בראיון שהעניק היום (רביעי) סגן שר הבריאות, יואב קיש, לעיתונאים קלמן ליבסקינד ואסף ליברמן בכאן רשת ב', הוא הביע את חששו מכך שהסגר הנוכחי אליו תיכנס ישראל ביום שישי - לא באמת יביא לירידה משמעותית בתחלואה כפי שמצפים. קיש מסביר כי האכיפה היא חלק מאוד בעייתי בסגר הזה, שכן כל אחד שירצה לצאת החוצה "ימצא את הסיבה שתאפשר לו את זה". בנוסף, מסביר סגן שר הבריאות כי מערכת החינוך היוותה כגורם מרכזי בהתפשטות המהירה של הנגיף בשלב הזה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"זה לא סגר כמו שאנחנו מכירים", הסביר קיש בתחילת הראיון, "אני לא חושב שאפשר לקרוא לזה סגר. מדובר פה בצמצום כל הפעילות של בילוי, פנאי, מסחר - אבל לא פוגעים בעבודה מעבר לכך. אני חושב שברגע שלקחו את ההחלטה הזאת יש לזה השפעות רבות. אני מסכים מאוד עם מה שנאמר שאנחנו לא יכולים לצפות לירידות דרמטיות בשיעורי התחלואה. מה שזה יעשה זה יבלום את התחלואה ואולי יוריד אותה קצת, ובוודאי ובוודאי הרגישות הגדולה שלא נייצר פה התפרצויות חדשות לאור החגים".
סגן השר מסביר כי בעת הזו, הסגר מחייב משמעת ציבורית רחבה, במטרה להביא לתוצאות טובות וקטיעה של שרשראות ההדבקה. במידה והציבור יעשה כרצונו, הסיכויים שלא נראה תוצאות לסגר הזה גדולים. "אנחנו באירוע שמחייב שיתוף פעולה של הציבור. אני אמרתי יותר מזה - אני מתחיל לחשוש. למה אני מתכוון? יצאנו לדרך עם משהו מסוים ואנחנו רואים שהמדיניות (של הסגר) זה לא מה שרצינו, ואנחנו מגיעים למקום שאנחנו חייבים, אין כאן אפילו כמעט עניין של אכיפה".
קיש המשיך ואמר: "זה נכון, מי שירצה לצאת מהבית ויחליט שהוא יוצא - ימצא את הסיבה שתאפשר לו, ולכן אני היום הרבה יותר מודאג. אני מבין את המשמעות הכלכלית שבגלל זה הולכים למהלך הזה, ואת המורכבות בה המדינה נמצאת".
"יו"ר ועדה פופוליסטית שמה שמעניין אותה זה שהיא 'עושה טוב'"
סגן שר הבריאות הביע חשש נוסף - מפני מרד ציבורי. קיש נותן כדוגמה את נושא הצימרים ומסביר שיש בעיה מבחינת אכיפתן של ההנחיות החדשות. "אם אנחנו נגלה שבציבור ההרגשה היא, סתם דוגמה - צימרים. 'למה פה פתחתם ואת זה לא? אני עכשיו פותח'. הלוואי וזה היה כל כך פשוט שמה שהיינו אומרים היו עושים, יש כל כך הרבה מקרים בלי אכיפה".
בדבריו קיש מודה כי המדיניות הדפרנציאלית, אותה ניסו להכיל בממשלה לאורך הזמן, לא באמת עבדה. הצמצום ההדרגתי של עסקים מסויימים שהחליטו בסופו של דבר כן לפתוח אותם - ייתכן ופגעה בהתמודדות עם הנגיף. קיש מפנה אצבע מאשימה בין היתר כלפי יו"ר ועדת הקורונה, ח"כ יפעת שאשא ביטון והחרדים, שכל אחד מהם הפעיל לחץ כדי להתוות את המדיניות שהוא חושב שנכונה.
"בסוף יש גם כנסת שהיא אחראית על החלטות הממשלה וברגע שיש יו"ר ועדה פופוליסטית שכל מה שמעניין אותה זה רק איך היא "עושה טוב" ופותחת ענפים. אבל זאת לא רק היא, כי באותה מידה היו לחצים פוליטיים, כי ראו שזה עובד (לביטון), ואני גם מבין את הציבור החרדי. הוא רואה את ההפגנות, את ההשתוללות בזה, אז למה שאני אהיה מוגבל? אני גם רוצה. נהיה פה אירוע שכל אחד דואג לעצמו. שכחנו את הערבות ההדדית, את האחריות האישית. גם כלפיי יש ביקורת. בסוף אנחנו לא הצלחנו להוביל מתווה דיפרנציאלי, הגענו למצב שיש התפשטות בכל הארץ".
"מערכת החינוך הפכה להיות מקום הדבקה מרכזי"
סגן השר מסביר שהיום, בדיעבד, ניתן להגיד שפתיחתה של מערכת החינוך היוותה כזרז להתפשטות הנגיף בישראל, זאת על אף המתווה המסודר שהביא שר החינוך גלנט כדי לאפשר חזרה בטוחה ללימודים. "עם כל המאמצים העצומים שגלנט עשה כדי לייצר מערכת חינוך יותר בטוחה - אנחנו רואים שמערכת החינוך הפכה להיות מקום הדבקה מרכזי".
"ללא ספק אנחנו הגענו היום למספרים שהגענו בגלל ההדבקות במערכת החינוך כגורם מרכזי", הסביר. "אני מזכיר - שהיינו ביציבות של מספר שבועות של סביב 1,500-2,000 ועברו שבועיים מפתיחת מערכת החינוך והכפלנו את המספרים. יכול להיות שזה סתם ככה. מי שטוען שבמקרה זה קרה ואין קשר בין הדברים - אני חושב שיש קשר מובהק".
קיש הסביר שלדעתו "החלטה גורפת של איסור תפילות בחגי תשרי היא לא החלטה נכונה", עם זאת, המתווה עליו הוחלט בנוגע לקיום התפילות הוא מתווה "שמקטין מאוד את הסיכון הבריאותי", לדבריו. לגבי ההפגנות הסביר ש"כל בכירי מערכת הבריאות חושבים שההתנהלות של ההפגנות כמו שראינו בבלפור, חייבת להיות מנוהלת אחרת". לדבריו קיומן של ההפגנות בגשרים למשל תוכל להיעשות ללא כל מפריע בעוד שבבלפור, שם הצפיפות מאוד גדולה, קיימת בעייתיות רצינית.
לסיכום התייחס ליציאה מהסגר ואמר ש"אנחנו קודם כל נצא הדרגתית וזה יהיה תלוי ברמת התחלואה. אנחנו בונים מערך של בדיקות מהירות, של עוד עשרות אלפי בדיקות. המספר שאנחנו נראה, הוא מספר שמערך הקטיעות יוכל להתמודד איתו, ועד שלא נגיע למספר הזה לצאת להתנהגות רגילה לא יהיה. מערכת החינוך תישאר עם הגבלות גם אחרי חגי תשרי, אין לי ספק בזה. אני עוד לא יודע בדיוק מה, אבל יהיו מגבלות והיא לא תתנהל כמו ב-1 בספטמבר".