בגיל 39, כשליאור גפן לא הרגיש טוב, הוא לא תיאר לעצמו שהוא באמצע התקף לב. ליאור מעשן, נשוי למילה ואב לשניים, עובד בבית הספר הארצי להנדסאים שבטכניון כמנהל המחשוב ובעל חברה לבנייה וקידום אתרים באינטרנט.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ביום רביעי לפני שבועיים ליאור התעורר אחרי לילה ללא שינה, כשהוא מרגיש עייפות. כשהגיע לעבודתו, החל להרגיש אי-נוחות עם תחושת צרבת. ליאור חזר מיד לביתו, ולא קישר כי הסימפטומים המדוברים מהם הוא סובל מעידים על כך שהוא נמצא בעיצומו של התקף לב. מיד לאחר שהגיע הביתה, אשתו יצרה קשר עם מוקד מגן דוד אדום - ואלו הגיעו במהירות לאחר התשאול הטלפוני.

צוות הפרמדיקים זיהה כי ליאור נמצא באמצע התקף לב. את מה שקרה מרגע זה, ליאור זוכר היטב: עת שהתיישב על המיטה בביתו בליווי צוות מד"א, את החיבור למכונת ההחייאה, את מתן התרופות ואת העיסויים לבית החזה.

בדיעבד, ולאחר הכרתו שבה אליו, שיחזר ליאור את מהלך האירועים עם רעייתו מילה. התברר לו כי אמנם איבד את ההכרה במהלך ניסיונות ההחייאה - אבל הוא אכן הרגיש את 2 מכות החשמל העוצמתיות שהגיעו, אחת אחרי השנייה. "הרגשתי עוצמת כאב שאני לא יכול לתאר למה היא דומה", סיפר ליאור. "זה כאב חד, חזק במיוחד, משתק ובעיקר ממושך". הפרמדיקים ששמו לב שליבו של ליאור לא מגיב המשיכו בעיסויים, מהלך אירועים שבשלב זה כבר לא זכור לליאור.

הרופאים: "הסיכוי של ליאור לצאת מהמצב היה פחות מ-10 אחוזים"

מרגע היציאה של צוות מד"א לכיוון בית החולים הם היו בקשר עם ד"ר צבי אדלר, רופא בכיר במחלקה לכירורגית לב בקריה הרפואית רמב"ם. יחד עם ד"ר יאיר פלד, רופא בכיר ביחידה לקרדיולוגיה פולשנית וצוותים נוספים, נכנסו לכוננות ביחידה לצנתורי לב, שם התקבלה ההחלטה המורכבת בנסיבות הללו - לחבר את ליאור למכשיר אקמו (ECMO), מכשיר המחליף את פעילות הלב והריאה למשך זמן ממושך.

ד"ר אדלר מספר שצוות מד"א נלחם על חייו של ליאור מרגע הקריאה וכל הדרך לרמב"ם, שם הוא הועבר לטיפול הצוות בבית החולים. "ליאור הגיע אלינו כשליבו למעשה לא מתפקד והוא עובר עיסויים והחייאה במשך 30 דקות, ללא חזרת דופק", אמר ד"ר אדלר. "נוצר מצב שבו מרגע שליאור קרס והחלה ההחייאה ועד שליאור חובר למכשיר האקמו, חלפה שעה בלבד. לאחר שהתייצב מצבו, ד"ר פלד ביצע צנתור לעורק הכלילי החסום בליבו אשר נפתח, מה שאפשר לליבו לחזור לפעילות".

התקף לב (צילום: Shutterstock)
התקפת לב, אילוסטרציה|צילום: Shutterstock

במשך 4 ימים ליאור היה מחובר למכשיר האקמו ביחידה לכירורגית לב, מהלך שסייע לליבו להתאושש. "מדובר בבחור צעיר, מעשן כבד אבל ללא היסטוריה לבבית, השומר על אורח חיים רגיל, שלפתע נקלע לאירוע מורכב", ציין ד"ר פלד. לדבריו: "הסיכוי לצאת מרצף האירועים שליאור חווה עומד על פחות מ-10 אחוזים".

"לא קישרתי את הסמינים המקדימים לכך שאני נמצא באמצע התקף לב"

"העובדה שאובדן הדופק אירע כשאנשי מד"א כבר היו באמצע הליך ההחייאה ובכך שמרו על זרימת חמצן למוח, מהווה רק חלק מהגורמים המשמעותיים המשפרים דרמטית את סיכויי ההחלמה של ליאור. שבועיים לאחר התקף הלב הוא מתפקד, מתקשר, חיוני ועתיד לחזור לחייו הרגילים. זו בשורה מעודדת, אשר מוכיחה שליאור חזק - וההחלמה שלו תהיה טובה", הוסיף.

"לא קישרתי את הסימנים המקדימים מהם סבלתי בבוקר יום רביעי, ה-20 במאי, ככאלו המעידים על כך שאני נמצא באמצע התקפת לב", שחזר ליאור ממיטתו במחלה לכירורגיית לב, כשבועיים לאחר ההליך הרפואי המורכב אותו עבר. "מה שבטוח - עם העישון סיימתי וכל מה שאני מבקש הוא לחזור לחיים רגילים עם משפחתי".

מילה, רעייתו ציינה: "הכול אירע כל-כך מהר, החל מרגע שמד"א הגיעו ונלחמו על ליאור, עד שהגענו לבית החולים. העובדה שקיבלנו יחס, תמיכה וליווי בכל שלב ושלב, ושלא שכחו שמאחורי המטופל יש גם משפחה שצריכה תמיכה, מילאה אותנו באנרגיות שסייעו לנו להתמודד עם המצב הקשה של ליאור".

"אני בטוחה שהוא בתוך תוכו הרגיש את החום הגדול ואת התפילות לשלומו ואני שמחה שהוא כאן איתנו. אני כבר מחכה שישוב בריא לחיק המשפחה וחברים. המשפחה מבקשת להודות מקרב לצוות הסיעודי שטיפל בליאור 24/7 ולא הוריד ממנו את העיניים. אנו זוקפים את ההחלמה המהירה והשיקום של ליאור לטובת התמיכה הרגשית והאווירה המשפחתית במחלקה".