בסקירה שפורסמה בכתב העת היוקרתי Lancet הועלתה השערה לפיה טיפול בסטרואידים יש אפקט מגן מפני נגיף הקורונה. אחד מהטיפולים הנפוצים באסטמה היא שאיפת סטרואידים באמצעות משאף או באינהלציה. האם חולי אסטמה מוגנים מהידבקות בנגיף הקורונה? ייתכן מאוד שכן. "ישנם כיום טיפולים שמעלים את הסיכוי להגיע לשליטה טובה יותר של האסטמה וגם מקטינים את הסיכון להידבק בקורונה", טוען ד"ר מאיר מי-זהב, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ריאות ילדים ומנהל יחידת אסטמה בבית החולים שניידר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) בארה"ב, חולים באסטמה בינונית עד קשה שנדבקים בקורונה צפויים לפתח תחלואה קשה. עם זאת, ד"ר מי-זהב מסביר כי תוצאות של מספר מחקרים שנעשו לאחרונה הראו כי שיעור חולי הקורונה שסובלים מאסתמה היא זהה ואולי אף נמוכה משיעור החולים באוכלוסייה הכללית, וכי הם לא נמצאים בקבוצת סיכון לתחלואה קשה.
בעקבות עובדה מפתיעה זאת, העלו חוקרים ברחבי העולם מספר השערות. כדי לחדור לגוף ולהתרבות, נגיף הקורונה נעזר בחלבון ACE2. אחת ההשערות היא שבקרב אנשים הסובלים מאלרגיות, רמת החלבון ACE2 היא נמוכה יותר, ולכן הם פחות מועדים להידבקויות.
בסקירה שפורסמה בכתב העת Lancet הועלתה השערה ולפיה לסטרואידים בשאיפה יש אפקט מגן מפני קורונה. "החוקרים העלו השערה, על סמך מחקרי מעבדה, לפיה הסטרואידים מעכבים את התרבות הווירוס ואת התפשטותו, ובעקבות כך המחלה פחות קשה ולכן מערכת החיסון מגיבה פחות בסערה ציטוקינית", אומר ד"ר מי זהב.
לדבריו, כבר הוכח כי בכל שנה, בשבועיים-שלושה הראשונים אחרי תחילת הלימודים, ישנה עלייה משמעותית בישראל ובעולם במספר התקפי אסטמה בקרב התלמידים. ישנן מספר השערות שמסבירות את התופעה: החל מחשיפה לאלרגנים, עבור בהידבקות בווירוסים במהלך החזרה לבית הספר וכלה בהפסקת הטיפולים במהלך חודשי הקיץ.
לבני נוער יש נטייה לא להתמיד בטיפול באסטמה, אך בתקופה זו של מגפת הקורונה ישנה חשיבות רבה, בעיקר בקרב ילדים ובני נוער שהמחלה שלהם אינה יציבה ומאוזנת, להגיע לרופא המטפל שלהם לפני תחילת שנת הלימודים על מנת להחליט על הטיפול המתאים. כשאומרים "מחלה לא יציבה ומאוזנת" מתכוונים לחולי אסטמה שזקוקים למשאף מעל פעם בשבוע או פעם בחודש בלילה, כאלו שנכנסים למצב של קוצר נשימה במהלך פעילות גופנית או מי כאלו שנמנעים מפעילות גופנית בגלל בעיית קוצר נשימה.
יש טיפולים שמקטינים את הסיכון להידבק בקורונה
ד"ר מי-זהב הוסיף: "אנחנו ממליצים לבני הנוער, הסובלים מאסטמה קלה ובינונית, לא להפסיק טיפול מונע קבוע. למי שהאסתמה שלו אינה מאוזנת לחדש את הטיפול במשאפים לפני החזרה לבית הספר".
"כיום ישנם מספר סוגי משאפים המשלבים סטרואידים ומרחיבי סימפונות שיכולים להתאים מאוד לבני נוער שאינם רוצים להרגיש חולים, או שקשה להם להתמיד בטיפול בגלל מורכבות השימוש במשאף והמינון היומי. ישנם כיום טיפולים שאותם נוטלים פעמיים ביום וטיפול שנוטלים פעם ביום, וממשיכים בשגרת היום. כך מעלים את הסיכוי להגיע לשליטה טובה יותר של האסתמה וגם מקטינים את הסיכון להידבק בקורונה", הסביר ד"ר מי-זהב.
בנוסף, ד"ר מי-זהב ממליץ לצמצם בתקופה זו את השימוש במכשירי אינהלציה. לדבריו, פיזור האדים עלול להגביר את הסיכון להדבקה טיפתית. לכן, ההמלצה היא לעבור למשאפים על פי מינון שיקבע הרופא המטפל. מי שאינו יכול להימנע ממכשירי אינהלציה, ד"ר מי-זהב ממליץ לעשות זאת בחדר מבודד, תוך הקפדה על אוורור החדר בתום השימוש, לפני כניסתם של בני הבית לחדר.