הדוח הסופי של הוועדה לנושא הקורונה בכנסת התפרסם היום (חמישי) וחושף שורה של מחדלים בניהול המשבר. בין היתר נקבע שגופי החירום הוחלשו והודרו, שההצטיידות במכונות הנשמה כשלה, שלא הייתה עמידה ביעד כמות הבדיקות, שכוח האדם לטיפול במונשמים לא היה מספיק במקרה של התפרצות חמורה ושקיים מחסור חמור במידע שישמש לקבלת ההחלטות ולהסברה.

לקריאת הדוח עם המסקנות המלאות - לחצו כאן

הוועדה, בראשות ח"כ עפר שלח ממפלגת יש עתיד-תל"ם, פרסמה את עיקרי מסקנותיה והמלצותיה בחלוף כחודשיים של משבר הקורונה בישראל. לפי הדוח, "תקופת ההיערכות" - החודשיים הראשונים מאז הוכרזה הקורונה כמגיפה עולמית - לא נוצלו להתכוננות להתמודדות עם המשבר, לא בהיבטי רכש ולא בהיבטים של עבודת המטה וגיבוש תמונת המודיעין הנדרש לקבלת החלטות, וגם לא בהיבטי ההתכוננות המערכתית - הקמת קבינט, חלוקת תחומי אחריות בין גופי הממשל השונים וגיבוש מערכת הבריאות להתמודדות המנצלת את מירב המשאבים.

המחסור במכונות ההנשמה (צילום: n12)
"עד ל-1 במאי נוספו למערכת רק 426 מכונות הנשמה"|צילום: n12
המתמחים:
"מחסור חמור בכוח אדם עלול להוביל את ישראל למצב של איטליה"|צילום: רויטרס, חדשות

מחסור חמור במידע, אסטרטגיית יציאה שלא נבנתה על סמך עובדות

בדוח נכתב כי לאורך כל דיוני הוועדה "עלה במלוא חומרתו" המחסור במידע אמין, מקיף ורלבנטי, שישמש הן בתהליך קבלת ההחלטות והן להסברה לציבור. יתרה מכך, תרחיש הייחוס לקבלת ההחלטות שעובד במכון גרטנר התבסס על הנחות מתמטיות בלבד לשיעור הדבקה, והתוצאה בפועל הייתה שגורמים שונים עיצבו "אסטרטגיית יציאה" ללא בסיס עובדתי משותף של ממש. "הבלבול הזה הוקרן גם לציבור והגביר את אי-האמון בהחלטות", נכתב.

רכש והצטיידות

הדוח קובע שלמרות עבודתם המאומצת של גופי מערכת הביטחון, ההצטיידות בפריטים חיוניים להתמודדות עם הקורונה הייתה בשיעור נמוך יחסית למה שנדרש. כך למשל, למרות העיסוק הציבורי הנרחב והיעד שהוגדר למכונות הנשמה (7000), עד ל-1 במאי נוספו למערכת רק 426 מכונות. תמונה דומה עולה ביחס לרכיבי מיגון שונים. המסקנה העיקרית היא שאין לסמוך, בעת מגיפה עולמית, על רכש בחו"ל.

בדיקות קורונה במועצה האזורית חורה (צילום: קופת חולים כללית)
"לא חלה התקדמות של ממש בתחום הבדיקות"|צילום: קופת חולים כללית

כוח אדם

גם אם יהיו מספיק של הנשמה, חומרי הרדמה וחמצן- במצבת כוח האדם הנוכחית לא ניתן לטפל כראוי ב-5000 מונשמים. המספר המקסימלי שבו יכולה המערכת לעמוד בתנאי כוח האדם הקיים הוא 3000 מונשמים בלבד – נתון שעלול להביא את ישראל ל"תרחיש איטלקי" בהיקף נרחב.

בדיקות ומעבדות

הנתונים מגלים שלא חלה התקדמות של ממש בתחום הבדיקות בחודשי המשבר והבדיקות בפועל לא עברו את סף 10 אלפים הבדיקות באף אחד מימי חודש מאי. במקביל, לא חל שיפור של ממש בקיצור פרק הזמן הקריטי שבין הבדיקה לקבלת תוצאותיה, ניטור החולה וסביבתו וקטיעת מעגל ההדבקה.

ח
ח"כ עפר שלח ממפלגת יש עתיד-תל"ם

"הוועדה משלימה היום את עבודתה, ומניחה המלצות ליישום מיידי. למרות זמן לא מועט להיערכות, משבר הקורונה נוהל באופן לא סדור, דבר שיש לו השלכות כלכליות וחברתיות קשות, שאיתן נתמודד עוד זמן רב. יישום ההמלצות שלנו והפקת הלקחים חיוניים, אם ברצוננו לצאת מן המשבר הנוכחי ולהיות מוכנים טוב יותר לעתיד", מסר ח"כ שלח.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות