נוכח העלייה הדרמטית במספר הנדבקים ביישובי נחל עירון והנגב, מרכז המידע והידע פרסם היום (שני) דוחות מרוכזים שמסבירים כיצד התפשט הנגיף באזורים אלה - וכיצד צריך להתמודד עם המצב. בעוד שקיים חשש כי חלק מהבדואים נדבקו בשל קשרים לחולים בדרום הר חברון, באזור ואדי ערה חוששים כי ההתפשטות נגרמה בשל "ייבוא" של הנגיף מיפו ומערערה שבנגב.
לדוחות המלאים של מרכז המידע והידע - דוח תחלואה יישובי נחל עירון, דוח תחלואה ברחבי הנגב.
מספר גבוה של בדיקות בקרב המגזר הבדואי בנגב, חשף היקף תחלואה גבוה מאוד, שם ממוצע הבדיקות החיובית עלה ל-6%. המבנה החברתי של המגזר הבדואי הוא "כר פורה להתפשטות המגפה", נכתב בדוח. הגורמים במרכז המידע והידע מצביעים גם על "זיקה משפחתית-מסחרית" עם תושבי דרום הר חברון, מקום בו חלה התפרצות גדולה בימים האחרונים, כאחד ממקורות ההתפשטות של הנגיף.
בואדי ערה ישנה הנחה כי ההתפרצות הנוכחית באזור החלה כתוצאה מ"הדבקה על ידי חולים מאזורים אחרים בארץ". בדוח נכתב כי ה"אזורים האחרים" הם ככל הנראה יפו, ערערה שבנגב ורהט. בנוסף, באזור ואדי ערה התפשטות הנגיף נעשתה במהלך אירועים חברתיים ובתוך הבתים של התושבים.
על סמך נתוני משרד הבריאות, אחת משרשראות ההדבקה של הנגיף בארץ מתוארת בתרשים מסודר. ניתן לראות כיצד שרשרת ההדבקה מתחילה את דרכה ביפו, רהט וערערה שבנגב. המקרים החיוביים שם הובילו להדבקה במועצה המקומית בסמ"ה במחוז חיפה, משם התגלגל הנגיף לאום אל פאחם וכפר קרע ומאום אל-פאחם למעלה עירון (ואדי ערה).
המסקנה ברורה - הרחבת מערך הבדיקות
אתמול פרסם המרכז תמונת מצב יומית של כלל נתוני הקורונה בישראל. מספר החולים הפעילים בישראל עולה בהתמדה בימים האחרונים ונכון לאתמול בערב הוא עומד על 4,818 בני אדם, מתוכם 43 במצב קשה. הנתון המדאיג ביותר בדוח שפורסם הוא קצב ההכפלה, שירד בימים האחרונים ועומד כעת על 55 ימים.
בניגוד לבכירי הדרג המקצועי במשרד הבריאות, מרכז המידע והידע ממליץ פה אחד על הרחבת מערך הבדיקות באזורים המדוברים: "קונקרטית, מומלץ להגביר את הבדיקות ולהרחיב את הסיוע הממוקד שניתן לרהט וערערה שבנגב, בדגש על איתור מהיר של חולים ובידודם".
מסקנות הדוח מבקשות גם להגביר את מערך הבדיקות, ההסברה והאכיפה בחורה, לקיה, כספיה ושגב שלום. בחורה ולקיה מספר הבדיקות החיוביות עלה משמעותית, בעוד בכסיפה ובשגב שלום מספר הבדיקות נמוך אולם פוטנציאל התחלואה שם גבוה.
כותבי הדוח מבקשים להסב את תשומת הלב לכל אזור הנגב ולא רק ליישובים ממוקדים. בשל העלייה ברמת התחלואה בשבועת האחרונים באוזר הנגב, גם פה מרכז המידע והידע מבקש "להרחיב את היקף הבדיקות, להגביר את ההסברה ולחזק את אכיפת כללי הריחוק החברתי". בין היישובים המוזכרים בדוח ככאלה שיש לבצע בהם את הפעולות האלו - באר שבע, ערד, קריית גת, מיתר ולהבים. בנתיבות ישנה דרישה להגביר את היקף הבדיקות ובשורות טובות לשדרות - נמצאת במגמת בלימה של הנגיף.