אכזבה: מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה הודיע היום (שני) כי טיפול בחולי קורונה במצב קשה באמצעות הזרקת פלזמה ממחלימים לא משפר את מצבם בצורה מובהקת. תוצאות המחקר מאכזבות את גורמי הרפואה בארץ, זאת לאחר שמד"א הכריז, לפני כחודשיים, על מבצע לאיסוף פלזמה מדמם של מחלימים מנגיף הקורונה במטרה להזריק אותו לחולים הקשים בתקווה לשפר את מצבם הבריאותי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

במרכז המידע הסבירו כי למרות שטיפול במחלות ויראליות באמצעות פלזמה (נוזל הדם) שנלקחה מחולים שהבריאו הוא טיפול מוכר בעולם הרפואה יותר ממאה שנים, ואף השתמשו בו במאבק בנגיף ה-SARA ב-2003, במחקרים שבוצעו בסין על חולי קורונה התוצאות לא היו מספקות ולא ניתן לקבוע שאכן הוא עוזר לחולים.

עירוי דם, תרומת דם (צילום: Azami Adiputera, shutterstock)
עירוי דם|צילום: Azami Adiputera, shutterstock

המחקר נעשה בשבעה מרכזים רפואיים בסין והוא כלל 103 חולי קורונה במצב קשה עד קשה מאוד, כשמתוכם 52 טופלו באמצעות פלזמת מחלימים. למרות שהיה שיפור קליני במצבם של 52% מהמטופלים בפלזמה לעומת 43% מהקבוצה שלא טופלו בפלזמה, החוקרים סבורים כי לא מדובר בתוצאה מובהקת.

אמבולנס מחוץ לטיפול נמרץ בהדסה עין כרם (ארכיון) (צילום: אייל תדהר, חדשות)
לפני כחודשיים מד"א יצא במבצע לאיסוף מנות פלסמה ממחלימים|צילום: אייל תדהר, חדשות

במרכז המידע והידע הלאומי ציינו כי למרות התוצאות המאכזבות שהתקבלו במחקר מסין, יש עוד למעלה מ-47 מחקרים נוספים שנערכים כיום, כולל בארה"ב, איראן ובמקומות אחרים, ואפשר שתוצאותיהם יתנו תשובות מובהקות יותר באשר ליעילות הטיפול.

לפני כחודשיים, פרופסור אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל השומר, הסביר על הטיפול בריאיון ל-N12: "מדובר בפלזמה של מטופלים שהחלימו ופיתחו נוגדנים נגד קורונה ולא בדם מלא. הפלזמה עוברת תהליך שהופך אותה לבטוחה לשימוש והנוגדנים יכולים לסייע לחולים במצב קשה להחלים. מדובר בשיטה ותיקה ויעילה ברפואה ולא בניסוי חדשני. יש סיכוי טוב שהשיטה תצליח לסייע לחולים הקשים". יחד עם זאת, הדגיש פרופ' לשם שהטיפול "עדיין מחייב הוכחה".