אחרי שעד כה נטען כי הקורונה עוברת רק באמצעות רסס שנוצר בעקבות שיעול או התעטשות, אמש הודיע ארגון הבריאות העולמי כי מתרבות ההוכחות לכך שחלקיקי נגיף שצפים באוויר יכולים להדביק אנשים שנושמים אותם. פרופסור אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא-תל השומר, מסביר איך זה קורה, מה המקומות המסוכנים ביותר להדבקה אווירנית ומדוע קיים חשש גדול כל כך מאולמות האירועים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מהי הדבקה אווירנית ומה ידוע לנו עליה?

"מתחילת המחלה אנחנו יודעים שישנם מקרים נדירים שבהם הנגיף יכול לעבור בצורה אווירנית ולא טיפתית. הדבקה טיפתית נעשית במרחק מאוד קצר של שני מטרים ורק במגע קרוב ללא מסכה. הדבקה אווירנית נעשית ממרחק רב יותר, אפילו אם האדם עוטה מסכה".

חתן שובר את הכוס (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
חתונה - מוקד אפשרי להדבקה דרך האוויר|אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

"אנחנו יודעים מתחילת המגפה שאנשים שמקבלים טיפול רפואי, שמכניסים להם לדוגמה צינור לתוך הגרון, יכולים להידבק בנגיף דרך האוויר. במקרים מיוחדים יש גם אנשים שמשתעלים או כאלו שנקראים 'מפיצי על' - בגלל הביולוגיה והפיזיולוגיה שלהם הם מפזרים את הנגיף בצורה אווירנית. עם זאת, רוב החולים מדבקים בצורה טיפתית".

מה הסיכוי להידבק בקורונה דרך האוויר?

"ההדבקה האווירנית נדירה אך קיימת. כאשר היא מתרחשת באירוע רב משתתפים ובחלל סגור זה תורם להדבקה המונית. אם יש אדם כזה באירוע של 200 איש הוא יכול להדביק עשרות, וככל שהמחלה מתגברת אנחנו רוצים למנוע זאת. אין לנו דרך לאתר את הנדבקים באירועים כאלה. מספיק שזה יקרה בשלושה אירועים מדי יום וזה יגרום לעלייה חדה בכמות הנדבקים. זו הסיבה שהחליטו לאסור את האירועים ההמוניים באולמות סגורים".

חסימת גן שעשועים בתל אביב (צילום: Oded Balilty, AP)
קורונה בישראל|צילום: Oded Balilty, AP

האם ניתן להידבק דרך האוויר בפארק או ברחוב?

"לאלו שהולכים ברחוב או בפארק באוויר הפתוח ההדבקה האווירנית נדירה. אנחנו מכירים ברפואה מחלות שמתפזרות בצורה אווירנית כמו אבעבועות רוח או חצבת. כשאנחנו, הצוותים הרפואיים, רוצים להתגונן, אנחנו עוטים מסכת N95 שמגנה ממגפה אווירנית".

האם אפשר כבר להגדיר את הנגיף כאווירני?

"בעבר ארגון הבריאות העולמי הגדיר את הנגיף כטיפתי. לדעתי כבר אז היה נכון לציין שברוב המקרים הנגיף עובר בצורה טיפתית, אך במקרים נדירים הוא עובר גם דרך האוויר. זה בדיוק מה שהארגון בא לתקן עכשיו".