בלי זריקות: פריצת דרך חדשה בטיפול לחולי סוכרת. במקום זריקה בכל יום - התרופה תינתן בכדור. רשות התרופות האירופית (EMA) אישרה תרופה המיועדת לחולי סוכרת סוג 2. התרופה, מסוג GLP-1, ניתנה עד היום רק באמצעות זריקה וכעת יהיה ניתן ליטול אותה דרך הפה.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
למרות שהטיפול הזה נחשב ליעיל ביותר ומומלץ על ידי איגודי הסוכרת הבינלאומיים, מחקרים מראים שמרבית החולים נמנעים מלקחת אותם במסגרת הטיפולים הראשונים שהם מקבלים - בגלל שמדובר בזריקה - ומתחילים ליטול אותם רק לאחר 10 שנות מחלה. התרופה החדשה, ששמה "רבלסוס", תאפשר לאותם חולים להימנע מזריקה ולקבל את הטיפול כבר בהתחלה.
האישור האירופי לתרופה החדשה התקבל על סמך מחקרים שבחנו את יעילותו מול שורה של תרופות נפוצות לסוכרת 2. המחקרים הראו ש"רבלסוס" יעילה יותר משאר התרופות שנבדקו בהפחתת רמות הסוכר הממוצעות בדם והיא מסייעת בהפחתת משקל של כ-3-5 ק״ג. זאת, לאור העובדה שכ-90% מחולי סוכרת סוג 2 סובלים מהשמנת יתר. ההערכה היא כי הטיפול החדש יוגש כמועמד לכניסה לסל התרופות בישראל החל משנת 2021.
מנהלת המרכז למחקר קליני ביחידה לסוכרת בהדסה עין-כרם ד"ר עופרי מוסינזון הסבירה: "קבוצת התרופות שנקראת GLP-1 הוכיחה שהן מפחיתות תמותה ותחלואה של הלב וכלי הדם באופן משמעותי".
היא הוסיפה: "העובדה שיש לנו היום תרופות שמפחיתות תמותה ותחלואה לבבית אצל חולי סוכרת מסוג 2, משמעותית במיוחד מכיוון ששני שליש מהחולים הללו מתים בסופו של דבר בעקבות מחלה זו".
ד"ר מוסינזון התייחסה לשינוי שהיא מצפה שיקרה בעקבות הטיפול החדש ואמרה: "הרוב המוחלט של חולי הסוכרת סוג 2 מטופלים על ידי רופאי משפחה ולא על ידי מומחים לסוכרת, ולכן רק כ-10% מהם מטופלים בתרופות מקבוצת ה GLP-1. אני מקווה שהאפשרות לתת את התרופה בכדור יגרום לחציית המחסום ויאפשר ליותר חולים לקבל את הטיפול ולהאריך את חייהם".
יהודה קורקוס, בן 54, שחולה בסוכרת סוג 2 סיפר: "לפני כ-20 שנה חליתי בסוכרת, מבן אדם בריא לחלוטין וספורטאי, פתאום הפכתי לחולה כרוני וזה לא היה לי קל. הביטחון העצמי שלי ירד ולקח לי שנים רבות להשלים עם זה".
קורקוס משתתף במחקר ישראלי על התרופה החדשה ועל כן מקבל אותה למרות שאינה נכללת כיום בסל התרופות: "התרופה החדשה סייעה לי להתאזן מבחינת הסוכרת, חזרתי לתפקד יותר טוב וגם ההערכה העצמית שלי עלתה. אני בודק סוכר 5 פעמים ביום בדקירות וזה יותר נוח ופרקטי שיש לי אפשרות לקחת את התרופה ככדור, במקום להוסיף לעצמי דקירות נוספות".
קורקוס הוסיף: "החולים שמוותרים על לקיחת תרופות עושים לעצמם נזקים ארוכים ומעמידים את עצמם בסיכון לחלות במחלות לב או לחוות סיבוכים של המחלה ואני ממליץ להם שלא יתעלמו מהבריאות שלהם".