סקר של מדענים מאוניברסיטת "קינגס קולג'" בלונדון מצביע אילו חולי קורונה עשויים להזדקק לאשפוז ותמיכה נשימתית בסבירות גבוהה – זאת בהסתמך על הסימפטומים שחוו. החוקרים יצרו מאגר נתונים של יותר מ-1,500 חולים, ניתחו את שלל התסמינים שלהם וחילקו אותם ל-6 קבוצות. להערכתם, החולים שמשתייכים לשלוש הקבוצות האחרונות יזדקקו לאשפוז או תמיכה נשימתית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לטענת החוקרים, מרבית החולים הקשים שזקוקים בסופו של דבר לתמיכה נשימתית מגיעים לבית החולים כ-13 ימים בממוצע מאז החלו להופיע התסמינים. על פי ההיגיון, במידה ונוכל לסמן את החולים עם התסמינים בעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר לאשפוז - נוכל להציל את חייהם של רבים.
"אם נוכל לחזות מי הם האנשים הללו, יהיה לנו זמן להעניק להם תמיכה, לפקח על רמת החמצן והסוכר בדם שלהם ולהבטיח את תקינותם", הסבירה מחברת המחקר ד"ר קלייר סטיבס. "את חלק מהטיפולים נוכל לתת בבית, וכך למנוע אשפוז בבתי החולים".
שיעול מתמשך, חום ואבדן חוש הריח מוכרים כשלושת התסמינים העיקריים של המחלה, אולם לטענת המדענים הנתונים שאספו הצביעו על מגוון רחב של תסמינים הנגרמים בעקבות הקורונה: כאבי ראש, כאבי שרירים, עייפות, שלשול, בלבול, אובדן תיאבון וקוצר נשימה.
צוות המחקר השתמש בבינה מלאכותית כדי לבדוק אם תסמינים מסויימים נוטים להופיע בו זמנית - והאם זה השפיע על התקדמות המחלה. במסגרת המחקר נאספו נתונים מכ-1,600 חולי קורונה בבריטניה ובארצות הברית בין מרץ לאפריל.
התוצאות הביאו לגיבוש 6 אשכולות של חולים המורכבים מתסמינים מסויימים, שלדברי החוקרים מייצגים 6 סוגים שונים של נגיף קורונה:
- תסמיני שפעת ללא חום: כאב ראש, אובדן ריח, כאבי שרירים, שיעול, כאב גרון, כאבים בחזה.
- תסמיני שפעת עם חום: כאב ראש, אובדן ריח, שיעול, כאב גרון, צרידות, אובדן תיאבון.
- תסמינים במערכת העיכול: כאב ראש, אובדן ריח, אובדן תיאבון, שלשול, כאב גרון, כאבים בחזה, ללא שיעול.
- תסמיני עייפות דרגה 1: כאב ראש, אובדן ריח, שיעול, חום, צרידות, כאבים בחזה, עייפות.
- תסמיני בלבול דרגה 2: כאב ראש, אובדן ריח, אובדן תיאבון, שיעול, חום, צרידות, כאב גרון, כאבי חזה, עייפות, בלבול, כאבי שרירים.
- השלב החמור ביותר - תסמינים קשים של ריאה וגסטרו: כאב ראש, אובדן ריח, אובדן תיאבון, שיעול, חום, צרידות, כאב גרון, כאבי חזה, עייפות, בלבול, כאבי שרירים, קוצר נשימה, שלשול, כאבי בטן.
על פי ממצאי החוקרים החולים ששייכים לשלושת הקבוצות האחרונות הם לרוב מבוגרים יותר, סובלים מעודף משקל ולרוב בעלי מחלות רקע כמו סוכרת או מחלות ריאה. הצוות פיתח מודל שמטרתו לחזות לאיזה אשכול יגיע כל חולה – והסיכון שיזדקק לאשפוז ותמיכה נשימתית. מטרתם, היא ליצור כלי חיזוי שיספק אזהרה מוקדמת לגבי מי מהחולים להזדקק לטיפול צמוד יותר – כל זאת על סמך הסימפטומים המוקדמים.