בלעדי | ההקלטות שחושפות איך עובד מערך החקירות האפידמיולוגיות - ואיך הנחקרים משקרים: הכלי המרכזי שמשמש את משרד הבריאות כדי להתחקות אחר התפשטות נגיף הקורונה בישראל הוא מנגנון החקירות האפידמיולוגיות. הקלטות שהגיעו לידי N12 מכנס פנימי של רופאי בריאות הציבור מגלות את השקרים של הנחקרים שרוצים להימנע מבידוד, את הקשיים עמם מתמודדים הרופאים בלשכות הללו ואת הלחצים שהופעלו עליהם כדי לסיים את החקירות תוך זמן קצר, גם במחיר עבודה מסביב לשעון. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"היום חקירה ממוצעת עורכת בין שעתיים לחמש שעות, זה סדר גדול של חקירת מקרה אחד", אומר פרופ' מיכאל גדלביץ', הרופא המחוזי של של לשכת בריאות הציבור דרום במשרד הבריאות. "הציבור מצפה לתוצאות מיידיות ותוצאות המעבדה לעתים לא מגיעות אלינו או מגיעות באיחור. יש גורמים שציפו מהעובדים שלנו לתחקר יום ולילה. אני הייתי בעברי שייך לארגון מ'הסוג הזה' אבל מאז התברר לי שגם הצוותים שלנו ואפילו הנשאים לקורונה ישנים בלילות". 

הקורונה בישראל (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
מספר הנדבקים עולה, הסיכון בהתקהלויות גובר|צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

עוד מגלים הרופאים בכנס כי הם נתקלים במצבים בהם אנשים משקרים בחקירה כדי להתחמק מבידוד: "קיימת תופעה של ירידה בהיענות ובשיתוף הידיעה של הציבור את הרופאים במהלך החקירות. ישנם קשיי אמון במערכת. הציבור יודע היום יותר, והביטוי של הידע שרכש הוא לא תמיד לשיפור החקירה שלנו. לפעמים מנצלים את הידע כדי להתחמק מבידוד ויש בעיות של סטיגמה כלפי החיוביים לנגיף". 

תוצאות החקירות העלו: אירועים גדולים - מוקד מרכזי להדבקה 

כאשר נשאל הבכיר במערך החקירות מה תרומתם של איכוני השב"כ, ענה פרופ' גדלביץ' כי הוא לא רואה בהם ערך: "לא הזדמן לי להיחשף ליתרונות של השיטה או מקרה של זיהוי האיכון הסלולרי, ואשמח לשמוע אם קיים". 

אולם אירועים עין חמד (צילום: אילן מור)
מוקד הדבקה מרכזי. אולמות אירועים |צילום: אילן מור

לאחרונה, החליט קבינט הקורונה על צמצום מספר המשתתפים באירועים, בעקבות המלצות משרד הבריאות - המלצה שגובשה בעקבות מה שהשתקף בתוצאות החקירות: "קיים גם קושי גדול של אירועים גדולים: חינות, אירוסין, חתונות בהם יש שרשראות הדבקה. יש  אירועים כל שבוע ואנשים לא מקפידים", אמרו רופאי בריאות הציבור בכנס.