התחבורה הציבורית תופסק לחלוטין, החנויות ייסגרו: בדיון שהתקיים במהלך היום (שני) בין ראש הממשלה, נציגי משרדי הבריאות ומשרד האוצר וגורמים נוספים הוחלט להפסיק לחלוטין את התחבורה הציבורית ולסגור את כלל החנויות זולת חנויות פארם ומזון. הנחיות נוספות וסופיות יובאו בהמשך הערב. ההנחיות יהיו בתוקף לשבעה ימים מרגע אישורן ובכפוף לאישור בממשלה. 

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הדיון שהתקיים היום והכוונה להחמיר את ההנחיות הגיעו אחרי שיחת טלפון בין ראש הממשלה לבין מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. סימן טוב אמר לנתניהו: "קצב העלייה מדאיג, זה נראה כמו קצב איטלקי. הצעדים שנקטנו עדיין לא הוכיחו את עצמם". 
 
לפי ההנחיות החדשות שהתגבשו בדיון, יהיה מותר לצאת רגלית רק בסמוך לבית והיציאה עצמה תוגבל למרחק ולזמן. עבור מי שירצה לבצע פעילות ספורטיבית בחוץ - יוגבלו ריצה בחוץ לאזור הבית ברדיוס מסוים. לצד זאת ייסגרו חנויות אופנה ומחשוב ויוטל קנס כספי גם על יחידים שיפרו את ההנחיות.

העקרונות שרוצים להביא לידי ביטוי:

1. צמצום המסחר
2. כלי אכיפה נוספים למשטרה
3. הקשחה של זמן ומרחק מרבי לתחומי הפנאי (לכמה זמן ולאיזה מרחק מותר לצאת מהבית)

בין היתר נבחנת האפשרות להטיל סגר על הרשות הפלסטינית מבחינת הכניסה לישראל, ולהשיב את הפועלים שכבר הגיעו הנה.

מלשכת רה"מ נמסר כי הדיון ארך שבע שעות וכי בסופו הנחה נתניהו להגביר באופן דרמטי את האכיפה על הגבלות התנועה וכן להכין נוסח החלטה להחמרת הגבלות התנועה, למעט עבודה, הצטיידות במזון, תרופות ומוצרים חיוניים (ומקרים חריגים נוספים). 

שוטרים סוגרים בסטות בשוק הכרמל (צילום: החדשות12)
שוטרים סוגרים דוכנים בשוק מחנה יהודה, אתמול|צילום: החדשות12

 מוקדם יותר נודע ל-N12 כי התעוררו בדיון חילוקי דעות חריפים בין נציגי משרד הבריאות ליתר נציגי הממשלה. הראשונים דרשו לעצור את תנועת האזרחים במרחב הציבורי ולסגור את כול החנויות למעט העסקים החיוניים, ואילו האחרים קראו לצמצום התנועה בלבד. נציגי משרד האוצר התעקשו על כך שהמשק לא יוכל להשתקם מצעד קיצוני כגון הסגר כללי. נתניהו הורה לצדדים לגבש מתכונת שתוסכם על שניהם, וצעדי החירום שהוכרזו הם הפשרה שסוכמה. 

במסגרת הדיון המיוחד הוצגו מודלים שונים ובהם אחד העוסק בעליית מספר החולים בישראל. מודל זה הדגיש את הדמיון לתהליך שעברה איטליה. אחת ההערכות שניתנו היא שבתוך שלושה שבועות יהיו בישראל כ-1,000 חולים מונשמים. עוד עלה בדיון הצורך לתת בידי המשטרה כלים אפקטיביים לאכיפת ההנחיות. תקנות החירום האחרונות שאושרו אינן מספקות מענה להפרות של אזרחים, אלא נדרשות רק לענישה של בעלי עסקים.

ניקוי וחיטוי שולחן העבודה (צילום: By Andrey_Popov, shutterstock)
ניקוי וחיטוי של שולחן העבודה |צילום: By Andrey_Popov, shutterstock

במקביל, בנק ישראל הודיע כי ירכוש אג"ח ממשלתי בהיקף של 50 מיליארד שקלים כדי להקל על תנאי האשראי במשק, לתמוך בפעילות הכלכלית ולייצב את השווקים. "רכישות האג"ח יאפשרו להוריד את עלויות האשראי לטווחים הארוכים יותר עבור החברות ומשקי בית, ככלי משלים למדיניות הריבית של הטווח הקצר", מסרו בהודעה על המהלך. "התמיכה המוניטרית הנוספת חשובה במיוחד בזמן שבו עסקים ומשקי בית רבים נקלעים לקשיי נזילות עקב המשבר החריף שפוגע בהכנסותיהם".