שעות דרמטיות: לאחר ישיבת ממשלה שנמשכה שעות ארוכות ובמהלכה הוחלט על סגר החל מערב ראש השנה למשך 3 שבועות לפחות - ראש הממשלה מסר הערב (ראשון) הצהרה. נתניהו נשא את הדברים זמן קצר לפני המראתו לוושינגטון, לחתימת הסכמי השלום עם איחוד האמירויות ובחריין. "אני יודע שהצעדים הללו גובים מחירים קשים", אמר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ראש הממשלה פתח את דבריו עם נסיעתו הלילה: "אני יוצא בשליחותכם למשימה היסטורית להיפגש עם נשיא ארה"ב ועם נציגי איחוד האמירויות ובחריין. אני יוצא להביא שלום תמורת שלום, שלום מתוך עוצמה. שני הסכמי שלום בחודש אחד. זהו עידן חדש של שלום, שאני פועל למענו 25 שנים. ההסכמים הללו יזרימו למשק שלנו מיליארדי דולרים והשקעות. זה תמיד טוב אבל זה טוב במיוחד בקורונה".
"זה שישה חודשים שהמגפה מכה בכל העולם", המשיך נתניהו. "30 מיליון נדבקו, מיליון בני אדם מתו. היינו בישראל בין הראשונים בעולם שהבינו את גודלה של הסכנה, סגרנו את השמיים ועשינו סגר. בזכות ההחלטות הללו מספר החולים הקשים נמוך מאוד ביחס לאוכלוסייה, גם מספר הנפטרים הוא בין הנמוכים בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה".
"מכיוון שהיינו בין הראשונים יכולנו להיות בין הראשונים לפתוח אותה, נתנו הלוואות ומענקים לאזרחים, וכיוון שהיינו בין הראשונים לפתוח את הכלכלה, היא במצב טוב יותר מרוב כלכלות העולם. אני יודע שיש לנו המון בעיות וקשיים, אנחנו עובדים בלי סוף כדי לעזור לאזרחים. זה שפתחנו מוקדם את הכלכלה, ומהר היה לי לזה צד כלכלי מובהק, ההחלטה שלנו הביאה לכך שיש לנו פחות חולים קשים, נפטרים ופגיעה בכלכלה. אבל שפתחנו את הכלכלה, אני מצטט את עצמי: 'כמו אקורדיון, פותחים כשהתחלואה יורדת, מכווצים כשהתחלואה עולה' זה בדיוק מה שקורה עכשיו בכל העולם וגם פה, בכל המדינות פתחו, התחלואה עלתה ואז מה עושים? מגבילים וסוגרים".
נתניהו פרש את הרקע לקבלת ההחלטה לקראת הסגר: "ביום חמישי במערכת הבריאות הניפו דגל אדום, בכירי מערכת הבריאות הזהירו שמצב התחלואה מחייב נקיטת צעדים מידיים. חלק מבתי החולים נמצאים בעומס יתר, זה לא בעיה של מכונות הנשמה או מיטות, זו בעיה של שחיקה אנושית של הצוותים הנפלאים האלה, שעובדים במסירות סביב השעון. אין אפשרות מבחינה אנושית להחזיק. כולנו מבינים עוד דבר שהם אומרים - החורף מתקרב ואז יתכן שנעמוד בפני סכנה משולבת של קורונה ושפעת ולכן אנחנו נערכים מראש. הרופאים אומרים - הדקו את ההגבלות עכשיו וגם הכלכלנים אומרים שעדיף לעשות זאת עכשיו בחגים".
"בישיבת הממשלה קיבלנו את ההחלטה על שלושת השבועות הקרובים עד לשמחת תורה. המגזר הציבורי יפעל במתכונת מצומצמת על בסיסי מתכונת מרץ אפריל. המגזר הפרטי יעבוד כרגיל, אבל ללא קבלת קהל חוץ מאשר שירותים חיוניים. יהיה מתווה מיוחד לתפילות. הסופרים ימשיכו במשלוחים. תהיה מניעה מהתקהלויות ואנו מבקשים עשרה אנשים בחלל סגור ועשרים בקפסולות בחוץ, וגם הגבלת תנועה של 500 מטר, עם ספורט יחידני".
"יש תקנות מפורטות שהממשלה תאשר ביומיים הקרובים. אני יודע שהצעדים הללו גובים מחירים קשים, זה לא החג שאנו רגילים ובטח לא נוכל לחגוג עם כל בני המשפחה, ויהיו גם מי שייפגעו מהסגר. הנחיתי את שר האוצר לגבש תוכנית שתסייע. יהיו עוד תוכניות, חלקן כבר מוכנות. ישבתי שוב עם בכירי משרד האוצר ואחרים ואני מבטיח לכם - אנחנו נעבור את זה יחד, חילונים, חרדים, ערבים, דרוזים כולנו, אני קורא לכולם להישמע להנחיות".
"אם לא נקפיד עליהם - המגפה תתפשט והנגיף יכה בנו, יכה בנו יכה בהורים יכה בסבא וסבתא. אבל אם נקפיד ובזה אני בטוח - אנחנו ננצח את הנגיף. אני רואה את החיסון בדרך ואת הבדיקות המהירות, זה בדרך. בעוד כמה ימים נחגוג את ראש השנה בתפילת הימים הנוראים, אנו מבקשים אבינו מלכנו מנע מגיפה מנחלתך מי ייתן ותפילתנו זו תתגשם".
"העובדה שסגרנו מוקדם הורידה את התחלואה בצורה בלתי רגילה, העובדה שפתחנו מוקדם הביא את זה שהכלכלה שלנו במצב טוב יותר. יש פה הישגים. אנחנו בדומה למדינות אחרות, צריכים לעצור את התחלואה. באנו לעשות תיקונים לפני כמה שבועות, ונתקלנו בפופוליזם בכנסת בוועדות - 'מה פתאום לא צריך לסגור ולהגביל', וזה כמובן הקשה עלינו. הפופוליזם פגע קשות, הניסיון להגיע להפחתה לפני הצעדים".
"כשאומרים שאני נכנע - מי נכנע? איזה נכנע? קיבלתי את ההצעות של גמזו בהסכמה הדדית, ואני רוצה להגיד שאני מאחל לליצמן שהתפטר, אני מכבד את הרצון שלו ומקווה שיחזור לממשלה, אבל אנחנו עושים מה שצריך, בכל תפקידי הציבוריים אם זה היה שר האוצר או החוץ, אני תמיד דאגתי לדבר אחד - דבקות במטרה. גם כשהכדורים שרקו סביבי, אמרתי תודה רבה - אני דבק במטרה ומביא את ההחלטות הנכונות לטובת המדינה".
בסיום דבריו של ראש הממשלה מסר שר הבריאות יולי אדלשטיין גם הוא הצהרה: "במשך שלושה חודשים ניסיתי להימנע מסגר, עשיתי את הכול על מנת שכולנו נוכל לחיות בצד הקורונה עם הגבלות פה ושם, עם שמירה על תחלואה ברמה סבירה, עם מספר חולים קשים ותמותה ברמות שאנחנו יכולים, עם כל הקושי, לחיות איתה. זה לא המצב".
"לא נותרה לנו ברירה, אנחנו כמערכת הבריאות באנו לממשלה, לקבינט ואמרנו - על מנת לבלום את עליית התחלואה ולאפשר לצוותים הרפואיים קצת לנשום, על מנת שלא נאבד שליטה על הנגיף אנחנו חייבים להביא הגבלות מאוד לא פשוטות למשק, לחיי החברה ועוד בתקופה הזו של חגים בישראל. זה לא פשוט, גם לי קשה לחשוב על ראש השנה או יום כיפור בצורה כפי שזה נראה ללא המשפחה הקרובה, וללא ההתקהלות הגדולה בבית הכנסת - אבל זה צו השעה".
"זה תלוי מאוד בכולנו, אם כשיהיו הגבלות אנחנו, כולנו, אזרחי ישראל מכל מגזר שהוא לא נשמור על הכללים ולא נציית להנחיות אז המצב פשוט יימשך ואז באמת כל ההגבלות יהיו לחינם. אם לעומת זאת אנחנו נשמור על ההנחיות הבסיסיות וגם על ההנחיות הלא פשוטות של משרד הבריאות והממשלה, אז יש אור בקצה המנהרה, אנחנו כן נהיה ערוכים לקטיעת השרשראות בצורה טובה יותר".
פרוייקטור הקורונה פרופסור רוני גמזו היה האחרון למסור הצהרה בנושא וגיבה את ראש הממשלה ושר הבריאות. "יש יותר חולים, אנחנו יודעים", אמר. "בתוך בתי החולים יש מעל 1,500 חולים. התחלואה מתפשטת, צריך לומר זאת, שיעור הבדיקות מראה שיש יותר מאומתים שמסתובבים ולא מאתרים אותם. התפשטות מחייבת אותנו בצעדים, היא מחייבת אותי להמליץ על צעדים".
"הממשלה התכנסה היום כדי להסתכל קדימה ולהקטין את התחלואה, היא קיבלה החלטות לא פשוטות. תאמינו לי זה הרע במיעוטו. באמת באמת אנחנו במערכה, אנחנו באתגר מאוד מורכב שמדיר שינה מעיני ומבטא את העומס בתוך בתי החולים שהרימו דגל, לפחות חלקם, בצורה מאוד ברורה, ודאי כאדם שמכיר את בתי החולים - זה אומר שהם הגיעו לסף".
"אנחנו עושים הכל כדי להכיל את כמות החולים אבל זה מחייב פעולה. הממשלה הזו לא תנצח את הקורונה, גם צה"ל וראש הממשלה לא ינצחו את הנגיף, לא נוכל לנצח את הקורונה, רק הישראלים, רק אתם, יוכלו לנצח את המגפה. אם זה ערבי מהגליל או חילוני מתל אביב, כל אדם, כל הישראלים יקומו מחר בבוקר ולא ישאלו מה גמזו עושה כדי לנצח אלא מה הם עושים כדי לנצח. אם נעשה את זה חכם, בשבועיים-שלושה אנחנו גומרים את העניין הזה, עם הרבה מאוד מורכבות ומאמץ אנחנו נוכל לעשות את זה כולנו ביחד"