העיניים נשואות ליוני 2021: אמש (חמישי) קיבל המכון הביולוגי את האישור לעבור לשלב הניסויים הקליניים בבני אדם – שלב משמעותי בפיתוח חיסון לקורונה כחול-לבן. החדשות הטובות כבר הספיקו לפתח תקוות גדולות ברחבי הארץ, שכן חיסון מסוג זה עשוי לתת לישראלים ייתרון משמעותי, ללא תלות בפיתוחים מחו"ל. אם הכל יעבוד כמתוכנן – בקיץ הבא יהיה חיסון נגיש לאזרחי ישראל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בשלב הראשון, שיתחיל בחודש אוקטובר – ייערך ניסוי מצומצם בבני אדם. מדובר בכמה עשרות שאינם מבוגרים, כשהמטרה היא למצוא את המינון המדוייק לשימוש. בחודש ינואר ייערך ניסוי רחב באלפי בני אדם, מכל הגילאים. מטרת השלב השני היא לאבחן תופעות לוואי אפשריות שהחיסון עלול ליצור.
בהמשך, בין החודשים מרץ ליוני 2021, יתבצע סיכום של כל ממצאי הבדיקות מהשלבים הקודמים. השלב הסופי יגיע בחודש יוני – שאם הכל יעבוד לפי התכנון ובאופן הרצוי – ישראל תשיג חיסון מקומי, מתוצרת המכון הביולוגי, שיונגש לאזרחי ישראל.
מדובר בבשורה משמעותית, מכיוון שחיסון שפותח בארץ ייתן עדיפות ורשת ביטחון לישראלים תחילה. על אף שהממשלה קנתה זכויות בחיסונים ממדינות אחרות, הדבר אינו מבטיח שיהיו מספיק מנות לכלל האזרחים. לעומת זאת, פיתוח מקומי מבטיח את היכולת לחסן באופן רחב בישראל.
לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, 188 קבוצות עובדות על פיתוח חיסון לקורונה. 139 מהן נמצאות בשלבים ראשוניים - ביניהם גם המכון הביולוגי בנס ציונה. זו הקבוצה היחידה שנמצאת ברישומי ארגון הבריאות העולמי בהקשר זה. 42 קבוצות נמצאות בשלבים הראשוניים של הניסויים הקליניים בבני אדם.
בשלב האחרון והקובע של הניסוי ההמוני באלפי בני אדם - נמצאות 6 חברות, שביניהן: אוקספורד, אסטרה-זניקה, ארקוטורוס ומודרנה. בשני הפיתוחים האחרונים - ממשלת ישראל רכשה אופציות. חשוב לציין שתרופות וחיסונים רבים שפותחו בהשקעות ענק נפסלו בדיוק בשלב הזה.
בישראל, חוקרי המכון הביולוגי פרסמו לפני כחודשיים נייר מדעי שמתאר הצלחה לכאורה של החיסון במספר של אוגרים. הם קבעו שהתוצאות באוגרים סוללות את הדרך לניסויים קליניים בבני אדם. אבל ממתינים בכל זאת עד אחרי החגים.
מאידך, החברות המובילות יותר בפיותח החיסון נמצאות במסלול מהיר חסר תקדים שמאפשר להן לדלג על חלק מבדיקות הבטיחות והיעלות. כל זה מעורר דאגה לא רק בקרב מומחי רפואה ובריאות אלא גם בקרב מתחרים בתעשייה. מנכ"ל ענקית הפארמה "מרק", שנמצאת בשלבים מתקדמים הרבה יותר בטכנולוגיה דומה לזו של המכון הביולוגי, העריך ש"החיסון רחוק הרבה יותר מהרושם שיוצרים פוליטיקאים ופקידים שמשרתים אותם".
המכון הביולוגי הודיע אמש על ההתפתחות הדרמטית. שר הביטחון בני גנץ הגיע הבוקר לסיור במכון, ובמהלך ביקורו הוצגה בפניו ההתקדמות בדרך לחיסון. "נתחיל בניסויים בבני אדם אחרי חגי תשרי", הודיע גנץ. "זה ייעשה בתיאום עם משרד הבריאות ועל פי כל התהליכים הנדרשים מבחינת בטיחות רפואית". גם ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך על המהלך, והודיע כי הנחה את המכון הביולוגי להתחיל כבר בהכנות לייצור רחב של מנות החיסון.