היום (שבת) פורסם לראשונה ב-N12 כי ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו מתכוון להטיל על פיקוד העורף את הסיוע לבתי האבות. הערב הונחה פיקוד העורף לסייע בבתי האבות באופן מיידי, החל מיום שני. ל-N12 נודע מפי גורמים בצבא כי בשלב זה מדובר רק על סיוע ברישום נכנסים ובמדידת חום.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מדובר בסיוע מועט בהשוואה להמלצות: במסמך פנימי של משרד הבריאות, מומחים הסבירו כי כדי להתמודד עם בתי האבות, צריך לבצע בדיקות מדגמיות בכל המוסדות ולעשות מיפוי. לצורך כך, התריעו במשרד הבריאות, דרוש סיוע של פיקוד העורף - ולא עבור מדידת חום.
ח"כ איציק שמולי (העבודה) מסר בתגובה לפרסום: "מה שקורה בבתי האבות זו פשוט שערורייה חמורה והפקרת החלשים מאחור. במקום ניהול ברור וניטרול הסכנה במקום הכי רגיש - יש זריקת אחריות שתעלה בסוף בחיי אדם. מדובר בקבוצה החלשה ביותר שנמצאת גם בסיכון הכי גבוה. בכוונתי להביא זאת מיד לכנסת. חובה להעביר את האחריות לניהול משותף של פיקוד העורף ומשרד הרווחה, לבצע בדיקות מאסיביות של הקשישים והצוות ופינוי מוסדות במקרה הצורך. אחרת בני ברק תהיה משחק ילדים לעומת מה שיהיה כאן. הממשלה חייבת להתעורר, ומיד".
ההחלטה על הסיוע התקבלה לאחר שמוקדם יותר היום מתו שתי דיירות מהדיור המוגן "משען" בבאר שבע, ובכך מספר המתים מבית הדיור המוגן הזה עלה ל-5. לפני זמן קצר מתה מהנגיף דיירת המחלקה הסיעודית בבית הדיור המוגן ומניין המתים מהנגיף בישראל עלה ל-44.
מוקדם יותר מתה בת 67 מאותו בית דיור מוגן, שסבלה מריבוי מחלות רקע קשות. גם בן 76 שאושפז במחלקה המיוחדת לחולי קורונה בבית החולים ברזילי באשקלון מת היום מהנגיף לאחר שמצבו הידרדר. הוא אושפז לפני כשבועיים במחלקה ולאחר שמצבו הוחמר מאוד נאלצו בבית החולים לקבוע את מותו.
מנכ"ל רשת משען עמרי כהן דרש הערב מראש הממשלה נתניהו להתערב במתן מענה לכלל הדיירים בבתי הדיור המוגן ברחבי ישראל. "אני זועק הערב את זעקת הקשישים ובתי הדיור המוגן ברחבי ישראל", אמר כהן. "רשת משען מנהלת 9 בתי דיור מוגן ברחבי הארץ, בהם חוסים אלפי דיירים. מצב הדיירים בבתי הדיור המוגן הוא דקה לפני בני ברק. יש לעשות הכול על מנת שבתי הדיור המוגן לא יהפכו לגרסה קשה יותר של בני ברק. כשם שהיה נכון ומוצדק להעביר לידי צה"ל את הטיפול בבני ברק, כך מתחייב כעת להעביר לידי פיקוד העורף את הטיפול בבני ברק".
כהן ציין בפנייתו כי נדרשים שלושה צעדים מיידיים: בדיקות לכלל הדיירים ואנשי הצוות בכל בתי הדיור המוגן ברחבי הארץ; הטלת צווי חירום שיאפשרו גיוס כח אדם רפואי וטיפולי לבתי הדיור המוגן. יש כרגע קושי בגיוס אנשי צוות שיחליפו את העובדים שנכנסו לבידוד; חליפות מיגון לכלל אנשי הצוות. לדבריו, אם לא יינקטו הצעדים הבאים - יש חשש להתפרצות בלתי נשלטת בכלל בתי הדיור המוגן.
עוד תקף: "המשק כולו מושבת והמדינה בסגר על מנת שמערכת הבריאות תתפנה לטפל באופן מיטבי בציבור הקשישים, אולם לצערנו הרב משרד הבריאות נעדר מהמערכה. יותר מחודש ימים חלף מאז פרצה המגפיה ועד לרגע זה לא קבלנו מסמך מדיניות מנחה מטעם משרד הבריאות".
רק השבוע דווח כי גורמים במשרד הבריאות הזהירו שמשרד הבריאות לא יכול להתמודד עם המשבר בבתי האבות ושמדובר ב"פצצה מתקתקת".
אותם גורמים ציינו שלדעתם יש להעביר את נטל האחריות על הסיוע לבתי האבות למשרד הביטחון. זאת לאחר שפיקוד העורף כבר קיבל מוקדם יותר השבוע את האחריות לדאוג לתרופות, לחבילות המזון ולהצטיידות של הקשישים שנמצאים בבידוד בבתים.