8 מיליון חיסונים ואלפי תקנים לבתי החולים – מערכת הבריאות מתכוננת לחורף: מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי חשף כיצד נערכים במשרד הבריאות לחורף כשהשילוב של השפעת העונתית עם נגיף הקורונה עתיד ליצור עומס רב על בתי החולים. בדיון הראשון של ועדת המשנה למדיניות ואסטרטגיה, שנחשפה בסוף השבוע באולפן שישי, אמר לוי כי ישנם פערים משמעותיים בכוח אדם: "בתי החולים ייאלצו להסיט כוח אדם פנימי".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הדיון שהתקיים אתמול (שני) בוועדה בראשותו של ח"כ צבי האוזר חשף את הפערים שבמערכת הבריאות ייאלצו להתגבר עליהם לפני החורף הקרוב. "בשנה רגילה בוחרים להתחסן נגד שפעת כשני מיליון איש, השנה צפויה דרישה גדולה יותר לחיסונים, והמדינה שואפת גם לתעדף את הקבוצות אשר יחוסנו", הסביר פרופ' חזי לוי. "מדינת ישראל כבר הזמינה 3 מיליון מנות חיסון לשנה הקרובה, ושואפת להשיג עד 5 מיליון מנות חיסון".
מנכ"ל משרד הבריאות הסביר כי "המדינה לא תקנה מיצרנים שאינה בוטחת באיכות המוצר, ויש מגבלות של קצב ייצור לחיסונים, והקצאות של מנות שלכל העולם מתחרה עליהן". לדבריו קופות החולים אחראיות לחיסון בקהילה והסיכום על תגבור מערך האחיות יסייע להשגת היעדים.
פרופ' לוי פירט כי הסיכום הוא בשורה גדולה, כאשר סך הכל יתווספו עוד 1,600 תקני אחיות לבתי החולים ועוד 400 האחיות לקהילה. עם זאת, הודה פרופ' לוי, כי מדובר בתקנים זמניים עד ליולי 2021 ולא בתקנים קבועים.
"תרחיש הייחוס (הקיצוני ביותר) קובע 4,000 מיטות עם יכולת הנשמה לחורף הקרוב", חשף מנכ"ל משרד הבריאות. "מתוכן 2,000 לחולי קורונה ו-2,000 הנשמה לחולים אחרים לרבות חולי שפעת". חברי הוועדה הביעו ספק ביכולת לעמוד במספר הזה ופרופ' לוי השיב כי הפער לא יהיה במיטות אלא בכוח האדם.
פרופ' לוי אמר כי אין אפשרות תקציבית מעשית לאייש את כמות התקנים הקבועה בנהלים למספר כזה של מיטות חולים, ועל כן בתי החולים ייאלצו להסיט כוח אדם פנימי, על חשבון פעילויות אחרות. "הכשרת רופא טיפול נמרץ דורשת כשנתיים-שנתיים וחצי", אמר. "מערכת הבריאות הגבירה את קצב הרוטציות של רופאים ממחלקות שונות, בכדי לתת להם הכשרה והיערכות לקראת אפשרות שיידרשו לסייע בחורף". עם זאת, אין מאמץ להשיב לישראל רופאים שעובדים בחו"ל.
ביקורת חריפה הוטחה במשרד הבריאות בחילת משבר הקורונה על מיעוט בדיקות הקורונה שביצע. היום הצליחו במערכת הבריאות להדביק את הפער וישראל יש יכולת לבצע כ-25 אלף בדיקות ביום. פרופ' לוי הסביר שהוא מקווה שבתוך כשלושה חודשים, משרד הבריאות יגיע ליכולת ביצוע של עד 60 אלף בדיקות ביום. לדבריו צה"ל הקצה חיילים סדירים ככוח עזר למעבדות.
לסיכום אמר יו"ר הועדה ח"כ האוזר: "השילוב של קורונה יחד עם שפעת הצפוי לנו בחורף מאיים על יציבותה של מערכת הבריאות בישראל. מערכת הבריאות תאותגר בכ-25 אלף חולי שפעת מדי יום שיהיו להם תסמינים הדומים לתסמיני קורונה וזאת בנוסף לחולי הקורונה בחורף. על מערכת הבריאות להיערך למצב חירום בקופות החולים ובבתי החולים".