"חוזה חדש עם הציבור למלחמה בקורונה": לאחר שמונה לפרויקטור הקורונה ועל רקע העלייה החדה במספר הנדבקים בחודש האחרון, הציג הערב (שלישי) פרופ' רוני גמזו את התוכנית הלאומית למיגור הנגיף - "מגן ישראל". באירוע הצגת התוכנית השתתפו גם ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון גנץ ושר הבריאות אדלשטיין. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"אנחנו נמצאים במגפה שעדיין מתקדמת ובנקודת זמן שבה אנחנו צריכים לבצע את הצעדים מהר", פתח פרופ' גמזו את דבריו. "יכול להיות שבתי החולים יגיעו לאי ספיקה ואני רוצה שאת מקדם ההדבקה נביא מתחת ל-1. רק כך נתחיל במיגור המגפה - עם פחות עומס על בתי החולים. אפשר לעשות את זה רק ביחד".

"צריך לעשות חוזה חדש בינינו לבין האזרחים, יש בעיה של התערערות האמון", אמר פרופ' גמזו. "ראינו בימים האחרונים ירידה באמון - וכך המגפה עלתה. מצד הממשלה  - שקיפות, מקצועיות ענייניות ושיתוף. לא ניתן יד להגבלות שאין בהן היגיון. נקטין את ההגבלות כמה שניתן. אני האחראי ואני לא אתן יד להגבלות שיפגעו בכלכלה ללא היגיון - זה החוזה החדש".  

"מצד האזרחים אני צריך אמון, התלכדות והתגייסות להורדה של מאותו מקדם הדבקה", הדגיש פרופ' גמזו, "חשוב שנציית להנחיות. אנחנו צריכים בעצמנו לבצע קטיעה יותר אפקטיבית של שרשרת ההדבקה כי היום זה לא קורה".

"אני שמח שמערכת הביטחון לקחה את זה על עצמה", הוסיף פרופ' גמזו, "הכניסה של צה"ל חשובה מאוד כי זו מערכת שיכולה לעשות את זה במהירות. החוזה החדש - הממשלה עושה את הכל עם היגיון במהירות ובאמון, והאזרחים יצייתו וישתפו פעולה. ההתלכדות הזו היא קריטית. זה דבר שאפשר לעשות אותו בזמן אפס".

גמזו, נתניהו, אדלשטיין ולוי במשרד הבריאות (צילום: קובי גדעון , לעמ)
גמזו, נתניהו, אדלשטיין ולוי במשרד הבריאות|צילום: קובי גדעון , לעמ

פרופ' גמזו הדגיש שבמדינות שבהן שיעור עטיית המסכות גבוה – התחלואה יורדת: "האזרחים בישראל משתפים יותר ויותר פעולה ועושים את העבודה הנדרשת, אבל זה לא מספיק - אנחנו צריכים להגיע ל-100%".

"התהליך בסוף לא נגמר רק בלהגיד לכם לשים מסכות, אלא צריכה להיות הרבה עבודה מסודרת.  קיבלתי את כל הסמכות, הגיבוי והעזרה. מסכות, מרחק, היגיינה של האזרחים - ומצדנו מינימום הגבלות. אני לא אתן שההגבלה לא תהיה ברורה, ותמיד נבחן מה אפשר לשנות".

פרופ' רוני גמזו (צילום: לע
פרופ' גמזו מציג את תוכניתו|צילום: לע"מ

עוד הדגיש פרופ' גמזו כי הציבור חייב לקבל מידע אחיד: "אני אחראי שזה יהיה מסודר אחיד ומעורר אמון – לא כל יום נתון כזה ויום אחר נתון אחר. כל האנשים שמכירים את המגפה אומרים שזו הדרך. תנו לנו להוביל הלאה ולמגר את הקורונה - אני בטוח שישראל תצליח. אפשר להוריד את קצב התחלואה, אני מתחייב שאנחנו נמשיך עם החוזה ואלך בדרך הזו".

בריאיון למהדורה המרכזית, הבהיר פרופ' גמזו שחלה חובה להעביר את האחריות על קטיעת שרשראות ההדבקה למשרד הביטחון – מרכיב מרכזי בתוכנית שלו ששר הביטחון לשעבר נפתלי בנט פירט לא אחת: "אם רוצים לנתק שרשראות הדבקה, כנראה לא מצליחים לעשות את זה עם המערכת של משרד הבריאות. זו אופרציה, לא רפואה".

 

עוד הדגיש פרופ' גמזו כי יש להעביר סמכויות לרשויות המקומיות – ואמר שמבחינתו, שנת הלימודים צריכה להיפתח במועדה: "צריך לתת לרשויות המקומיות לנהל את זה. הם מכירים יותר טוב, גם חקירות הם יעשו יותר טוב. במדיניות שלי, מערכת החינוך תיפתח ב-1 בספטמבר".

בנושא הטלת הגבלות אמר פרופ' גמזו: "סגר זה מכה, אני אגיע אליו כדבר אחרון. אני אפעל לבטל הגבלות דרך הממשלה, דרך ועדות וכו', אני יכול לעשות את זה מהר וממחר אני אתחיל לטפל". 

היעד: 60 אלף בדיקות ביום, ערים ינוהלו לפי "נוהל רמזור"

מוקדם יותר היום, פרסמנו כי היעד של פרופ' גמזו הוא לערוך 60 אלף בדיקות קורונה ביום תוך חודשיים וכי יוקמו מעבדות נוספות. גמזו נועד היום עם ראשי רשויות והציג את עקרונות התוכנית. תכליתה להביא לניהול ערים לפי רמזור - ערים "ירוקות", "כתומות" ו"אדומות". ככל שעיר תוגדר "ירוקה" יותר, כך ראש הרשות יקבל סמכויות רבות יותר.

בפגישה עם יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, וראשי רשויות, אמר גמזו כי עיר "ירוקה" תקבל אוטונומיה מלאה להפעיל אירועי תרבות. ערים "צהובות" יקבלו תקציב פר תושב, שמטרתו להפוך את העיר ל"ירוקה". ערים "אדומות", לעומת זאת, ינוהלו באופן מלא על ידי פיקוד העורף יחד עם הרשות המקומית.