ההתרופפות בהקפדה על הנחיות הקורונה - והתפנית: מחקר שמתפרסם לראשונה היום (שלישי) כאן ב-N12 עקב ובדק כיצד השפיע מבחן הזמן על הציבור הישראלי, במילוי אחר ההנחיות שנועדו להגן על בריאות הציבור. התוצאות: ככל שחלף הזמן מאז פתיחת המסעדות חלה הידרדרות בשמירה על ההנחיות, אלא שבעקבות ההצהרה על עלייה בתחלואה – חל שיפור בהיענות הציבור.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בבוקר פתיחת המסעדות ב-27 במאי, כ-55% מהציבור מילא אחר ההנחיות - כך עולה מהמחקר שמבוסס על "אפליקציית המדד" של חברת קיימא. תוך יומיים בלבד ירד שיעור המקפידים לכ-47% בלבד, פחות ממחצית מהציבור. ב-30 במאי בערב מסר ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהרה לתקשורת ובה הודיע על עלייה בתחלואה וחשש מגל שני.

"התרחקנו מהתהום, אבל בזלזול של הימים האחרונים - אנחנו שוב מתקרבים אליה", הזהיר אז נתניהו - והתריע מפני החזרת ההגבלות שהוסרו. מאותו יום חלה עלייה הדרגתית בשיעור המקפידים על ההנחיות, שהגיע לאחר ארבעה ימים בחזרה ל-55%.

//img.mako.co.il//2020/06/08/tarhish.png

עוד עולה מהמחקר כי 70% מהציבור הקפיד על ההנחיה לעטות מסכה בחנות – זאת ככל הנראה בעקבות הקפדה של בעלי העסקים על הנחיה זו, ומניעת כניסתם של לקוחות שלא חבשו מסכה על פניהם. כ-60% מבעלי העסקים והלקוחות שהשתתפו בסקר ציינו כי ביצעו מדידת חום עם הכניסה לבית העסקה.

לעומת זאת רק 43% דיווחו שעטו מסכה ברחוב. הנתון מתכתב גם עם המענה לשאלה "האם לדעתכם עטיית מסכה במרחב פתוח תסייע למניעת הידבקות בנגיף הקורונה", עליה השיבו משתתפי הסקר כי לדעתם במקרים אלו "המסכה יעילה במידה מועטה או בינונית".  

//img.mako.co.il//2020/06/09/coronaguidance2.png

"ההנחיה שהכי קשה ליישם"

המחקר מצביע גם על מגמה של ירידה מתמדת: כאשר עקב הסקר אחר בתי העסק שדרשו מהלקוחות לעטות מסכה בכניסה לחנות, נצפתה ירידה בנתונים. בבוקר פתיחת המסעדות עמד הנתון על קרוב ל-70% מבעלי העסק שדרשו עטיית מסכה, אלא שלאחר 8 ימים הוא ירד לכ-55% בלבד.

//img.mako.co.il//2020/06/09/coronaguidance2.png

"ניתן לראות כי ההנחיה לשמור על ריחוק חברתי היא ההנחיה שהכי קשה ליישום בקרב הציבור הישראלי", נמסר מחברת קיימא שערכה את המחקר, "ככל שעובר הזמן, בתי עסק ומסחר פחות מקפידים לדרוש מהמבקרים לעטות מסכה, וכן פחות מודדים חום בכניסה למקום".

//img.mako.co.il//2020/06/09/coronaguidance1.png

מסעדה בתקופת הקורונה (צילום: פיטוסי , פלאש 90)
צילום: פיטוסי , פלאש 90

"נתונים אלו מדאיגים שכן הידרדרות זו מנוגדת להנחיות התו הסגול, שמקומות מסחריים רבים זקוקים לעמוד בדרישותיו כדי לקבל קהל", הוסיפו עורכי המחקר. "כמו כן, הידרדרות זו יוצרת נורמה של אי-שמירה על ההנחיות, דבר שיכול להוביל להיענות נמוכה יותר במרחב הציבורי, כפי שכבר ניתן לראות בשטח".

הנתונים נאספו על ידי "אפליקציית המדד" שפותחה בחברת 'קיימא' בהובלת פרופ' דן אריאלי ומשמשת את משרדי הבריאות והאוצר ואת המרכז לשלטון מקומי. האפליקציה מאפשרת למשרדי הממשלה ולציבור לקבל תמונת מצב על שאלת המילוי אחר ההנחיות, בעקבות שאלונים אנונימיים ובחינת הנתונים על פי מדגם המייצג את האוכלוסייה בישראל. המתנדבים שמשתמשים באפליקציה מסייעים לקידום אסטרטגיית היציאה ממשבר הקורונה. 

דן אריאלי – ישראל 2030 (צילום: דן אריאלי,  יחסי ציבור )
דן אריאלי, ארכיון|צילום: דן אריאלי, יחסי ציבור

אתמול פורסם במהדורה המרכזית "תרחיש האימים" של משרד הבריאות. על פי תרחיש זה, יש להיערך למצב שהגל השני יהיה משמעותי יותר, יכלול מספר רב יותר של חולים, הנגיף יכה חזק יותר, ובגל השני יהיו לא פחות מ-5,000 מונשמים. ההערכות הללו לא קרובות לתרחישים שמשרדים אחרים בממשלה וגורמי מקצוע אחרים מעריכים שיקרה והשרים לא הספיקו לדון בהם בישיבת קבינט הקורונה שנערכה אתמול.

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בשיחות סגורות למספר החולים העולה ואמר: "אם המגמה תימשך, נשקול ללכת אחורה ולסגור את מה שכבר פתחנו". נתניהו הוסיף: "אם ניאלץ לעשות זאת - נעשה את זה באופן שהכי פחות פוגע בכלכלה".