"אור אדום" לגמזו - ולסגרים המקומיים: הבוקר (שני) היו צפויים ערים ויישובים רבים, שמוגדרים "אדומים", להיכנס לסגר - כך אישרו השרים רגע לפני סוף השבוע. אך לאחר לחצים פוליטיים רבים ומתקפות זועמות כלפי הפרויקטור רוני גמזו, ראש הממשלה נתניהו גיבש אמש (ראשון) החלטה שמבטלת את הסגרים המקומיים ביישובים - שרובם חרדים וערביים - ומחליפה אותם בעוצר לילה ובהגבלות נוספות בכ-40 יישובים. אמש התייחס גמזו לתהפוכות ואמר: "שינינו את העמדה, אך זה לא סיבוב פרסה". בתוך פחות משבוע רוכך המהלך של גמזו - כך המאבק בקורונה שינה כיוון, יום אחר יום:
כך היה אמור לעבוד הסגר- ואלו הערים שבסכנת הפיכה לאדומות
החורים שברמזור: סימני השאלה בתוכנית הפרויקטור גמזו
30.8 - רמזור ירוק, דיון סוער
ביום ראשון שעבר התכנס קבינט הקורונה והחליט - לאחר שלוש דחיות - לאשר את "מתווה הרמזור" של פרופ' גמזו. המסמך שאושר היה מרוכך ולא כלל התחייבות לסגירת מערכת החינוך או להטלת סגר במקרה שתחלואת הקורונה ביישוב מסוים תזנק: עיקר ההחלטה נגעה בהיקפי ההתקהלות המותרים בערים אדומות, כתומות, צהובות וירוקות - וגם למתן סמכויות לרשויות לטיפול בהתפרצות.
כך למשל נקבע כי באזור אדום תותר התקהלות של 20 איש בשטח פתוח ו-20 במבנה, באזור כתום - 50 איש בשטח פתוח ו-25 במבנה, באזור צהוב - 100 איש בשטח פתוח ו-50 במבנה, ובאזור ירוק - עד 250 איש בשטח פתוח ועד 100 במבנה.
למרות רצונו של גמזו לקריטריונים אחידים, נקבעו כללים שונים לתפילות, אירועי תרבות ואירועים במקומות פתוחים. עוד נקבע שהמתווה לא יחול על מערכת החינוך, התחבורה, מקומות העבודה, מסגרות רווחה, שמורות טבע, אתרי מורשת, מוזיאונים, קניונים, אירועים מאורגנים ועסקים "חיוניים" כגון בתי מרקחת וחנויות למכירת אוכל.
קבינט הקורונה הצהיר כי המתווה ייכנס לתוקף רק שבוע לאחר מכן, ב-6.9, "במטרה לאפשר זמן היערכות מתאים לכלל הגורמים הרלוונטיים ובליווי הסברה מתאימה". עם זאת, כבר למוחרת השרים "יפעילו" את מתווה הרמזור כדי לדון במערכת החינוך.
עוד הוחלט ביום ראשון שעבר כי צוות בין משרדי יקבע את הציונים של כל רשות - הציון שעל פיו יוחלט צבע הרשות. הקריטריונים: מספר החולים החדשים בשבוע ל-10,000 תושבים, שיעור הבדיקות החיוביות בכל רשות בשבוע, וקצב גידול מספר החולים החדשים בכל רשות מקומית בשבוע.
במהלך הישיבה נרשם עימות סביב סוגיית גני האירועים שייפתחו בערים הירוקות בעיקר, כאשר השר דרעי דרש: "תציבו שוטר בכל אירוע כזה". ממלא מקום המפכ"ל השיב וטען שזה לא ישים: "שוטר בכל אירוע זה לא ישים. מעדיפים לעבור לשיטה ניידת שבה שוטר יגיע לאירוע עצמו ולא יעמוד בכניסה - ויחלק קנסות".
גמזו הצהיר: "קנס של 5,000 שקל לא מרתיע. הזוגות ובעלי האירועים רואים את זה כחלק מההוצאה. תעלו את הקנס ל-50 אלף שקל" - ונציגו של היועץ המשפטי הבהיר כי נדרש דיון נפרד והתייחסות משפטית נפרדת לצעד שרוצה גמזו.
באותו יום הבטיח הפרויקטור לשרים: "בימים הקרובים אביא את רשימת הערים האדומות לקבינט ונדון בהגבלות בכל עיר ועיר. הרמזור יהיה המודל אבל בכל עיר נטיל מגבלות בעוצמות שונות על פי נתוני התחלואה הספציפיים". השרים אישרו גם את הארכת מצב החירום בשל התפרצות הקורונה.
31.8 - אין סגר, אבל סוגרים בתי ספר
"מתווה הרמזור" הופעל מוקדם מהצפוי, כשגמזו וצוותו התבקשו להציג את רשימת היישובים שבהם הם ממליצים לא לפתוח את שנת הלימודים. השרים קיבלו את הרשימה הגורלית שעות לפני הדיון, ואישרו סגירת מוסדות חינוך - שמונה שעות בלבד לפני השיעור הראשון.
גם הדיון הזה לווה בטונים צורמים ובחילופי האשמות. נתניהו אמר: "אנחנו עושים דבר שלא עושים בעולם ופותחים את מערכת החינוך. מציע לסגור בערים האדומות עד יום חמישי ואז לערוך חשיבה מחודשת בהתאם לנתוני התחלואה העדכניים".
שר החינוך יואב גלנט, שאינו חבר קבוע בקבינט הקורונה ולא יכול להצביע, הוביל את ההתנגדות ואמר: "אין לכם שום נתון, זו גחמה". גמזו טען מנגד: "ילדים עד גיל 18 ביישובים האדומים הם 20% מהחולים. ברור שבכל בית ספר ובכל שכבה יש חולים".
וכך, ערב לפני פתיחת הלימודים, נקבע כי ב-23 "אזורים אדומים" פתיחת השנה תידחה – למעט חינוך מיוחד ונוער בסיכון. השרים סיכמו כי ביישובים שיוגדרו "אדומים" ביום חמישי לא יתחדשו הלימודים. "השיקולים הבריאותיים מחייבים מניעת פתיחת שנת הלימודים באזורים אדומים, ועל כן, נוכח דחיפות העניין, מוצע לקבוע כי התקנות יכנסו לתוקף באופן מיידי", נכתב בהחלטת הקבינט.
וזו הרשימה שאושרה באותה ישיבה - המקומות שבהם הוחלט לא לקיים לימודים: דאליית אל-כרמל, טירה, עין מאהל, עמנואל, כפר קאסם, עספיא, לקיה, בית ג'ן, מעלה עירון, אעבלין, כפר ברא, ג'לג'וליה, כפר עזה, אל בטוף, כעביה-טבאש-חג'אג'רה, ג'דיידה-מכר, אום אל-פחם, ג'ת, טבריה, ביתר עילית, כפר כנא, רכסים, זמר.
1.9 - פתיחת שנה "מקרטעת"
שנת הלימודים נפתחה, ללא תלמידים רבים ברשויות האדומות. מדובר בתלמידים מ-332 בתי ספר ו-716 גני ילדים. בביתר עילית החליטו בכל זאת לקיים לימודים, אך בעירייה הבהירו כי לא מדובר בהחלטה שלהם.
שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר במהלך סיור בבית ספר כי סגירת מוסדות החינוך יום קודם לכן הייתה "החלטה לא פשוטה נוספת". אדלשטיין הבהיר כי נמנעה סגירת מוסדות חינוך ברשימת יישובים ארוכה יותר: "קבלת ההחלטה סמוך לתחילת השנה אפשרה לנו להגיע עם רשימת ישובים מעודכנת. אם היינו מקבלים לפני כמה ימים את ההחלטה היו נכנסים ישובים נוספים לרשימה, ולא היינו מוכנים לעשות זאת".
עוד הסביר אדלשטיין כי לא מדובר בענישה אלא בצעד להורדת התחלואה. באותו היום פרסם לראשונה כתבנו יואב אבן כי בני ברק, שלא נכללה ברשימה בישיבת קבינט הקורונה יום קודם לכן, צפויה להפוך גם היא לעיר אדומה ולהתמודד עם סגירת בתי ספר ומגבלות נוספות.
בשעות הערב הדפו בלשכת ראש הממשלה את הביקורת על תהליך קבלת ההחלטות. "קבינט הקורונה החליט לפני כשבוע כי מערכת החינוך תפתח, וקבע מראש כי בערים אדומות תתקבל החלטה רק ערב לפני 1 בספטמבר, וזאת כדי לצמצם את מספר בתי הספר שלא יפתחו בערים אדומות", נמסר. "החלטה זו לא הגיעה כהפתעה אלא בהליך מסודר. זהו הישג גדול ש-95% מתלמידי ישראל פתחו היום את שנת הלימודים".
2.9 - נאום התוכחה של גמזו
יום לפני הדיון המכריע בקבינט הקורונה, גמזו התריע: "ללא שינוי ניכר בהיקפי התחלואה בערים האדומות - לא נוכל להימנע מסגר מלא". במהלך ביקורו בביתר עילית האדומה אמר: "האחריות למצב נמצאת מעתה בידיים שלכם. אנחנו זקוקים להתגייסות מלאה של העירייה והעומד בראשה, חזרה מהירה לשגרה תלויה אך ורק בכם".
עוד מתח גמזו ביקורת על פתיחת שנת הלימודים בביתר עלית למרות היותה "אדומה": "בניגוד להנחייתנו, נפתחו מוסדות החינוך בעיר. אני מבין את מורכבות המצב, אך קובע כעת באופן חד-משמעי - ללא הגברת האכיפה ועידוד בדיקות, נידרש לקבל החלטות מורכבות שעלולות להסתכם גם בסגר מלא".
הפרויקטור הזהיר: "הסירוב העקבי לשיתוף פעולה מצד חלק מהערים האדומות עלול לגרור לתפרצות תחלואה קשה ביותר. כיום 28% מהתחלואה הכללית היא בחברה הערבית כשהחברה החרדית מהווה 22% מסך התחלואה בישראל. עלייה משמעותית בהיקפי התחלואה תדרוש מאיתנו לנקוט בצעדים חריפים גם ברמה הארצית". באותו ערב פורסם בתוכנית חיסכון כי גם אלעד ונצרת צפויות להפוך לערים אדומות, על פי הנתונים.
3.9 - מכבש לחצים ואישור סגרים
ביום חמישי בבוקר התעוררה ישראל למציאות חדשה ועגומה, כאשר מספר הנדבקים היומי עלה ליותר מ-3,000 חולים. עם היוודע הנתונים, אמר גורם בכיר: "תוכנית הרמזור הייתה רלוונטית לפני חודש. עכשיו אין מנוס מסגר מיידי". השר שטייניץ המשיך במתקפה ואמר בראיון לגלי צה"ל: "הגיע הזמן שגמזו יתעשת ויפסיק למרוח אותנו, יש רק אפשרות אחת - סגר ועכשיו". לאחר כמה שעות הטיח בגמזו בדיון: "צריך לשנות קונספציה. אי אפשר לחיות לצד הקורונה לפני סגר של 12-10 ימים".
גמזו, שהמשיך לטעון כי ברצונו להימנע מסגר כללי, גיבש עם שר הבריאות אדלשטיין מתווה נוסף שהוצג באותו היום לקבינט - סגר בשמונת היישובים האדומים ביותר, שכולל מגבלת כניסה ויציאה, הגבלת תנועה של 500 מטר, סגירת מערכת חינוך למעט חינוך מיוחד וגנים, וסגירת עסקים ומסחר. באותו יום, הערים והיישובים האדומים בעלי הסיכון הגבוה ביותר היו: בני ברק, טירה, בית שמש, כפר קאסם, אום אל-פחם, אלעד, ביתר עלית, לקיה, דליית אל-כרמל, מעלה עירון וטייבה.
ביתר היישובים האדומים, כך הציעו גמזו ואדלשטיין, יוטל עוצר לילי: הגבלת יציאה מהבית במהלך הלילה, מערכת חינוך סגורה למעט גנים וחינוך מיוחד וסגירת עסקים. ללא הגבלת תנועה בשעות היום וללא הגבלת כניסה ויציאה. בכיר במערכת הבריאות גיבה את הסגרים המקומיים ואמר: "זה צעד אחרון לפני סגר כללי".
בהערכת המצב המוקדמת לפני קבינט הקורונה אמר גמזו: "אני מבקש לא לדון בסגר מלא עד 10.9, שזה המועד בו ניתן יהיה לבחון את השפעת פתיחת שנת הלימודים על היקפי התחלואה". עוד הזהיר כי "היציאה מסגר מלא תביא להתפרצות מחודשת, אם לא נצליח לשנות הרגלי התנהגות, אין מקום להעניש רשויות ירוקות בסגר בגלל ש-20 רשויות אדומות לא פועלות בהתאם לכללים".
חבר בקבינט הקורונה אמר באותו הערב ליואב אבן: "כל עוד נתוני התחלואה יהיו גבוהים, גמזו ימשיך לקבל גיבוי מראש הממשלה. אבל דווקא אם התחלואה תתחיל לרדת - הגיבוי הזה עלול להיפגע, כי ראש הממשלה יתקשה להמשיך לעמוד בלחץ של החרדים אם המצב יתחיל להשתפר".
בתום הדיון פורסמה החלטה מעט עמומה, ללא שמות הערים והיישובים האדומים. קבינט הקורונה הנחה: "להפעיל בערים האדומות את ההגבלות כמפורט בהצעת הממונה הלאומי למאבק בקורונה". עוד סוכם כי ההגבלות יחלו ביום שני והפירוט המלא של הערים וההגבלות יגובש עד היום (ראשון), אך השרים גם אישרו את רשימת הערים האדומות, הכתומות, הצהובות והירוקות שהציע גמזו.
לאחר הדיון משרד הבריאות גם פרסם אתר שבו מופיעים נתוני "הרמזור" והחלוקה לערים לפי צבעים. נתניהו אמר בתום הדיון: "החלטנו לעשות מאמץ בלימה מיידי נגד העלייה הזאת בתחלואה. קיבלנו החלטה להפעיל סגרים על הערים האדומות - משם יוצאת הדבקה גם בתוך הערים עצמן וגם ליתר אוכלוסיית ישראל".
באותו ערב תקף דרעי בחריפות את גמזו ואמר בראיון ל"רדיו קול חי" כי "אין טעות שרוני גמזו היה יכול לעשות עם החרדים שהוא לא עשה. טעה בכל נושא. לא צריכים לתפקיד הזה רופא, צריך איש ניהול עם אנשי מקצוע לצידו". גם בסיעת יהדות התורה מתחו באותו הערב ביקורת חריפה על גמזו במכתב לנתניהו וטענו כי הפרויקטור "עוסק בכותרות פופוליסטיות, בדיבורים ובמעשים הפוגעים בציבור החרדי".
השר ליצמן, במשרדו גמזו היה בעבר מנכ"ל, תקף: "לצערי צדקתי במה שהתרעתי בשבועות האחרונים, כי ההחלטה להטלת סגר בשלב זה, הינה חלק מתוכנית סדורה של חלק מהגורמים, להביא לסגר בחגים וסגירת בתי הכנסת בימי ראש השנה, יום כיפור וסוכות, מה שלא נאפשר בשום צורה".
ליצמן הדגיש: "התנגדתי נחרצות בדיון בקבינט הקורונה להחלטה על הטלת סגר בערים שהוגדרו אדומות. כפי שהוכח בשטח מניסיון העבר הלא רחוק, כי סגר שאינו ממוקד בשכונה מסוימת, אינו יעיל להורדת התחלואה, אלא התברר כצעד ענישה קולקטיבי, שאינו מידתי ולא נכון".
שר הבריאות אדלשטיין גיבה בראיון למהדורה המרכזית את ההחלטה על סגר ב-30 יישובים. " אם לפני חודשיים וחצי הייתה אכיפה כשביקשתי, יכול להיות שלא היה צורך בסגרים", טען. כשנשאל על פרופ' רוני גמזו, אדלשטיין העניק גיבוי מלא לפרויקטור: "לא מתחרט לרגע שפניתי לגמזו. אני נותן לו גיבוי מלא. זה לא אומר שהוא חף מטעויות, אבל יחד עם משרד הבריאות הוא עושה עבודה טובה".
לדבריו, "גמזו זקוק לשיתוף פעולה מהציבור ומהדרג הפוליטי. אם הוא נתקל בהתנגדות לכל צעד - זה יביא אותנו לסגר כללי, שממנו אנחנו מנסים להימנע".
4.9 - הבלבול בקרב השרים
ההחלטה עוררה מחלוקת ובלבול, לאחר שמרבית השרים שהשתתפו בדיון, הבינו כי הסגר נכנס לתוקף ב-30 יישובים אדומים. לדבריהם, הוחלט כי אם יהיו קשיי אכיפה גמזו יוכל לצמצם את הרשימה ל-10 יישובים "בוהקים" ו-20 יישובים אדומים אחרים.
גמזו פרסם הבהרה בשעת בוקר מוקדמת וציין: "ההצעה אתמול בקבינט הייתה על הטלת סגר על 8 ערים עם תחלואה גבוהה במיוחד והטלת מגבלות תנועה על כל הערים האדומות. בהחלטת הקבינט נתנה מנדט לצוות המקצועי בראשות פרופ' גמזו להרחיב את הערים האדומות שיוטל עליהם סגר מלא, ולא רק מגבלות תנועה. ההחלטה הסופית תתקבל בסופ"ש ותאושר על ידי הממשלה ביום ראשון".
במשטרה הודיעו כי הם ערוכים לממש את ההחלטה גם ב-30 יישובים וחיכו להנחיות סופיות. גם בצה"ל הגבירו היערכות והודיעו כי הם מתכוונים להגדיל את מספר הבדיקות הנערכות בערים אדומות בשבוע הקרוב - זאת באמצעות מתחמי "היבדק וסע". גם כמות המתשאלים והמתחקרים תוגדל.
מפקד פיקוד העורף הורה להעניק תמיכה מלאה לכל היישובים ברחבי הארץ שהוגדרו יישובים אדומים כדי לשנות כיוון ולהפוך אותם במהרה לירוקים. נוסף על כך, סוכם כי בצה"ל יפעלו לאכוף את הגבלות התנועה שיוטלו על היישובים שבהם רמת התחלואה היא הגבוהה ביותר.
5.9 - דרעי קורא לסגר כללי בישראל
גמזו נפגש עם ראשי רשויות בצפון והתריע: "מאות אזרחים ערבים עשויים למות מקורונה בשבועות הקרובים". עוד התריע: "זה לא יכול להמשיך ככה, לבלות ולחיות כרגיל. בטח אם אני נאלץ לסגור 9-8 רשויות מקומיות. חייב לסגור אותן ולשים עוד 30 תחת עוצר. השינוי חייב להתרחש".
מנגד, שר הפנים אריה דרעי אמר אתמול בראיון לדנה ויס בחדשות סוף השבוע: "אין דרך אחרת שתוריד את נתוני התחלואה בישראל חוץ מסגר כללי". לדבריו, "סגר כללי יהיה בזמן הקרוב, סגר על 30 ערים אדומות יותר קשה לאכיפה".
בהתייחסות ל"רמזור" של גמזו אמר: "התוכנית היא לא התרופה, היא כלי ניהול של המשבר". לאחר שהתריע מפני סגר כללי, הוסיף: "זו גם דעת המומחים, גמזו ומשרד הבריאות אמרו שלא יהיה מנוס מכך" – בהתייחסות מפורשת לפרויקטור שאותו ביקר בחריפות יומיים לפני כן.
אמש התבטאה המחלוקת גם ב"פיצוץ" של שיחת זום בין ראשי הערים החרדיות לאלוף (במיל) רוני נומה וצוות משרד הבריאות. ראש עיריית בני ברק אברהם רובינשטיין עקץ: "זה אמור להיות שימוע חוקי על סגר? לא מקובל עליי. שימוע עושים פיזית עם ייצוג משפטי, לא ככה. לא מקובל ולא רציני". רובינשטיין ירד מהזום ואחריו שאר ראשי הערים, והמשך המפגש נדחה.
6.9 – במקום סגרים – פתרונות חלופיים
העקרונות שנקבעו בשבוע שעבר "רוככו" במהלך היום. הבוקר התברר כי העיר בית שמש כולה לא תהיה אדומה בוהקת ותחת סגר מלא, אלא "רק" רמת בית שמש א' ורמת בית שמש ג'. המשמעות היא סגר מלא על 2 השכונות האלה על פי הקריטריונים של הערים האדומות הבוהקות. סגר מלא היה אמור לחול בעיסוויה, א-טור, שייח ג'ראח וואדי אל ג'וז בירושלים ובשכונות 7 ו-8 בלקיה. גם טבריה הוצאה מרשימת הערים האדומות, למעט שכונת קריית שמואל.
עוד התברר כי בני ברק, אלעד, טירה, כפר קאסם, ואום אל-פחם, היו אמורות להיות ברשימת הערים שעליהן יוטל סגר. עם זאת, בנוגע ליישובים אחרים כגון טייבה התעוררו התלבטויות, וגמזו שמע מראשי הערים הסתייגויות ותלונות על ההחלטות.
בצוהריים פורסם ב-N12 כי 10 הערים שבהן נדרש להטיל סגר הן: אום אל-פחם, אלעד, בני ברק, טירה, כפר קאסם, ביתר עלית ועמנואל, לצד שכונות במזרח ירושלים (עיסוויה, א-טור, א-שייח, באב א-זהרה, שייח ג'ראח וואדי אל ג'וז), שכונות בבית שמש (רמת בית שמש א' וג') ושכונות 7 ו-8 בלקיה.
ועדת השרים הייתה אמורה להתכנס בשעה 16:30, ובמהלך הבוקר הגן גמזו על המתווה במהלך דיון סוער בוועדת החוקה. עוד לפני הדיון פורסם מכתב חריף של ראשי ערים חרדים לנתניהו, שבו תקפו גם את גמזו: "מעולם לא טרחת לשמוע את קולנו, במקום זאת בחרת להשתמש באנשי קש דוגמת פרויקטורים".
"זה לא סיבוב פרסה, מה שהשתנה זה התנהגות ראשי הערים"
רוני גמזו
עוד תקפו את הסגרים המקומיים: "פעם אחר פעם הטלת סגר ועוד סגר על הערים החרדיות. הן מעולם לא הניבו שינוי של ממש. בהחלטות אותן קיבלת אתה בקולך מעל ראשנו, גם אם מאחורי שמות של קבינט או ה'ממונה', הפכת את הציבור החרדי לשק החבטות והריצוי של תושבי המדינה. אנו נפסיק את שיתוף הפעולה עם הרשויות השונות בכל הנוגע לסגר".
שעה לפני הכינוס המתוכנן של ועדת השרים, נתניהו זימן את גמזו, ליצמן ודרעי כדי לדון בדרכים לעקוף את ההחלטה על הסגר בערים. עוד קודם לכן נפגש נתניהו עם יו"ר ועדת החוקה יעקב אשר, שהציע דרכים להימנע מסגר מקומי ולעכב את ההחלטה עד ליום חמישי.
אמש פרסם לראשונה כתבנו ירון אברהם כי גובשה הסכמה אצל ראש הממשלה. לפי הסיכום, במקום סגר - יוטל עוצר לילי ותיסגר מערכת החינוך בערים האדומות, לא רק בערים חרדיות וערביות. עוד הוחלט ואושר כי 40 ערים ויישובים ייכנסו לעוצר לילי, בין 19:00 ל-5:00 בבוקר. עסקים ייסגרו החל מ-19:00 למעט עסקים חיוניים. הרשימה המדויקת תתפרסם מחר.
בדיון אמר גמזו לשרים: "ההמלצה שלי לא רק מתבססת על עמדה רפואית, אני גם לוקח בחשבון את שיתוף הפעולה של ראשי הרשויות. אני מציג עכשיו למה שינינו את העמדה שהצגנו ביום חמישי. זה לא סיבוב פרסה, מה שהשתנה זה התנהגות ראשי הערים. אנחנו צריכים את שיתוף הפעולה שלהם וצריכים להתייחס גם לנתון הזה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות