בימים אלה, שבהם מדינת ישראל מתמודדת עם התפרצות חוזרת של וירוס הקורונה ועם הצורך ליצור שגרת חיים מתמשכת לצד הנגיף, מערכת הבריאות נדרשת לאתר את החולים בשלב מוקדם ככל האפשר, ולתעדף את בדיקות הקורונה למטופלים שהם בעלי הסיכון הגבוה ביותר להיות חיוביים. זאת, לצורך איתור מהיר וקטיעת שרשראות ההדבקה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בהקשר זה, פרסמה היום (חמישי) לראשונה שירותי בריאות כללית שהיא מפעילה בהיקף נרחב זה כמה שבועות, כלי חיזוי ייחודי שפותח במשך חודשים במכון כללית למחקר על בסיס כלי בינה מלאכותית, אשר מספק מענה לצרכים אלה בדיוק.
הכלי מעבד ומשלב מקורות מידע רבים על מנת לנבא ברמה אישית את הסתברותו של אדם להידבק בנגיף קורונה, וברמה האזורית - מאפשר לנבא את התפשטות המחלה הצפויה. כלי הניבוי מתעדכן מדי יום, ומחשב לכל מבוטח את הסיכון להידבקות, על בסיס הצלבת מקורות מידע נרחבים המשקללים נתונים אישיים, סקרי תסמינים, נתונים התנהגותיים של האוכלוסייה, וכן נתוני תחלואה, בידוד ובדיקות בפילוח גיאוגרפי ממוקד הרלוונטי לאדם הנדון.
מודלים מתקדמים של בינה מלאכותית פותחו בשנים האחרונות במכון כללית למחקר, ומופעלים באופן יומיומי כדי לרכז ולבצע שילוב של מאות מיליוני פיסות מידע פרטניות לעדכון מתמיד ויומיומי של מודל הניבוי.
במסגרת המאבק בקורונה כיום, הנחיות משרד הבריאות מותירות 5,000 בדיקות ביום לשיקול הדעת של הרופא המטפל, וכלי הניבוי מאפשר לרופא להמליץ על ביצוע בדיקת קורונה למטופלים הזקוקים לכך ביותר.
לאור זאת, ולפי עקרונות של רפואה מנבאת ויוזמת, מתבצעות מזה כמה שבועות בכללית מספר התערבויות רפואיות על בסיס כלי הניבוי הייחודי. ברמה הפרטנית, מזוהים מדי יום כמעט חצי מיליון מבוטחים בסיכון הגבוה ביותר להיותם חיוביים לקורונה. על פי מחקר שנעשה בכללית, הסיכון של מטופל כזה להיות חיובי לקורונה הינו פי 3.5 מהסיכוי לאיתור מחלה בקרב כלל הנבדקים של הכללית כיום.
כאשר מטופל בסיכון להדבקה נכנס בשערי המרפאה, או יוצר קשר עם הרופא מכל סיבה, הרופא מקבל התראה על סטטוס הסיכון של המטופל ומונחה פרואקטיבית לתשאל אותו. אם הוא סובל מתסמינים אופייניים למחלה - הוא מקבל הפניה לבדיקת קורונה. כמו כן, הכללית מתכננת פניות יזומות לאותם מטופלים, בכדי לזהות מוקדם ככל האפשר את הנדבקים ולסייע בקטיעה של שרשראות הדבקה באופן יזום.
בנוסף, מידע גיאוגרפי על בסיס כלי הניבוי מסופק מדי יום להנהלת הכללית, במטה ובשטח, ככלי לאיתור התפרצות תחלואה עתידית ותעדוף עמדות בדיקה. למיטב ידיעתנו, מדובר ביכולת פורצת דרך ברמה העולמית לזיהוי סיכון אישי להדבקה בנגיף, ודרך קבלת החלטות חכמה לתעדוף הערכה רפואית ובדיקות לאיתור הנגיף. עבור קובעי המדיניות, מרמת הרופא הבודד ועד לרמת ההנהלה, מדובר בפתרון פורץ דרך וחדשני, המספק תמונת מצב עדכנית של הסיכון לתחלואה ברמה אזורית.
מידע ייחודי זה מונגש דרך מערכות המידע של הכללית - להנהלה, למרפאות ולרופא המטפל. הדבר מאפשר זיהוי מידי של צורך בשינוי מדיניות על פי אזור, לצד תעדוף ביצוע בדיקות למקרי הדבקה חדשים וטיפול בהתאם לסיכון המטופל.
"רופאי הכללית היו הראשונים לפנות באופן יזום, בשיחת טלפון אישית למטופלים שזוהו כבעלי סיכון גבוה לתחלואה קשה בעזרת מודל שפותח במכון המחקר, והנחו אוכלוסייה זו כיצד לנהוג בתקופת התפרצות הנגיף, במטרה לצמצם את התחלואה ואת התמותה בגל הראשון וגם בגל הנוכחי", אמר ד"ר דורון נצר, ראש אגף הרפואה בחטיבת הקהילה של כללית. "המודל החדש הינו כלי עזר נוסף וחשוב לצוותי הרפואה לאיתור חולים בעלי תסמינים שנמצאים בסיכון גבוה לתחלואה מנגיף הקורונה", הוא מוסיף. "אנחנו פורצים דרך פעם נוספת, בעזרת כלים מחשוביים מתקדמים מבוססי בינה מלאכותית שפותחו אצלנו בקופה, ומנגישים התוויה חכמה לבדיקות קורונה לאוכלוסיות בסיכון".
ככל הידוע לנו, כללית היא אחד מארגוני הבריאות הבודדים בעולם שמפעילים באופן שיטתי כלי בינה מלאכותית לזיהוי חשודים בקורונה ובדיקתם, בסיוע למאמץ הלאומי לקטיעת שרשראות הדבקה ועצירת התפשטות המחלה.
זהו נדבך נוסף בפעילות המתמשכת של מכון כללית למחקר בעשור האחרון, לפיתוח אלגוריתמים מבוססי בינה מלאכותית, לשם קידום עקרון מנחה של 'רפואה יוזמת, מונעת ומנבאת' - המופעל זה עשור בכללית בתחומים של מניעת חולי כרוני. כעת, הוא מופעל על מנת לעזור בהתמודדות עם הקורונה.
אנו מקווים ומאמינים שהמודל והיישום הנרחב שלו יאפשרו איתור מוקדם של חולים בשלב המדבק, עוד בטרם הבינו שעליהם לפנות לבדיקה. מדובר בשינוי פרדיגמה ופריצת דרך פוטנציאלית באופן בו מתמודדים במדינת ישראל עם קטיעת שרשראות הדבקה ומניעת התפשטות מחלת הקורונה, והתקווה היא לסייע באופן מהותי למאמץ הכולל לבלום ולהשתלט על הגל השני.
הכותב הוא ראש מערך החדשנות בכללית, וראש קבינט המומחים לקורונה של 'מגן ישראל'