יו"ר ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדנום ג'בריוס אמר הבוקר (רביעי) שהגילוי של חוקרים בבריטניה לפיו הסטרואיד הנפוץ "דקסמטזון" יעיל לטיפול נגד נגיף הקורונה הוא "חדשות נהדרות", וראש ממשלת בריטניה הצהיר אתמול כי "יש סיבה לחגיגה". השאלה שעולה רגע לפני שעוברים לשלב הבא היא מה החוקרים מצאו לגבי היעילות של התרופה לטיפול בקורונה, כמה היא עולה ומה תופעות הלוואי שלה. חוקרים בבריטניה ציינו שיש לתרופה תופעות לוואי רבות והגדירו אותן כנפוצות או נפוצות מאוד. כל השאלות - והתשובות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מהו דקסמטזון ובאילו מחלות טיפל עד כה?
דקסמטזון היא תרופת סטרואידים שנמצאת בשימוש נרחב, הידועה בשם קורטיקוסטרואיד, הפועלת להפחתת דלקות. היא נמצאת בשימוש מתחילת שנות השישים ומטפלת במגוון בעיות בריאותיות, לרבות דלקת מפרקים שגרונית ואסטמה.
התרופה יכולה גם למנוע ממערכת החיסון להרוס את טסיות הדם אצל אנשים עם בעיות בדם. גם אנשים הסובלים מגידול במוח מקבלים לפעמים מרשם של דקסמטזון על מנת להפחית את הנפיחות סביב הגידול.
מה מצא המחקר על יעילות התרופה עבור חולי קורונה?
במחקר שערכו חוקרים באוניברסיטת אוקספורד שבבריטניה השתתפו בסך הכול 2,104 מטופלים שקיבלו 6 מיליגרם דקסמטזון פעם ביום בטבליות או באמצעות זריקה תוך ורידית, במשך 10 ימים. לאחר מכן השוו החוקרים את תוצאותיהם עם תוצאות קבוצת הביקורת של 4,321 חולים שלא קילבו טיפול של התרופה.
החוקרים גילו כי במהלך 28 יום הם הנמיכו את שיעור התמותה בקרב חולים הזקוקים להנשמה מ-40% ל-28%, והנמיכו את שיעור התמותה בקרב הזקוקים לחמצן מ-25% ל-20%. עם זאת, חשוב לציין כי לא חל שינוי בתמותה בקרב חולים שלא נזקקו לתמיכה נשימתית.
כמה התרופה עולה?
הסטרואיד דקסטמזון זול יחסית. חוקרים בבריטניה מעריכים שעלות מסלול הטיפול בחולה למשך עשרה ימים הוא 5 לירות שטרלינג בלבד - כ-20 שקלים. דקסטמזון זמין גם ברחבי העולם במחירים זולים, ומאפשר לאנשים בעלי הכנסה נמוכה לקבל את הטיפול.
מה הן תופעות הלוואי של הטיפול בדקסטמזון?
המכון הלאומי לטיפול ובריאות בבריטניה ציין את תופעות הלוואי של הסטרואיד דקסמטזון, והגדיר אותן כנפוצות או מאוד נפוצות. הרשימה לא קצרה - וכוללת השפעות לא פשוטות.
ואלו תופעות הלוואי שצוינו - חרדה; התנהגות לא תקינה (behaviour abnormal); קטרקט; ליקוי קוגניטיבי; תסמונת קושינג; חוסר איזון אלקטרוליטים; עייפות; שמירת נוזלים; אי-נוחות במערכת העיכול; כאבי ראש; healing impaired; הירסוטיזם; יתר לחץ דם; סיכון מוגבר לזיהום; אי סדרים במחזור החודשי; מצבי הרוח משתנים; בחילה; דלדול עצם; כיב פפטי; הפרעה פסיכוטית; תגובות של העור; הפרעות שינה; עלייה במשקל.
תופעות לוואי נדירות יותר כוללות תיאבון מוגבר, הפרעות בעיניים, אי ספיקת לב, התקפים אפילפטיים, הפעלה מחודשת של שחפת וורטיגו.
אזהרות נוספות סביב תופעות לוואי מתרכזות בסיכון מוגבר הקשור לטיפול ממושך בסטרואיד, דבר שלא סביר להיות המקרה אצל חולים הסובלים מקורונה. עם זאת, למי שלוקח סטרואידים מומלץ לנקוט בזהירות מיוחדת כדי להימנע מחשיפה לאבעבועות רוח - אלא אם כן חלו במחלה בעבר - וחצבת, שעל פי ההערכה, שניהם מהווים סיכון לחולה בזמן שנוטל דקסמטזון.
התגובות לגילוי המסעיר
אתמול פורסם על אודות המחקר פורץ הדרך, והתגובות המשבחות אותו ממשיכות להגיע גם היום. "זו הפעם הראשונה שאנחנו רואים טיפול שמפחית משמעותית את שיעורי התמותה של חולים שצריכים עזרה נשימתית", אמר יו"ר ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדנום ג'בריוס. "אלה חדשות נהדרות ואני מברך את ממשלת בריטניה, אוניברסיטת אוקספורד ואת בתי החולים והמטופלים הרבים בבריטניה שתרמו לפריצת דרך מדעית מצילת החיים".
החוקר הראשי של המחקר פרופסור פיטר הורבי אמר ש"זו התרופה היחידה עד כה הוכחה כמפחיתה את התמותה - והיא מקטינה אותה באופן משמעותי. זו פריצת דרך משמעותית".
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בירך גם הוא: "אני גאה במדענים הבריטים הללו, המגובים במימון ממשלתי בבריטניה, שהובילו את הניסוי הקליני הראשון בעולם שהוביל למציאת טיפול בקורונה והוכח כמפחית את הסיכון למוות. אני אסיר תודה לאלפי החולים במדינה הזו שהתנדבו לניסויים - תודה".
עמית ולדמן השתתף בהכנת הידיעה.