"אני לא יודעת מתי העסק הזה ייגמר, אני רק יכולה להגיד שהחדשות הטובות הן שבכל זאת אנו נמצאים בהתייצבות ובירידה" – כך אמרה פרופסור סיגל סדצקי ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות בריאיון לדני קושמרו הערב (שישי) באולפן שישי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בהתייחס להתפרצות החמורה בבתי האבות, פרופסור סדצקי אמרה בריאיון שלא מדובר במחדל של המדינה שלא ערכה בדיקות לכל הדיירים ואנשי הצוות: "אני חושבת שאנו צריכים להגביר את המאמצים, אבל לצערי אני לא יכולה להבטיח שלא יהיו עוד מקרי תחלואה ותמותה בקרב הקשישים בכלל, נהפוך הוא: לצערי צפויים מקרים כאלו וגם לא רק בקרב אנשים שמאושפזים בבתי אבות. צריך שוב לזכור שכל זמן שאין בידוד וכל זמן שיש קשרים חברתיים ישנה סכנת הדבקה ואי אפשר יהיה להתעלם מזה לחלוטין".
"אין ספק שמה שנכון לכלל האוכלוסייה נכון בוודאי גם לקשישים", תיארה. "אנו מעדיפים שכל הקשישים יהיו במסגרת כמה שיותר מצומצמת, מטופלת על ידי אדם אחד, זה הדבר האידיאלי. לצערנו זה לא אפשרי לאנשים שאינם עצמאיים ולהרבה אנשים אחרים. אנחנו מנסים - וצריך לנסות - לשמור על הקשישים כמה שאפשר".
"יש מקרים שחומקים מתחת לרדאר, אלה החיים"
על התנהלות משרד הבריאות מול בתי האבות אמרה פרופסור סדצקי כי היא "לא רוצה לעשות פה ועדות חקירה, זה לא נכון וראוי. אנו מנסים לעשות את המקסימום. מדיניות הבדיקות שלנו כבר למעלה מעשרה ימים בבתי האבות והמוסדות שאם יש או מקרה של תחלואה, אבל לא רק תחלואה בקורונה אלא כל תחלואה שמערבת את מערכת הנשימה העליונה ובוודאי במקרים של חום עושים מיידית בדיקת קורונה, אלה הן ההנחיות. במידה ונמצא מישהו חיובי בודקים את כולם, את כל אנשי הצוות ואת כל האנשים וממשיכים בסגרים בסיקור של האוכלוסייה כל חמישה ימים".
פרופסור סדצקי גם התייחסה לפרסום ב-N12 לפיו יש עדיין טיסות בין-לאומיות שנכנסות לישראל: "אני יודעת שהיו מטוסים שנכנסו וזה לא צריך לקרות, אני מסכימה. לא כל דבר הוא אחריות של משרד הבריאות ואני לא יכולה להשיב על דברים שהם לא באחריות משרד הבריאות. אנחנו צריכים להקפיד בכל החזיתות והמקומות. אנו צריכים לשמור על הבידוד ועל כל מה שקבענו. ישנם מקרים שבהם יש חריגה או שישנם דברים שלא מבוצעים או חומקים מתחת לרדאר, זה החיים".
"את החלק הבריאותי במשבר צריך לנהל משרד הבריאות"
על דרישת משרד הביטחון לקבל לידיו את הטיפול המשבר אמרה כי "יש לנו צבא נפלא ואנו עובדים איתו באופן צמוד ... השאלה היא מה זה נקרא לנהל את האירוע הזה? הצבא עוזר לנו עכשיו ומסייע, משרד הביטחון מסייע בכל הנושאים הלוגיסטיים ומסייע בהרבה מאוד נושאים, אבל אני לא חושבת שהצבא יכול להחליט את ההחלטות הבריאותיות ואת ההחלטות האוכלוסייתיות הבריאותיות, דרך אגב לא רק משרד הביטחון בתמונה - כמעט לכל משרד עכשיו יש תפקיד ותפקיד מאוד חשוב. לפיקוד העורף, לרווחה, למשרדי הממשלה ולחינוך וכל משרד עושה מה שהוא אמון עליו ומה שהוא מומחה בו. את החלק הבריאותי אין מה לעשות - צריך לעשות משרד הבריאות".
היא נשאלה על הפרת הנחיות משרד הבריאות מצד השר ליצמן בשבוע שעבר והנשיא ריבלין בליל הסדר, והשיבה: "אני לא יכולה לענות בשם אף אדם אחר, אני יכולה לספר לך איפה אני חגגתי את ליל הסדר וזה היה בבידוד, אני לא יכולה לענות בשם אנשים אחרים".
כשנשאלה מתי משבר הקורונה יחלוף השיבה: "אני לא יודעת מתי העסק הזה ייגמר, אני רק יכולה להגיד לך שהחדשות הטובות הן שבכל זאת אנו נמצאים בהתייצבות ובירידה. בהתחלה אמרתי את זה בחשש, בימים האחרונים אני נהיית יותר אופטימית לגבי המצב, אני חושבת שנכון להיום הצלחנו לשטח את העקומה ולשמחתנו אנחנו במצב טוב. אני רוצה יחד עם זאת להגיד שאם לא נמשיך לשמור בדיוק על אותם אמצעים כל פעם כפי שדרוש באותה תקופה, המחלה תתפשט ונהיה במצב לא טוב קרי מצב וואהן ואיטליה, מצבים שבשום אופן אנו לא רוצים להגיע אליהם. אנו צריכים להיזהר מאוד עם המחלה הזאת, יש פה פנדמיה, מגפה עולמית ואני חושב שהצעדים שישראל עשתה עד עכשיו היו צעדים נכונים. אני רוצה להזכיר לכולם שכשישנה מגפה עם מצב קשה לאף מדינה אין כלכלה".