קבינט הקורונה דן היום (רביעי) בהחמרת ההגבלות, בצל מספר הנדבקים בישראל ששבר הבוקר שיא חדש והגיע ל-6,923 תוך יממה אחת. בין היתר, מה שמונח על שולחן הדיונים הן הגבלות מחמירות של תפילות והפגנות וסגירת מקומות העבודה שאינם חיוניים. ייתכן שההנחיות החדשות ייכנסו לתוקפן כבר מחר, בכפוך לאישור הקבינט. במקביל, זעם בכחול לבן על נתניהו בעקבות המתווה המסתמן.
הגבלת התקהלויות וסגירת מקומות עבודה לא חיוניים: המתווה המלא לסגר השני
בכירים בכחול לבן אמרו כי "מה שמעניין את נתניהו הוא רק עצירת ההפגנות ולא הנחיות הגורמים המקצועיים". אותם בכירים כועסים בעקבות הכוונה להשאיר יותר מקומות עבודה פתוחים ואומרים שאם סוגרים ומגבילים הפגנות, אז צריך ללכת לפי הנחיות גורמי המקצוע לסגר הדוק.
שר האוצר ישראל כ"ץ ביקר בחריפות את האמירה הזו של כחול לבן. "משרד האוצר הציג בפני קבינט הקורונה נתונים ותוכנית משמעותית שהראתה שניתן וצריך לאפשר את המשך פעילות המגזר הפרטי, שאיננו מקבל קהל, תוך שמירה קפדנית על כללי הבריאות", אמר. "מיליוני מפרנסים וכלכלת ישראל אינם יכולים לשמש כבני ערובה לסדר יום פוליטי, של מפלגת כחול לבן, המנוגד לחלוטין לאינטרס הציבורי. אני רואה את זה בחומרה רבה, ואעמוד על כך שהתוכנית שהצגתי תאושר וימנע הנזק החמור לכלכלת ישראל".
כשעה לפני הדיון בקבינט, ראש הממשלה נתניהו דרש הגבלות משמעותיות נוספות והפיכת הסגר ה"נושם" למהודק ומחמיר יותר. במסגרת דיון מצומצם שערך לפני הישיבה, שבו השתתפו השרים אוחנה, ניסנקורן, אדלשטיין ודרעי, עלתה ההצעה של הידוק משמעותי של הסגר, אפילו עוד לפני יום הכיפורים.
מוקדם יותר היום, דווח כי נתניהו זימן אל ישיבת הקבינט גם את שרת התחבורה מירי רגב, ככל הנראה בשל הרצון להשבית את נתב"ג. גורם בממשלה אמר ל-N12 שייתכן ונמל התעופה ייסגר כבר מחר. הגורם הבהיר שטיסות נכנסות יימשכו כסדרן, לפחות עד סוף חגי תשרי.
עוד דווח כי ישנן התייעצויות עם הרבנים הראשיים לגבי סגירתם של בתי הכנסת לפני יום כיפור שיחול ביום ראשון הקרוב. אחד המתנגדים הבולטים לסגירתם של בתי הכנסת הוא שר הפנים אריה דרעי, שמוקדם יותר היום הצהיר כי "בתי הכנסת חייבים להישאר פתוחים ביום כיפור, היום הקדוש בשנה". דרעי כתב את הדברים על רקע הוויכוח הנפיץ סביב נושא ההפגנות-תפילות שדובר רבות בימים האחרונים. "חייב להיות ברור שדין ההפגנות כדין התפילות".
כמה שעות לאחר מכן, פרסם הרב דוד יוסף, בנו של הרב עובדיה יוסף וחבר מועצת חכמי התורה של ש"ס, סרטון שבו הפציר לסגור "באופן מיידי את בתי הכנסת". יוסף אמר כי "המצב של המגפה הגיע למימדים נוראיים, לכן בבקשה להתפלל וללמוד רק במרחב הפתוח, זו חובה קדושה על כולנו לסגור באופן מידי את כל בתי הכנסת". גם ח"כ בצלאל סמוטריץ' הצטרף לקריאה לסגור את בתי הכנסת בשל התחלואה. "פיקוח נפש דוחה כמעט את כל התורה כולה", אמר.
בדרך כלל הגבלות מחמירות כאלו דורשות את אישורו של קבינט הקורונה, לאחר מכן את אישור הממשלה, ואז גם את אישור הכנסת. אולם הפעם המצב שונה, ובקבינט כנראה יבקשו להכריז על מצב חירום לאומי, שיאפשר לממשלה לאשר באופן מיידי את כל ההגבלות, שיידרשו לעבור את אישור הכנסת תוך שבוע מיום כניסתן. ההערכה היא שהממשלה לא תחכה ושההגבלות ייכנסו לתוקפן לפני יום כיפור, אולי כבר מחר.
לפני התכנסות הקבינט, בכחול לבן אמרו בדיונים פנימיים כי הם צפויים לתמוך בסגר הכללי, אך זאת בתנאי שגם בתי הכנסת ייסגרו. גם שר האנרגיה יובל שטייניץ, קרא לשרים להצביע בעד הידוק הסגר: "תומך לחלוטין בעמדתו האמיצה של ראש הממשלה. ישראל ניצבת בפני תהום ונדרשת לסגר מוחלט, למשמעת ברזל ולהחלטות אמיצות. היעד חייב להיות מאה נדבקים ליום, על מנת שנוכל לעקור ולקטוע את שרשאות ההדבקה ועל מנת שישראל תהפוך למדינה ירוקה בסטנדרטים אירופיים".
תפילות או הפגנות? הקרב של לפיד נגד גנץ
הקושי העיקרי שאליו נקלעו חברי הקבינט התרכז באיסור הגעה של מפגינים להפגנות, זאת משום שמדובר בזכות שאי אפשר להחיל עליה מגבלת תנועה. כרגע נבדקות שתי אפשרויות - תיקון חוק הקורונה הגדול שיאפשר איסור הפגנות או הכרזה על מצב חירום לאומי והעברת הסמכויות למשטרה כדי שתאסור תפילות והפגנות.
ממידע שהגיע ל-N12 נודע כי נתניהו תומך בהחלת מצב חירום ואילו כחול לבן בראשותו של בני גנץ מעדיפים את התיקון בחוק הקורונה. בזמן הדיון המצומצם של השרים, עדיין התגלעו ויכוחים ערים בין הצדדים, בעיקר מצדו של שר הפנים דרעי שלמרות הפוסט שהעלה מוקדם יותר, נוכח נתוני התחלואה דרש קיום תפילות במרחב הפתוח ביום כיפור ובחג סוכות. בעקבות הויכוחים, בשלב מסויים עזב דרעי בזעם את הדיון ונעשו נסיונות לחדשו בהקדם.
מוקדם יותר הודיע יו"ר כחול לבן גנץ כי הוא תומך במתווה שיצמצם את ההפגנות. בחשבון הטוויטר שלו הוא כתב כי "במדינה דמוקרטית הזכות להפגין ולמחות היא קדושה. דרישתם של המבקשים להתפלל כפי שנהג העם היהודי במשך אלפי שנים קדושה וצודקת אף היא. גם דרישתם של המבקשים להתפרנס בכבוד, לשוב למעגל העבודה ולדאוג לילדהם היא אמיתית וצודקת. אך לא פחות חשובה, בוודאי ברגעי חירום לאומיים, היא הזכות לבריאות ולביטחון. בין כל הזכויות הללו נצטרך לאזן. היום יוצגו בקבינט הקורונה מתווים מצומצמים לתפילות והפגנות על ידי גורמי המקצוע במשטרה, במשרד הבריאות ובייעוץ המשפטי לממשלה".
ננהג באחריות וברגישות בכדי לשמור על חיי האזרחים ובריאותם. אלו לא ימים רגילים ואני בטוח שכולם יקבלו זאת בהבנה. נדון בכל הנושאים החשובים שעל הפרק, כדי שאף אחד לא ישאר מאחור. יחד, מאוחדים, תוך ערבות הדדית וסולידריות, נעבור את התקופה הזאת, כפי שהעם הזה הוכיח פעמים רבות בעבר.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) September 23, 2020
לפיד תקף: נתניהו רוצה שדתיים וחילוניים ישנאו זה את זה, זה משרת אותו
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד תקף בחריפות את האפשרות שההפגנות יוגבלו, וגינה את הקישור שנעשה בין הפגנות לתפילות. לדבריו, "נתניהו מחבר אותם רק כי זה משרת אותו שדתיים וחילונים ישנאו אחד את השני".
עוד הוסיף לפיד כי "אנשים יכולים להפגין במקומות פתוחים כל עוד הם נוהגים באחריות, לובשים מסכות ושומרים על ריחוק חברתי. אנשים גם יכולים להתפלל בחגים במקומות פתוחים לפי אותם כללים (זה אפילו יהיה יפה, להוציא פעם אחת את תפילת התשובה אל מתחת לכיפת השמיים). מדובר באחריות אישית, שהיא הדבר היחיד שיכול להציל אותנו מהמגפה הזו. במקרה או לא, אחריות אישית היא גם הדבר היחיד שנתניהו לא יצליח לזהות אותו אפילו אם ידביקו לו אותו על המצח".
פרויקטור הקורונה רוני גמזו קרא הבוקר להגביל תפילות בבתי הכנסת וגם הפגנות בזמן המגפה. "מבחינתי מגבלות התנועה צריכות בנקודה הזאת להיות על כל דבר - כולל על הפגנות", אמר הבוקר הפרויקטור בראיון לעופר חדד ברדיו ירושלים. "גם לי לא נוח לראות את האלפים, אבל הייתי רוצה להגביל את זה לעשרות או 200-100 תוך כיבוד הדמוקרטיה. אין התקהלות שאין בה הדבקה. ברור שכשמורידים את המסכה וצועקים בהפגנה או שבלהט ההפגנה המסכה יורדת - אז ברור מה קורה".
"אנחנו לא נפתח את הסגר הפעם כפי שהיה בפעם הקודמת - לא בחינוך לא בפנאי ולא את המסעדות", הוסיף גמזו. "הכל יהיה מדוד מדורג ואיטי. זה תלוי בשני פרמטרים: מקדם הדבקה נמוך וירידה ברמת התחלואה שתוריד את מספר החולים קשה. כשרמת התחלואה תרד מיום ליום נדע שמספר החולים קשה יורד וכך אני אהיה רגוע". הפרויקטור ביקר את התנהלות קבינט הקורונה ואמר: "הממשלה יצאה אתמול מהקבינט בלי החלטות וזה לא נראה טוב. הממשלה צריכה לקבל החלטות על הידוק נוסף. זה חשוב לציבור גם לקבל הבהרה ברורה ללא משיכה נוספת היום וכמובן הכנסת צריכה לאשר את הכול".
דקות לאחר הודעת גמזו, הודיעה התנועה לאיכות השלטון שתעתור לבג"ץ אם קבינט הקורונה יחליט להגביל את ההפגנות: "הגבלת ההפגנות נראית כמו דרך להשתיק את המחאה והמפגינים נגד הממשלה. יש לשמור על הזכות למחות ולהפגין ביתר שאת". עוד נמסר כי "על אף המתווה שהוצע לקיום הפגנות רק לפני מספר ימים, הוחלט בקבינט הקורונה שלא לאשר את המתווה ואף להגביל יותר את ההפגנות הפוליטיות נגד ראש הממשלה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות