פרופסור אלי וקסמן, ראש הצוות שמייעץ למל"ל ולראש הממשלה, אמר היום (ראשון) במהדורה המרכזית כי הוא לא מכיר נימוקים ענייניים לעיכוב בהקמת גוף שינהל את משבר הקורונה. וקסמן גם התייחס לעניין ההגבלות ואמר שחשוב ליישמן בזריזות, כי אחרת ניאלץ לצאת בצעדים חריפים אף יותר. הוא הוסיף שכדי להתחיל לחזור לחיים בצל הנגיף, יש להוריד את התחלואה לעשרות חולים ביום.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

וקסמן קבע כי דרושה בניית יכולת אפקטיבית של ניהול מהיר של התפרצויות מקומיות וקטיעת שרשראות ההדבקה. "משרד הבריאות נכשל בבניית היכולת הזו במשך חצי שנה", טען. "אבל לישראל יש את כל הכלים לבנות יכולת אפקטיבית כזאת. כדי שזה יתממש חייבים להעביר את הסמכויות בטיפול של זה ממשרד הבריאות לגוף אופרטיבי, שיעמוד בראשו אדם עם ניסיון בטיפול במשברים".

עוד אמר וקסמן שהמיוחד בגוף שיוקם שהוא לא ינהל משבר רפואי בלבד, ולכן משרד הבריאות לא מתאים למשימה. "אנחנו לא במשבר רפואי, יש לו היבט רפואי, אבל מירב האתגרים הם מבצעיים", ציין. "צריך לאסוף מידע בזמן אמת, לנתח, לקבל החלטות, לבודד עשרות אלפי אנשים, לבצע תחקורים בצורה יעילה. לכל המטלות האלה אין למשרד הבריאות יתרון יחסי. משרד הבריאות לא מתאים לזה".

הקורונה בישראל (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
במשרד הבריאות קראו לציבור להיבדק בהקדם. מתחם בדיקות קורונה|צילום: פיטוסי , פלאש/90
הקורונה בישראל (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
הקורונה בישראל|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

הוא הוסיף שהוא לא יודע להסביר מדוע לא הוקם עד עכשיו גוף מנהל למשבר ולא מונה פרויקטור שיתחיל להפעיל את המערך: "אמרנו זאת מספר פעמים, גם בע"פ וגם בכתב, אני לא מכיר נימוקים עניינים שמונעים את הקמת הגוף הזה". 

אין לנו ברירה אלא להחריף את ההגבלות

גם להגבלות החדשות התייחס וקסמן, ואמר שאין ברירה אלא ליישמן. "כן אין לנו ברירה אלא להחריף את ההגבלות, ככל שנעשה את זה מוקדם יתר נצמצם את הנזק שייגרם", אמר. "צריך להבין שככל שנמתין ונתעכב, המספרים יעלו ואז נדרש להפעיל צעדים חריפים יותר לזמן ארוך יותר, ולהגדיל את הנזק למערכת הבריאות ובעיקר לכלכלה".

"אין ירידה במספר החולים החדשים, כשתהיה ירידה משמעותית נוכל לחזור לשגרה", אמר וקסמן. "מספר החולים שמגיעים למצב קשה הוא 2 אחוזים מהחולים המאומתים באיחור של שבוע, קצת נמוך מהגל הראשון שהיה 3 אחוז, אבל זה לא משמעותי. כל עוד המספרים ממשיכים לעלות, אנחנו מסכנים את מערכת הבריאות".