אחרי מנהלי המחלקות בבתי החולים ורופאי הילדים, שקראו לציבור להגיע לבתי החולים לקבלת טיפול רפואי, במידה והם לא מרגישים טוב, למרות הקורונה – כעת מצטרפים אליהם גם הרופאים העצמאיים. בשבוע שעבר הם שלחו מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ולמנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב – בו ביקשו כי תצא קריאה מטעם משרד הבריאות, בה יובהר לציבור לא להזניח מצבים רפואיים ולהגיע לביצוע בדיקות וטיפולים בזמן. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

במכתב שנשלח דורשים ארצ"י, ארגון הרופאים העצמאיים, לבלום מידית את הבלבול העצום בקרב הציבור והפחד הממשי של המטופלים להגיע לקבל שירות בקופות ובתי החולים. ההנחיות אומנם מתירות הגעה לקבלת טיפול רפואי בקופות ובתי החולים, אך בארגון עדים לבלול עצום וחוששים כי קיימת אפשרות לפגיעה רפואית משמעותית ולעיתים אף בלתי הפיכה, במידה ושירותים אלה לא יינתנו בתקופה הקרובה. 

"לא הסכימה לגשת לבית החולים בגלל הקורונה"

ד"ר שמואל לברטובסקי, שעובד במרפאת עיניים עצמאית באשדוד מזה 30 שנה ונותן שירותים לקופות חולים מכבי, מאוחדת ולאומית, סגר את המרפאה שלו באמצע חודש מרץ ומאז היה זמין למטופלים שלו דרך הטלפון. בעזרת השיחות הוא יכול לפתור בעיות הקשורות להמשך טיפול תרופתי או להפסקת הטיפול התרופתי במידה והופיעו תופעות לוואי, אך הוא נתקל גם במספר מטופלים שסבלו מסימפטומים, שהצביעו על בעיות חדשות שסיכנו את עיניהם וחייבו הפנייה דחופה לחדר המיון.

 "במקרה אחד שבו לא יכולתי לעזור", נזכר ד"ר ברטובסקי, "שדיברתי עם מטופלת ותיקה בת 92 ששתי עיניה נפגעו קשה ממחלת הגלאוקומה. היא כבר איבדה לחלוטין את הראיה שלה בעין אחת והיא התקשרה למרפאה וסיפרה שכעת היא חשה שגם בעין הטובה ירדה הראיה באופן משמעותי". לדבריו הוא הפנה אותה בדחיפות לחדר מיון, אך היא סירבה לצאת מביתה עקב המצב. "ניסיתי למחרת היום ליצור אתה קשר בפעם שנייה, אך היא עדיין לא הסכימה לגשת לבית החולים לבדיקה בגלל הקורונה". 

ד
ד"ר אילן הוכמן

ד"ר אילן הוכמן הוא רופא אף אוזן גרון שעובד בבית חולים שערי צדק בחצי משרה, ובמרפאות עצמאיות ברחובות ובתל אביב. הוא מספר כי מתחילת חודש מרץ, כשהחלה מגפת הקורונה בישראל, חלה ירידה הדרגתית ברמת הפעילות בכול התחומים. במרכז הרפואי שערי צדק רמת הפעילות השגרתית במרפאה ובחדר הניתוח ירדה בהדרגה, כתוצאה משילוב בין הוראות משרד הבריאות, היערכות בית החולים ורמת הפניקה של הציבור.

לפני כחודש הגיעה אליו מטופלת עם נגע חשוד באפה, "בשגרה, הייתי ממלא הפנייה לניתוח זעיר במתכונת של אשפוז יום, עם סדרת בדיקות הכנה", מציין ד"א אילן, "מתוך ידיעה שלאור המצב יתכן שהניתוחים ידחו לתקופה בלתי ידועה, החלטתי לבצע ביופסיה מידית במקום, כדי שאדע כמה שיותר מהר מה חומרת הבעיה ואוכל לתכנן את הטיפול המתאים".

"הבנתי שמדובר בנגע סרטני"

הוא מספר כי לאחר כשבועיים הוא הבחין בשם המטופלת ברשימת המוזמנים למרפאה, אך לדבריו, כמו כ-50% מהמוזמנים, היא לא הגיעה מתוך פחד מהקורונה. "בדקתי את תוצאת הביופסיה, וכשהבנתי שמדובר בנגע סרטני, התקשרתי למטופלת ונאלצתי להסביר לה בטלפון את תוצאת הבדיקה ואת נחיצות הגעתה לטיפול ללא דיחוי". לדבריו, רק לאחר שיחה ארוכה, במהלכה הסביר לה שהסיכון לבריאותה מהגידול הסרטני גדול יותר מהסיכוי שהיא תידבק בקורונה היא הסכימה להגיע. "בהליך מזורז מאוד, הצלחתי להכניס אותה לתוכנית ניתוחים תוך שבוע". 

"היום המרפאה נפתחת ומעתה שיטת העבודה במרפאה תשתנה באופן ניכר", מציין ד"ר לברטובסקי. "המטופלים מחויבים להגיע עם מסכה ומלווה אחד בלבד (אם יש צורך בליווי). ההמתנה לכניסה לחדר הרופא תתבצע מחוץ למרפאה, על מנת למנוע צפיפות ועל מנת להגן על צוות המרפאה. לפני כניסה לחדר הבדיקה יחויב כל מטופל לחטא את ידיו עם אלכוג'ל. הרופא והטכנאית יעבדו עם מסכות פנים ומגני פנים וכמובן שבין מטופל למטופל יתבצע חיטוי של המכשירים ורחיצת ידיים".

אחד הרופאים סיפר על מקרה של נער בן 15 שהגיע אליו עם כאבים באזור המפשעה מהם סבל במשך יומיים. הוא פחד לצאת מהבית וחשב שהכאבים יעברו, אך רק בבוקר, לאחר שהכאבים התחזקו, הגיע עם אמו למרפאה. "בבדיקה ראיתי שק אשכים נפוח דלקתי וקשה ולכן הופנה בדחיפות למיון עם חשד לאשך כלוא. היה היסוס מצידם ורק לאחר שכנוע הם הבינו את חומרת המצב. הבוקר קיבלתי דיווח שהגיע מאוחר מידי ונאלצו לכרות את האשך".