החשש מגל שני - והשאלות הפתוחות: נתוני משרד הבריאות שפורסמו אמש (שישי) וגילו שאותרו יותר מ-100 חולים חדשים ביממה - אחד מתמרורי האזהרה עליהם התריעו בכירי משרד הבריאות וראש הממשלה נתניהו בתחילת החודש - מציבים את מקבלי ההחלטות בפני התלבטות: האם לאחר שרוב המשק נפתח ואושרו הקלות רבות לציבור, יש לחזור אחורה ולהטיל מגבלות חדשות-ישנות כדי למנוע גל שני של קורונה? השאלות שנקבל עליהן תשובות בשעות ובימים הקרובים. 

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חטיבות הביניים ובתי הספר התיכוניים ייסגרו?

השאלה הגדולה והמשמעותית ביותר שנשאלת בעקבות העלייה בתחלואה היא מה יעלה בגורל מערכת החינוך - זאת במיוחד לנוכח העובדה שרוב מקרי ההדבקה האחרונים זוהו בבתי הספר (יותר ממחצית החולים החדשים שאובחנו היום - תלמידים ואנשי צוות בבית ספר אחד בירושלים - תיכון הגימנסיה העברית).

הגימנסיה העברית בירושלים
כ-80 מקרי הדבקה בין כותלי בית הספר. הגימנסיה העברית בירושלים

 

ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי, אמרה אתמול במסיבת העיתונאים כי קשה מאוד להקפיד על כללים שיימנעו הדבקה בנגיף במוסדות החינוך: "קיימת בעיה בבתי הספר, ברור לנו שהתנאים שם לא מאפשרים אי הדבקה בקורונה". 

שר החינוך יואב גלנט, שר האוצר ישראל כ"ץ וגם שר הביטחון וראש הממשלה החליפי בני גנץ מתנגדים לסגירה גורפת של בתי הספר והביעו תמיכה בסגירה נקודתית של מוסדות בהם התגלו מקרי קורונה. גם הנהגת ההורים הארצית ויו"ר מרכז השלטון המקומי הביעו התנגדות לסגירה גורפת של מוסדות החינוך. 

לא להשתמש (צילום: החדשות 12, החדשות12)
תלמידים עם מסכות בכיתות. רק תלמידי א'-ו' ימשיכו ללמוד? |צילום: החדשות 12, החדשות12

עם זאת, מסתמן שחטיבות הביניים והתיכונים ייסגרו, כיוון ששם זוהו נתוני הדבקה גבוהים. תלמידי כיתות א'-ו' וגני הילדים ככל הנראה ימשיכו בשגרה, כדי לאפשר להורים ולמשק להמשיך לפעול. החלטה בנוגע לפעילות מערכת החינוך בשבוע הבא צפויה להתקבל מחר. 

ההמלצה על איסור פגישות עם קרובי משפחה תהפוך להנחיה? 

בתדרוך שכינסו בכירי משרד הבריאות, המנכ"ל בר סימן טוב, פרופ' גרוטו ופרופ' סדצקי, המליץ בר סימן טוב "לא להיפגש עם סבא וסבתא" - זאת על מנת לשמור עליהם שלא יידבקו בקורונה, כיוון שמדובר באוכלוסיה הרגישה ביותר שעלולה להיפגע באופן הקשה ביותר מהנגיף.

בכך, למעשה, חזרנו אחורה - זאת לאחר שמשרד הבריאות התיר מפגשים עם בני המשפחה המבוגרים רק לפני פחות מחודש. ייתכן שנתוני הדבקה חדשים שיעידו על עלייה נוספת במספר החולים יובילו להמלצות חדשות שיגבילו שוב מפגשים של בני משפחה עם קרוביהם. 

האכיפה על חבישת מסכות בציבור תוגבר? 

בתדרוך אמר מנכ"ל משרד הבריאות כי העלייה בתחלואה נגרמה, בין היתר, עקב כך שהציבור לא שומר על ההנחיות - חבישת מסכות והקפדה על מרחק של שני מטרים: "אנחנו רואים שינויים במספר הבדיקות החיוביות. אם היינו בחצי אחוז עלינו לאחוז וחצי, למרות שמספר הבדיקות שנערכות נשאר אותו דבר. הסיבה שאנחנו רואים את המציאות הזאת היא כי אין שמירה על הכללים".

קשישים קורונה מסכה גן משחקים ירושלים (צילום: יונתן זינדל פלאש 90, יונתן זינדל, פלאש 90)
האם בקרוב נראה יותר אכיפה של הכללים ברחובות?|צילום: יונתן זינדל פלאש 90, יונתן זינדל, פלאש 90

"לצערנו המחלה עדיין כאן ואמרנו את זה לאורך כל הדרך", הוסיף בר סימן טוב. "היינו בדאגה מאוד גדולה אבל עברנו לסוג של שאננות - ומבחינתנו אנחנו קיבלנו צפירת אזהרה לשמור על הכללים שוב. "יש חשיבות להתנהגות של כולנו - לא לצאת למקומות עם התקהלויות וללכת תמיד עם מסכה. הדרך מכאן לעלייה היא קצרה". האם עקב ההתרופפות בשמירה על ההנחיות - תוגבר האכיפה? 

צעדי ההקלה על עולם התרבות והאירועים שתוכננו ל-14 ביוני יידחו?

במסיבת העיתונאים שקיים ראש הממשלה נתניהו בתחילת החודש, הוא הצהיר על תאריך היעד בו יוסרו כל המגבלות על הציבור, כולל ביטול מגבלת ההתקהלות - 14 ביוני. במועד הזה, אמורים להיפתח אולמות האירועים ומוסדות התרבות, אך ייתכן שעלייה בתחלואה ובמקרי ההדבקה תוביל את מקבלי ההחלטות לדחות את מועד הפתיחה המיוחל או לצמצם את מספר האנשים שיוכלו להתקהל. 

אולם אירועים ריק (צילום:  IVASHstudio, shutterstock)
אולמות האירועים יישארו ריקים? |צילום: IVASHstudio, shutterstock

הגבלות שהוטלו על הציבור בעבר והוסרו - יוטלו מחדש?

בשיאו של גל הקורונה, הוטלו על הציבור מגבלות שצמצמו מאוד את הפעילות במרחב הציבורי: בין היתר, מגבלה של 100 מטרים ליציאה מהבית, איסור לשהות בפארקים, בגנים ובחופי הים. האם נתוני הדבקה חדשים יובילו את מקבלי ההחלטות לאשר שוב מגבלות שישפיעו על חיי השגרה והפנאי של כולנו? 

אדם מבוגר בתל אביב הריקה בגלל הקורונה (צילום: תומר נויברג, פלאש/90 )
מגבלות היציאה מהבית יחזרו?|צילום: תומר נויברג, פלאש/90

מספר הבדיקות שנערכות מדי יום יוגבר?

מנתוני משרד הבריאות המעודכנים עולה שביממה האחרונה נערכו רק 1,403 בדיקות - זאת בהשוואה לכ-5,312 בדיקות ביממה הקודמת. בשיאה של ההתפרצות, בוצע מספר שיא של בדיקות ביממה שהגיע לכ-13 אלף ביום. ייתכן שכעת, מספר הבדיקות שנערכות שוב יעלה על מנת לאתר יותר חולים ולמנוע מהם להדביק אחרים. 

במקביל, פרסמנו לראשונה כי מתחמי הדרייב אין בהן נערכו בדיקות קורונה חוזרים:  משרד הבריאות שלח פנייה רשמית למד"א כדי להיערך לפתיחת המתחמים ב-4-6 ערים מרכזיות עם תחלואה גבוהה. מחר תיערך פגישה בין בכירי משרד הבריאות לבין מד"א, במהלכה ייסגרו הפרטים האחרונים שיובילו לפתיחה המחודשת. 

 

דרייב אין קורונה (צילום: מד
מתחמי דרייב אין לבדיקות קורונה יוקמו מחדש? |צילום: מד"א, מערכת אוטו