ברקע העלייה בנדבקים והחמרת ההגבלות, מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, קיים הערב (שני) תדרוך לתקשורת שבו התריע: "אנחנו בגל תחלואה שלצערי הולך ומתגבר, לא בטוח שכולנו מבינים את העלייה". בתוך כך, משרד הבריאות עדכן מעט לפני השעה 20:00 כי מחצות אתמול אובחנו 954 חולים חדשים, מצבם של 183 חולים - קשה, 54 חולים מונשמים. לראשונה מפרוץ מגפת הקורונה מספר המקרים הפעילים בישראל חצה את ה-20 אלף.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אנחנו נמצאים ללא ספק בעלייה בתחלואה ובגלל תחלואה שהולך ומתגבר", אמר פרופ' לוי, שדיבר עוד לפני העדכון בנתוני החולים. "אתמול היו 1,221 מאומתים חדשים ומחצות יש כבר 932. סך החולים המאומתים הוא מעל 40 אלף כבר ו-25% מהנדבקים הם צעירים עד גיל 18".
"אני מבקש מאוד שאנשים יישמעו להוראות, ויקפידו על ערבות הדדית - עטיית מסכות, שמירת מרחק, שמירת היגיינה", הדגיש פרופ' לוי. "אנחנו ערבים זה לזה. אני לא בטוח שכולנו מבינים עד כמה יש עלייה, עד כמה יש חולים קשה. שלא עוטה מסכה מסכן את כל הסובבים אותו באפשרות להדבקה. אנחנו יכולים בערבות הדדית להוריד את התחלואה ולחיות בצל הקורונה".
על מינוי פרויקטור שירכז את המאבק בקורונה אמר פרופ' לוי: "אנחנו מבינים שיש מקום להפריד בין הרגולציה ובין הביצוע המבצעי. אנחנו חושבים על כך ושוחחנו על זה גם עם רוני נומה. אבל צריך להבין שבשיח הזה יש מקום גם לאחריות של משרד הבריאות. אין כאן שום אגו, יש פה רצון לייצר מודל נכון. שוחחנו עם האלוף נומה מיום חמישי ואתמול שוחחנו בשנית. משלא הסתייע הדבר, אנחנו ממשיכים לדבר עם מועמדים נוספים כדי להביא לניהול אופרטיבי במשל"ט".
"למערכה הזו יש כמה מרכיבים - לוגיסטי, תקציבי, אנושי ורפואי", המשיך פרופ' לוי. "כל אלו ינוהלו במשל"ט על ידי מנהל המערכה כשתפקדינו להביא את המרכיב הרפואי לשולחן. נמנה מנהל מערכה שינהל זאת מקיר לקיר, אנו בשלים ומוכנים לזה".
"חדרי הכושר מסכנים אנשים"
פרופ' לוי הזהיר מהאפשרות שיוטל בסופו של דבר סגר כללי: "אנחנו משתדלים להימנע מזה. ברור לנו שסגר כללי נושא בחובו נזקים כלכליים, נפשיים ובריאותיים. ראינו בסגר הקודם שאנשים היססו להגיע לבית החולים וניזוקו. כחלק מזה אנחנו משתדלים לייצר הגבלות שימנעו התקהלויות, שהן שורש הרע בהדבקה".
על פתיחת חדרי הכושר והבריכות, שאושרה בוועדת הקורונה בניגוד לעמדת משרד הבריאות, אמר פרופ' לוי: "ניסינו לאפשר את הפעילות בבריכות בהביננו עד כמה הפעילות במלונות חשובה בישראל. חדרי הכושר הם חדרים שיש בהם מיזוג אוויר שלא מחליף אוויר ולא מכניס אוויר טרי. יש אנשים שעושים פעילות אירובית ללא מסכות ותוך כדי הריצה פולטים רסיסי רוק, זיעה וכיוצא בזה. מדענים שעשו בדיקות מצאו שמכשירי הכושר נושאים עליהם חיידקים, ולא תמיד מקפידים על כללי הניקוי".
"מתוך תחושה של עלייה בתחלואה ומתוך רצון להימנע מסגר כללי, ביקשנו למנוע את השימוש בחדרי הכושר", המשיך. "לצערי ועדת הכנסת החליטה את אשר החליטה המטרה שלנו היא למנוע הדבקה והתקהלויות, ולנסות להשתלט על המחלה ללא הזדקקות לסגר כללי. אני מצר על כך שהם לא אישרו את הדברים. אנו כמובן נעלה עוד הצעות כדי להתמודד עם התחלואה באופן מקצועי".
"הליכה לחדרי הכושר מהווה סכנת הידבקות", הסביר פרופ' לוי. "באשר לבריכות קבענו בעבר מעין 'תו סגול' מיוחד אבל אנחנו מודאגים להתקהלות מחוץ לבריכה. באשר לסגר כללי אני חוזר ואומר - ראינו בגל הראשון שהריחוק החברתי מנע את ההדבקה. אנו לא רוצים להגיע לסגר כללי ומכאן הצעדים שאנו עושים בסגרים נקודתיים, במניעת התקהלויות ובהסברה. המועדונים, החתונות וההתקהלויות מהווים כר פורה להידבקויות".
על ההפגנה במוצאי שבת בכיכר רבין אמר פרופ' לוי: "אני מבין את הכאב של האזרחים שנמצאים בסכנה כלכלית. אני חושב שההתקהלות הזו בדרך שהייתה היא כר פורה להדבקה. אני קורא לכולם לנהוג על פי ההוראות שאנו נותנים, הדבר הזה בידינו".
לראשונה: יותר מ-20 אלף חולים פעילים
משרד הבריאות עדכן אחר הצהריים כי 1,221 נדבקים חדשים אובחנו ביממה האחרונה. אתמול והיום בוצעו 21,539 בדיקות ונכון להיום ישנם 20,333 חולים פעילים. מפרוץ המגפה נפטרו בישראל 364 חולי קורונה.
במקביל, במרכז הרפואי לגליל נסגרה הבוקר מחלקה פנימית א' למשך 11 ימים, לאחר שאחד המטופלים בה אובחן כחולה קורונה ועשרות עובדים נשלחו לבידוד. החולה, כבן 80, נמצא חיובי לנגיף לאחר שפיתח תסמינים נשימתיים וחלה הידרדרות במצבו, והוא הועבר למחלקת הקורונה של בית החולים שנפתחה כעת מחדש.
במרכז הרפואי לגליל מסרו כי המטופלים שאושפזו במחלקה פנימית א' ולא נחשפו לחולה המאומת, בהתאם לממצאי החקירה האפידמיולוגית, הועברו לאשפוז במחלקות אחרות, והמחלקה נסגרה באופן זמני לצורך חיטוי וניקיון. עוד הבהירו כי משרד הבריאות עודכן על סגירת המחלקה ועל נסיבות המקרה.
ביקורת על ההגדרות החדשות: "מחמירות ולא סבירות"
משרד הבריאות העביר אתמול לבתי החולים עדכון רשמי בנוגע להנחיות כיצד להגדיר את מצבם של חולי הקורנה השונים. מצב קל יוגדר כאשר יופיעו תסמינים של חום, שיעול, חולשה, אובדן טעם וריח. חולה בינוני יוגדר כאשר תתקבל אבחנה קלינית או רנטגנית של דלקת ריאות. חולה קשה יזוהה כשקצב נשימותיו יהיה גבוה מ-30 לדקה וכן ריווי חמצן בדם של 93% ומטה. על כך נוספה קטגוריה רביעית - "קריטי/מונשם", עבור חולה שזקוק לתמיכה נשימתית ובעל פגיעה קשה בתפקוד מערכתי.
שני בכירים במערכת הבריאות, פרופ' עידית מטות מבית החולים איכילוב ומנהל בית החולים רמב"ם ד"ר מיקי הלברטל, מתחו ביקורת על הגדרות משרד הבריאות. לטענתם, מספר החולים קשה האמיתי נמוך מכפי שמפורסם, והקריטריונים "מנפחים" את הנתונים. ד"ר הלברטל הסביר כי ההגדרה החדשה "יוצרת מצב שרק שליש מהחולים הקשים מונשמים". לדבריו, "זה נותן סטייה ענקית, וזה אמור להיות הפוך. על סמך נתון זה מקבלים החלטות ואלו הגדרות מאוד מחמירות".
בתוך כך, הדיון על ההגבלות עורר הבוקר סערה בכנסת, לאחר שוועדת הקורונה התכנסה לדיון - והצביעה על ביטול החלטת הממשלה לסגור את הבריכות הציבוריות ואת חדרי הכושר. ההחלטה עוררה סערה בליכוד, ויו"ר הקואליציה מיקי זוהר הגיש בקשה רשמית להדחת ח"כ יפעת שאשא ביטון מראשות הוועדה.