 2,000 מאומתים חדשים ליום, ייפתחו ענפי תעשייה ומשרדים ללא קהל, ומסגרות החינוך לגילאים צעירים עד כיתה ב'. לאחר מכן, כאשר תפחת התחלואה לכדי 1,000 מאומתים ביום, והירידה תהיה בקצב של 20% לשבוע, ייפתחו חנויות רחוב ושווקים.

הצעד הרביעי, המוגדר כ'שליטה במגפה', יסמן את ההגעה לסף של 400 נדבקים ביום וירידה של 20% בשבוע, כסף לפתיחת קניונים, החזרת כיתות ג'-ד' ללימודים, פתיחת עסקים ומשרדים לקבלת קהל, והרחבת מפגשים משפחתיים וחברתיים. שלב זה יצא לפועל כשהוא מותנה בתפקוד יעיל של מערך קטיעת שרשראות ההדבקה, שכידוע, בשלב זה רחוק מלפעול בצורה מיטבית.

טיילת תל אביב בסוף השבוע האחרון (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
מתי נוכל לשוב לשגרת קורונה? |צילום: מרים אלסטר, פלאש/90
מסעדות וענפי תיירות ייפתחו רק בצעד החמישי, כאשר מדד החולים המאומתים ירד לכדי 100 חולים ביום, וירידה של 20% בקצב הגדילה בשבוע. הצעד האחרון, השישי והרחוק מכדי יישום - הינו פתיחת ענף האירועים והמופעים, עם ירידה לרמות תחלואה של 100 מאומתים חדשים ביום במשך שלושה שבועות רצופים.

כעת נותר לדרג המדיני להחליט באיזו מתוכניות היציאה מהסגר הוא בוחר, בתקווה שהפעם היציאה מהסגר לא תלווה בעלייה דרמטית בתחלואה - ונוכל לקיים שגרת חיים לצד הקורונה - עד להגעת החיסון המיוחל.