במשרדי הממשלה קבעו יעדים שאפתניים להגדלת כמות בדיקות הקורונה. ראש הממשלה נתניהו הצהיר לאחרונה כי הנחה את משרד הבריאות להגיע ל"30,000 בדיקות קורונה ביום עד 10 באפריל". בינתיים הצליחו במשרד הבריאות לעמוד ביעד הראשוני ועל פי הנתונים הרשמיים, ביצעו אתמול למעלה מ-7,000 בדיקות ביום אחד. עם זאת, עובדים במעבדות ובמערכת הבריאות מספרים ל-N12 כי המרחק מהיעד גדול, ומצביעים על מחסור בציוד לבדיקות - ומותחים ביקורת על התנהלות המשרד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"ההתנהלות של משרד הבריאות מול המעבדות היא קטסטרופה", אומר גורם בכיר במערך בדיקות הקורונה בישראל. "מה שמונע את התקדמות קצב הבדיקות הוא מחסור חריף ב'קיטים' – מבחנות עם חומר שמפרק את החלבונים בדגימות ומאפשר לנו לפענח אותן".

כיום ישנן בישראל 27 מעבדות, רק שש מהן נותנות שירותים לקהילה, כלומר לקופות החולים ולבדיקות שנאספות על ידי מגן דוד אדום. בתחילה צוותי מד"א היו רשאים להעביר את הדגימות שנאספו לכל מעבדה שהיא, אך לאור המחסור בציוד המעבדות, הוחלט כי יועברו רק לשש מהן - השייכות לקופות החולים.

"עושים בדיקה רק למי שבטוחים ב-100% שחייב"

"בתי חולים קיבלו החלטות לשמור על ציוד הבדיקות שבידיהם רק עבור המאושפזים שלהם", מסביר הבכיר במערך הבדיקות. "הסיבה לכך היא שהמלאי מוגבל ויש קושי לוגיסטי גדול להשיג 'קיטים' חדשים".

הבכיר נימק את המדיניות במשל: "זה כמו שאם אדם יודע שיש לו רק 1,000 שקלים בכיס והוא לא יודע לכמה זמן הוא צריך להסתדר עם זה, הדבר הראשון שיעשה הוא להוריד הילוך ולצמצם בהוצאות. כך גם בבתי החולים - עושים בדיקה רק למי שבטוחים ב-100% שחייבים לעשות לו אותה, כי המלאי מאוד מוגבל".  

מעבדה לנטרול נגיף הקורונה
עומס במעבדות ודיווחים על ליקויים. ארכיון

סוגיה נוספת שמהווה מכשול להתקדמות מהירה בכמות הבדיקות היא היקף שעות פעילות המעבדות. היום (רביעי) מתקיימת פגישה בין משרד האוצר לבין עובדי המעבדות שמפענחות את בדיקות הקורונה, ובה תעלה על הפרק שאלת הפעלתן 24/7 מסביב לשעון, כדי להצליח לעמוד ביעד שקבעה הממשלה.

"המלאי הולך ואוזל ואנחנו נמצאים בבעיה", אומר עובד בכיר במעבדות. "אנחנו יודעים גם שיש בלאגן אדיר מבחינת בדיקות שנעלמות והולכות לאיבוד. קיבלנו טלפונים מאנשים בוכים ולחוצים – שסיפרו שלקחו בדיקה ואנחנו לא מצליחים למצוא במערכות היכן היא".

"יש בלאגן, בדיקות נעלמות והולכות לאיבוד"

עובד בכיר במעבדות

 

בתוך כך, בשבוע שעבר נחתם הסכם בין משרד הבריאות לחברת "MyHeritage" להקמת מעבדת קורונה בשיתוף עם ענקית הגנטיקה הסינית BGI, שקיבלה את אישור ה-FDA - מנהל התרופות האמריקנית. המעבדה הייתה אמורה לבצע 10 אלף בדיקות ביום, אלא שאחרי זמן קצר הוחלט לפתע במשרד הבריאות לבטל לחלוטין את ההסכם.

מבחנה עם נגיף הקורונה (צילום: רויטרס_)
מרוץ "חימוש" נגד השעון|צילום: רויטרס_

גורם בכיר במעבדות הקורונה התייחס לכך: "חבל שמשרד הבריאות לא התייעץ מראש עם אנשי המקצוע במעבדות – אנחנו ידענו לומר שהדיל עם החברה הסינית גרוע, ה'קיטים' שלהם מסוגלים לגלות רק חלק קטן מהחלבון בדגימה שמתפוגג במהירות. המשמעות היא תוצאות לא אמינות ואם היו שואלים אותנו מההתחלה – היינו אומרים להם לא לחתום על ההסכם".

עוד טען הגורם: "לבדיקות של החברה הסינית הזו יש אחוזי כישלון גבוהים, צחקנו כששמענו על ההסכם כי ידענו שהחומר לא מספק תוצאות מהימנות מספיק. יש מי שמנסה לעשות קופה על חשבון המשבר ודווקא ברגעים כאלו כדאי לסמוך על אנשי המקצוע והמחקר". 

יש מי שמנסה לעשות קופה על חשבון המשבר

גורם בכיר במעבדות הקורונה

חברת "hylabs" היא הגורם המספק כ-80% מערכות בדיקות הקורונה לקופות החולים בארץ. בתחילת השבוע ייבאה החברה 50,000 ערכות בדיקה לקורונה, שמתווספות ל-50 אלף נוספות שהביאה קודם לכן לישראל בשיתוף עם חברה דרום קוריאנית.

ד"ר רותי כהן, מנהלת מדעית בחברת מעבדות חי (hylabs), הסבירה: "אנחנו מכשירים כל הזמן עוד ועוד מעבדות. ישנה בעיה לוגיסטית קשה מאוד לייבא אספקה וציוד לישראל. זוהי בעיה עולמית, חסרים מרכיבים קריטיים ומיכשור ואין טיסות. חשוב מאוד שהמדינה תעזור לחברות שנמצאות בחזית המאמץ. קיבלנו אישור רשמי על כך שהערכות שאנו מזמינים הן מצילות חיים אבל המצב הלוגיסטי ממשיך להיות מורכב וקשה".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות נערך לביצוע הבדיקות כנדרש וזאת בתלות בזמינות הציוד המתכלה הנדרש לביצוע הבדיקות"

מחברת Myharitage לא נמסרה תגובה.