כבר משלב מוקדם של התפשטות נגיף הקורונה היה לרופאים ברור - אנשים עם מחלות כרוניות בדרכי הנשימה נמצאים בקבוצת סיכון מהנגיף. חולי אסטמה וחולי ריאות נמצאים בסיכון הרבה יותר גבוה לפתח סיבוכים מנגיף הקורונה, ובאיגוד הישראלי למחלות ריאה מבהירים מה לעשות אם אתה משתייך לקבוצה זו. רופאים עונים על שאלות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

באיגוד מציינים כי גם שפעת רגילה או זיהום בדרכי הנשימה יכולים לגרום להחמרה במצבם של חולי האסטמה והריאות, לכן גם וירוס הקורונה שפועל בדומה לשפעת יכול לגרום להחמרה קשה במצבם. הרופאים עונים לשאלות החולים וממליצים בעיקר שכל חולה ימשיך בטיפול המונע שלו, ישאר בבית, ישמור על הגיינה והכי חשוב לא יעשן. 

קורונה בישראל - צוותי מגן דוד אדום מחוץ למלון דן ב (צילום: תומר נויברג, פלאש/90 )
קורונה בישראל - צוותי מגן דוד אדום מחוץ למלון דן בתל אביב|צילום: תומר נויברג, פלאש/90


אני חולה עם ברונכיאקטזיות, האם אני נמצא בסיכון גבוה יותר להידבק בנגיף הקורונה לעומת אדם אחר?


לא - כל אחד יכול להידבק בנגיף, אולם חולה במחלת ריאה כרונית כולל ברונכיאקטזיות (וגם COPD, אסתמה, סיסטיק פיברוזיס) עשוי לפתח תסמינים יותר מאדם בריא, או שמחלתו תהיה קשה יותר.

עד כה, רוב האנשים שחלו בנגיף הקורונה פיתחו מחלה קלה והבריאו, אולם מיעוט החולים פיתח זיהום ריאתי או דלקת ריאות. בשל ההיסטוריה עד כה בעולם, אנו משערים כי חולים עם ברונכיאקטזיות הינם בסיכון גבוה יותר לפתח זיהום ריאתי אם יידבקו, אולם הסיכון להדבקה הוא זהה לכל אדם.

בית חולים עמוס, אילוסטרציה (צילום:  Medicine-R, shutterstock)
צילום: Medicine-R, shutterstock

עברתי השתלת ריאות, האם יש הנחייה מיוחדת לגביי?

תלוי - למרכז ההשתלות עשויות להיות הנחיות ספציפיות לכל מקרה. באופן כללי, יש לפעול אחר הנחיות משרד הבריאות לגבי צורך בבידוד. אם אכן יש צורך בבידוד על פי הנחיות משרד הבריאות, מומלץ כי ליצור קשר עם מרכז ההשתלות.

האם חולים במחלה נשימתית כרונית נמצאים בסיכון גבוה לתמותה מאשר אנשים בריאים?

לא - עד כה, גיל מבוגר ומחלות כרוניות, כולל מחלות ריאה ודרכי נשימה, נמצאו כמעלים סיכון לתמותה. אולם רוב האנשים שחלו עד כה, כולל אלו עם מחלות נשימה, חלו באופן קל והחלימו.

מה עוד עלי לעשות כדי לא להידבק אם יש לי אסתמה?

 יש צעדים שחשובים לכל אדם על מנת להפחית סיכון להדבקה, זאת במידה ואתם במגע עם חולה קורונה למרות צעדי הבידוד שננקטו ולא מודעים לכך. כחולה עם אסתמה, צעדים אלו חשובים במיוחד עבורך:

- לא לגעת בפה, אף או עיניים בידיים לא רחוצות
- לשמור מרחק של שני מטרים לפחות מאנשים חולים
- לשטוף ידיים היטב במים ובסבון אחרי מגע עם משטח שייתכן והוא מזוהם.
- לעקוב בקפדנות אחרי כל הנחיות משרד הבריאות לגבי בידוד

יש לי COPD - האם עלי לחבוש מסכה כדי להגן על עצמי?

לא - לאוכלוסייה הכללית מומלץ לחבוש מסכה רק אם יש תסמינים (שיעול, נזלת, חום גבוה) או אם אתה מטפל באדם עם תסמינים אלו. לחולים במחלות ריאה כרוניות, כולל COPDמחלת ריאות חסימתית כרונית), שימוש במסכה עלול להחמיר קושי בנשימה.

כמו כן, שימוש במסכות שלא לצורך עלול לגרום לחסר ארצי ועולמי במסכות עבור אלו שצריכים אותן. אם החלטת לחבוש מסכה יש לפעול על פי הנחיות לשימוש ולסילוק המסכה. תוכל למצוא את הנחיות לכך בשפות שונות.

ילד עם משאף (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ילד עם משאף|צילום: אימג'בנק / Thinkstock


לילד שלי יש אסתמה, על מה עלי להקפיד כעת?

הנחיות לבידוד אינן שונות עבור ילדים או מבוגרים עם אסתמה. אם הומלץ לילדך לקחת טיפול קבוע, במשאף או בכדור, יש להקפיד על כך במיוחד כעת - גם אם מרגיש טוב ולא מופיעים שום תסמינים. לגבי חולי אסתמה המטופלים בטיפולים ביולוגיים (זולאיר, נוקלה, פסנרה, סינקייר, דופיקסנט) - אנו ממליצים להמשיך טיפולים אלו גם כעת.

האם יש משהו שעלי להימנע ממנו אם אני חולה בסיסטיק פיברוזיס?

הנחיות לבידוד אינן שונות עבור חולים עם סיסטיק פיברוזיס. יש להקפיד במיוחד על טיפולים סדירים, כולל ניקוז ריאתי על פי הנחיות הפיזיותרפיסט. המלצות איגוד סיסטיק פיברוזיס בישראל לגבי התנהגות בעת התפרצות הקורונה נשלחו לחולים ויעלו בקרוב לאתר איגוד סיטיק פיברוזיס.

יש לי מחלת ריאות כרונית האם אני יכול להידבק מחיית המחמד שלי?


לא - כעת אין עדות לכך שחיות בית נדבקו בנגיף. עם זאת, ייתכן שבעתיד יתגלו מקרים כאלו, וייתכן שהעברה מחיות בית תוכח כאפשרית. לכן, יש להקפיד על היגיינה גם לאחר מגע עם חיות בית - רחיצת ידיים אחרי מגע עם חיות. 
 
יש לכם עוד שאלות? היכנסו לאתר האיגוד הישראלי לרפואת ריאות