משרד הבריאות ביקש מיליארד שקלים לפתרון המצוקה - משרד האוצר התנגד: בתי החולים הציבוריים שאינם ממשלתיים נקלעו למשבר תקציבי בעקבות המגפה ואף התריעו בכנסת על חוסר יכולת לשלם משכורות לעובדים. במשרד הבריאות גיבשו רשימה של פתרונות הנדרשים לטענתם להצלת בתי החולים מקריסה, אולם לפי מסמך פנימי של המשרד שהגיע היום (חמישי) לידי N12 - במשרד האוצר מתנגדים ליישם אותם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ראשית הציעו במשרד הבריאות להגדיל את התמיכה השוטפת בבתי החולים הציבוריים שאינם ממשלתיים למיליארד שקלים. לשם השוואה, בשנה רגילה סכום התמיכה בבתי החולים הללו עומד על כ-200 מיליון שקלים. בכירי המשרד העלו את הסוגיה בדיוני התקציב - אך במשרד האוצר התנגדו לתוספת.

מנהל הדסה, זאב רוטשטיין (צילום: פלאש 90, חדשות)
מנכ"ל הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין: "אין כסף לשלם משכורות"|צילום: פלאש 90, חדשות

פתרון נוסף שהציע משרד הבריאות לבתי החולים שנקלעו למצוקה תקציבית בעקבות המגפה הוא קביעת פיצויים על אובדן ההכנסות שנגרם לבתי החולים בעקבות המגפה. היקף הפיצוי הנדרש על פי המשרד עומד על 350 מיליון שקלים. במסמך הפנימי של משרד הבריאות נכתב כי "הנושא נמצא בדיון מול משרד האוצר, שמעכב את פרסום המנגנון".

לצד זאת, מסתבר שגם עבור ההוצאות על הקמת מחלקות קורונה טרם הועבר התשלום המלא לבתי החולים. עד כה הועברו 400 מיליון שקלים, אלא שישנם 850 מיליון נוספים עבור תוספת מיטות אשפוז שטרם הועברו. על מה בכל זאת הסכימו בכירי המשרדים? בימים הקרובים צפויה להתפרסם חקיקה שלפיה סך ההכנסות של בית החולים מהקופות יהיה זהה לתקציב שעמד לרשות בתי החולים בשנת 2019.

מוקדם יותר השבוע נערך דיון בוועדה לביקורת המדינה בנושא העומסים בבתי החולים בשל עליית התחלואה בקורונה. בכירי מערכת הבריאות וראשי בתי חולים בארץ הגיעו למשכן הכנסת ודיווחו על המצב הקשה במחלקות בימים אלה. "אין לנו איך לשלם משכורות", התריעו מנכ"לי בתי החולים הדסה ושערי צדק.

"אנחנו בכאוס. המחלקות מלאות לחלוטין", אמר מנכ"ל בית החולים שערי צדק פרופ' עופר מרין במהלך הדיון. "סגרנו מחלקות פנימיות לטובת חולי קורונה, יש עומס". הוא הוסיף והמחיש את חומרת המצב שאליו נקלע בית החולים: "ביטלנו ניתוחים אתמול, זו בושה וחרפה. אין כסף, לבתי החולים העצמאיים אין איך לשלם משכורות".

לדברים האלה הצטרף גם פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל בית החולים הדסה, שסיפר אף הוא על המצוקה הכספית שאליה נקלעו. "אין לי איך לשלם את משכורות חודש אוגוסט, זה כאוס", אמר. פרופ' רוטשטיין התריע מפני קריסה של בית החולים: "אם עד 15 באוגוסט לא נקבל 60 מיליון שקלים - שערי הדסה ייסגרו". הוא הוסיף: "הספקים הולכים מאיתנו, לא משאירים תרופות".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "במטרה לסייע לבתי החולים, פועלים משרדי הבריאות והאוצר במשותף ליצירת מנגנוני שיפוי בעבור אובדן הכנסות בתקופת הקורונה"‎.