המאבק בהתפרצות הנגיף - ה"פיילוט" יורחב? יומיים לאחר הטלת ההגבלות החריפות על בני ברק, כבר נשקלת אפשדרות להכניס שכונות וערים נוספות לרשימת "אזורים מוגבלים" ולהגביר את האכיפה. היום (ראשון) יתקיים דיון מכריע, ולידי N12 הגיעו ההמלצות שהוגשו למקבלי ההחלטות. בשעה זו דנים ברשימה ראש הממשלה נתניהו והשרים דרעי וליצמן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ברמה הראשונה והדחופה ביותר נמצאים יישובים ושכונות במרכזים חרדיים, אבל גם ערים נוספות דורגו כאפשרות להחמרת התנאים. לפי נתוני משרד הבריאות, בשלושת הימים האחרונים חלה עלייה של 45% בתחלואת הקורונה באשקלון, עלייה של 41% בטבריה ובמודיעין 26%. בשל כך ערים אלו הועלו לרמת התיעדוף השנייה.
במסמך של משרד הבריאות הערים מדורגות לפי רמת התיעדוף - מתוך התבססות על הנתונים החדשים והמדאיגים. מפרטי המסמך שהועבר לידי מקבלי ההחלטות לקראת הדיון המכריע עולה כי במוקד - ברמת התיעדוף הגבוהה ביותר - הוצבו השכונות הבאות בירושלים: הר נוף, בית וגן, גבעת מרדכי, רמות, רמת שלמה, סנהדריה, שמואל הנביא, בית ישראל, הבוכרים, מאה שערים, גאולה, זכרון משה, מקור ברוך, גבעת שאול וקריית משה.
לגבי בית שמש, ההמלצה היא להטיל הסגר בבית שמש המרכזית והדרומת למעט האזור הצפוני הכולל את בית שמש הוותיקה. לגבי מודיעין-מכבים-רעות, ההמלצה היא להטיל את ההסגר רק במודיעין. עוד קורא המסמך "להמשיך ולעקוב בצורה הדוקה" אחרי המצב ברעננה.
המשך התעדוף:
- השכונות שהוגדרו בירושלים
- אלעד
- מגדל העמק
- בית שמש (השכונות שצוינו), ביתר עילית, אשקלון וטבריה
- אור יהודה
- מודיעין עילית ומודיעין
"להמשיך את המאמץ בבני ברק"
באזורים אלו ממליצים במשרד הבריאות, בהתאם להחלטת הדרג הבכירף לבצע "ריכוז מאמץ" של אכיפה, הגבלות התנועה וצמצום כניסות ויציאות - לצד הגברת בדיקות לזיהוי נדבקים. עוד קורא המסמך "להמשיך את ריכוז המאמץ שמתבצע כעת בבני ברק", שבה עברו רוב האירועים בשלום.
השיקולים שפורטו במסמך: מספר נדבקים, גודל היישוב, צפיפות האוכלוסייה, קצב התפשטות הנגיף והדיווחים על סימפטומים.
במקביל, כמה מרבני הפלגים הקנאים האנטי ציונים, חלקם מזוהים עם פלג של ברסלב במאה שערים, פרסמו מכתב הקורא להמשיך להתפלל במניין ולטבול במקווה. לפחות אחד מהם, הרב קרמר מברסלב, כבר חזר בו וכתב: "שגגה יצאה תחת ידי.. עקב היותי מסוגר בביתי שבועיים ימים".
החשש: נטישה המונית מהערים בגלל ההסגר
מקבלי ההחלטות מסתכלים בדאגה לעבר חג הפסח: ישנו חשש שעם ישראל יפר את ההנחיות מעבר להוראות ויקיים את הסדר לא רק בקרב המשפחה הגרעינית - דבר שעלול יחזיר את המצב שבועות אחורה. יהיה הידוק באכיפה לקראת הסדר בשביל למגר את התופעה.
כפי שפורסם ב-N12, משרד הבריאות ממליץ להטיל צעדים דומים כמו על אלה שהוטלו על בני ברק גם על אלעד, מודיעין עילית, מגדל העמק, שכונות בבית שמש ושכונות בירושלים שבהן יש התפרצות נרחבת של הנגיף. הצעדים צפויים להיות דומים לבני ברק: הגבלת היציאה והכניסה באופן דרמטי ורק לצורך צרכים חיוניים. לצורך כך לא נדרשץ החלטת ממשלה אלא רק הצבעה בוועדת שרים מצומצמת, כלומר ניתן לבצע בלוח זמנים קצר.
עם זאת, קיים חשש בקרב מקבלי ההחלטות שברגע שיודיעו על הסגר בערים הללו אנשים תהיה יציאה המונית מהערים הללו ולכן מנסים לעשות את זה כרגע בפרופיל נמוך. השר ארדן הנחה את המשטרה שברגע שתתקבל ההחלטה היא תיאכף באופן מיידי, כך שההערכה היא שההחלטה תתקבל בתוך כיממה.
גורמים הזהירו: "הכתובת הייתה על הקיר"
הערב פורסמה במהדורה המרכזית אזהרה של גורמים במשרד הבריאות, שטוענים: "לא היינו צריכים להיות מופתעים מבני ברק ומהשכונות החרדיות, ולא היינו צריכים להיות מופתעים ממה שקורה בבתי האבות. בכל המקומות הללו הכתובות היו על הקיר".
גורמים בכירים במשרד הבריאות שלא נמצאים ליד שולחן ההחלטות הזהירו גם מפני מוקד נוסף: מזרח ירושלים – השכונות הערביות במזרח הבירה. לדבריהם, יש אינדקציה שיש בשכונות אלו התפרצות בלתי מבוקרת והם השמיעו קריאה נואשת לטפל בעניין הזה.
עוד אמרו הגורמים: "כל ההתפרצות בגדה המערבית ובעזה בסופו של דבר תזלוג גם אלינו, צריך לטפל בבעיה מול הרשות הפלסטינית ומול החמאס בעזה". אותם גורמים גם טענו כי עיקר מקור בעיית תחלואת הקורונה בישראל היה בחג פורים: "איש לא העז לאכוף את ההגבלות, רדפו אחרי רצים בפארק הירקון וזנחו את המסיבות ועכשיו אנחנו משלמים את המחיר".
לטענתם, "צריך לפעול כרגע בכל המוקדים, צריך כנראה לשנות את ההנחיות לגבי הבדיקות, צריך לנטר את המוקדים ולמנוע התפרצויות במקומות שידוע מראש שהם מועדים לפורענות".
ערד ניר, עמליה דואק, יאיר שרקי, יואב אבן וניר דבורי השתתפו בהכנת הידיעה.