"מלחמה עם אויב בלתי נראה": ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים הערב (שבת) מסיבת עיתונאים יחד עם בכירי מערכת הבריאות והאוצר ובה התייחס להנחיות החדשות של הממשלה בנוגע לנגיף הקורונה. "המדיניות שלנו מקדימה את כל מדינות העולם", אמר נתניהו בפתח דבריו. ראש הממשלה הוסיף גם כי יינקטו אמצעים טכנולוגיים, שעל אף הפגיעה בפרטיות האזרחים "זה נותן לנו כלי אפקטיבי לאיתור הנגיף ולנסות לבודד אותו". זמן קצר לפני הודעת נתניהו, משרד הבריאות הודיע כי מניין הישראלים שנדבקו בנגיף עלה ל-193.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
נתניהו פתח את דבריו בכך שהוא מרוצה מכך שעדיין אין תמותה בישראל כתוצאה מנגיף הקורונה, אך הוסיף: "יהיה קשה מאוד להמשיך במצב הזה". בהמשך, ראש הממשלה ציין את ההתנהגות של האזרחים בזמן המשבר. "מה שעשינו, הממשלה והאזרחים, המשמעת שלכם, זה מיקם אותנו במקום טוב יותר מרוב מדינות העולם", אמר. אנחנו מתייחסים לזה כאירוע מתגלגל, אנחנו חייבים להמשיך להתקדם עם התפתחות האירוע. מי שהיה בצבא מכיר את המונח להיערך תוך כדי תנועה, זה מה שאנחנו עושים, כל יום יומיים מביאים החלטות חדשות, כי המצב לא סטטי, לא יודעים מראש, ויודעים להגדיר שזה יסתיים כך וצריך לעשות משהו וזה נגמר".
ראש הממשלה חזר על המסר שעל מנת להתגבר על הנגיף נדרש כעת שינוי בשגרת החיים. "אנחנו במלחמה עם אויב בלתי נראה – נגיף", הסביר נתניהו והציג את החידוש המשמעותי במעקב אחר החולים אחר החולים: "מחר בממשלה נקבלה החלטה על אמצעים טכנולוגיים דיגיטליים, השתמשנו בהם למאבק בטרור, ואני נמנעתי עד היום בכל השנים שהייתי ראש ממשלה להפעיל את זה בציבור האזרחי, אבל אין ברירה".
"ביקשתי הסכמה של משרד המשפטים - זה לא פשוט", הסביר. "יש בזה פגיעה בפרטיות של אותם אנשים שנבדוק עם מי באו במגע, אבל זה נותן לנו כלי אפקטיבי לאיתור האויב, הנגיף, ולנסות לבודד אותו במקום לבודד את המדינה כולה".
מכאן עבר נתניהו לניסיון להרגיע את הבהלה שנוצרה כשהציבור הסתער על רשתות השיווק במהלך סוף השבוע מחשש למחסור במוצרים. "יש מלאים מכאן ועד להודעה חדשה - גם מזון, גם לפסח, יש לנו די והותר, אין שום סיבה להסתערות הזו, אין שום מחסור וגם לא יהיה מחסור", טען. "גם בתרופות לא יהיה מחסור, המלאים מלאים, האספקה סדירה וגם בתי המרקחת ימשיכו לעבוד".
"מה שכן – אנחנו עוברים לשגרת חיים אחרת", הצהיר ראש הממשלה. "כל מה שקשור לתרבות הפנאי יופסק החל ממחר בבוקר. זה קשה, אני מבין את זה, אני מבין לליבם של מסעדנים, בתי קפה והתיאטרון. מה שקשור למסחר, ייצור, שירותים - זה יימשך בתנאים מגבילים".
"אנחנו באירוע מתגלגל", אמר ראש הממשלה. נתניהו הודיע כי מקומות הבילוי והפנאי ייסגרו החל ממחר בבוקר, אך המסחר והייצור יימשכו. הציבור התבקש גם שלא להתקהל בקבוצות של למעלה מ-10 אנשים, הודגש כי מקומות העבודה יפעלו תחת המגבלות, ותהיה עדיפות לעבודה מהבית. גם גני הילדים, הפעוטונים ומעונות היום ייסגרו החל ממחר. "יש לשמור על מרחק של 2 מטרים בין אדם לאדם", אמרה פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי הבריאות.
ראש הממשלה ניצל את המעמד לקרוא ליו"ר כחול לבן בני גנץ וליו"ר העבודה עמיר פרץ לחבור אליו לממשלת חירום. "אנחנו צריכים לייצב את מדינת ישראל, עם ממשלת חירום לאומית", הדגיש נתניהו. בתוך כך, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הבהיר כי הכנסת תושבע מחרתיים, למרות ההגבלות החדשות.
"הכללים תקפים גם לבית, למרחב הציבורי ולעבודה"
מיד לאחר ראש הממשלה, דיברה ראש שירותי בריאות הציבור פרופסור סיגל סדצקי על המשמעויות של ההנחיות החדשות. "אנחנו מבקשים לא יותר מ-10 אנשים במרחב, וגם הם חייבים לנסות לשמור על כלל 2 המטר. הכללים תקפים גם לבית, גם למרחב הציבורי, וגם לעבודה".
מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד סיכם את ההנחיות: "צירפנו להנחיות ממחר בבוקר את גני הילדים, הפעוטונים ומעונות היום. במגזר העסקי, כל תרבות הפנאי, מרכזי בילוי, בתי קפה, קניונים, בתי קפה, אולמות אירועים, חתונות, כנסים, חדרי כושר, בתי קולנוע, כל המקומות האלה יסגרו".
"נפגשנו היום עם כל המנכ"לים של החברות ודנו עם ראשי המגזר העסקי והנחנו אותם לנסות לעבור לדאוג כמה שיותר לעבודה מהבית ולדלל את ההתכנסויות במקומות העבודה", הוסיף באב"ד. "הנחינו אותם לשמור על אותו כלל של שני מטר ולהפחית ישיבות מרובות משתתפים. כל הצעדים האלה, שאנחנו הולכים עליהם, הם לא טבעיים, אבל אנחנו חייבים, כי אין לנו ברירה, לעבור לשגרת חיים אחרת".
במשרד התחבורה אומרים הערב שאין עדיין החלטה סופית לגבי התחבורה הציבורית: לפי שעה, הרכבת תמשיך לפעול מלבד הקווים שהודיעו קודם לכן על הפסקתם בשל מחסור בכוח אדם.
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בן סימן טוב, הסביר כי הצעדים נדרשים על מנת שהמצב "לא ייצא משליטה". בריאיון למהדורה אמר: "יהיו עוד צעדים בהמשך, אנחנו חייבים לפעול מהר. אם מאבדים שליטה כמו שקרה באיטליה, אין דרך חזרה"
ראש הממשלה הביע בדיונים דאגה שה"נהירה" של הישראלים לסופרים תיצור הדבקה, ועל כן המשטרה תפעל למנוע התקהלויות גדולות ב"מוקדי חיכוך" כמו רשתות הקניות. במהלך השבת הבהירו בלשכת ראש הממשלה ובמשרד הבריאות כי המרכולים לא ייסגרו, ואין צורך להצטייד במוצרים באופן חריג. המשטרה תקבל גם אחריות על הסברה לציבור.
לאורך סוף השבוע משרד הבריאות "משך" להצהרה קיצונית יותר ומתן סמכות נרחבת לפיקוד העורף – הוחלט שלא לעשות זאת מחשש לקריסת המשק. ראש הממשלה קיבל אור ירוק לקיים מעקב דיגיטלי אחר חולי קורונה, שיאפשר לראות את מסלולם מבלי לשאול אותם – זו פגיעה בפרטיות, אך ראש הממשלה קיבל אישור לכך.
בדיונים לאורך היום השתתפו, מלבד נתניהו, גם שרי הביטחון, האוצר, הכלכלה וביטחון הפנים; וכן ראש המל"ל, המפכ"ל, החשב הכללי, ראש המועצה הלאומית, נגיד בנק ישראל, מנכ"לי משרדי רה"מ, הבריאות, האוצר והתקציבים.
זינוק נוסף במספר החולים, רובם במצב קל
לפי הודעת משרד הבריאות מהערב, 193 ישראלים נמצאו חיוביים לנגיף מאז תחילת ההתפרצות. מצבם של 165 מהם מוגדר קל, 11 במצב בינוני ושניים במצב קשה – אחד מאושפז בשיבא ואחד באיכילוב. מצבם של החולים הנוספים טרם נמסר. מתוך החולים, 131 מאושפזים, 31 נוספים נמצאים בביתם, 12 בדרך לאשפוז וארבעה החלימו ושוחררו.
גם ברשות הפלסטינית התקבלו החלטות חריגות: בוואקף החליטו, בעקבות התייעצויות עם גופי הבריאות, לסגור את כל המסגדים והכנסיות עד להודעה חדשה, לאחר שבמהלך היום זוהו שלושה חולים נוספים בנגיף. הממשלה הפלסטינית ביקשה מהציבור "להתפלל בבתים".
שר הביטחון נפתלי בנט הנחה את מערכת הביטחון להיערך למצב של "משק לשעת חירום". ההמלצות יוצגו לשר בדיון הבא. בנט הבהיר: "מלאי החירום של ישראל מלאים ומצוידים למגוון התרחישים".
עסקים של מתחת ל-10 עובדים ימשיכו לפעול?
שתי שאלות עדיין נותרו פתוחות: האם תידחה חובת התשלום של העסקים הקטנים למוסדות מחר (15 לחודש) וכיצד תפעל התחבורה הציבורית. מסתמן שעסקים שנפגעו מהקורונה יהיו זכאים לדחייה של חודש בתשלומים למוסדות.
שר הכלכלה אלי כהן אמר הערב באולפן חדשות 12: "נסייע לעסקים קטנים לעבור את התקופה הזו. עצמאים פרילנסרים יכולים ללכת כבר מחר לביטוח לאומי ולקבל את מה שמגיע להם". כהן הבהיר כי עצמאיים שנפגעו מהקורונה יקבלו דמי אבטלה.
"המטרה היא שנעבור את המשבר עם פגיעה מינימלית", הוסיף כהן. "מסתמן שמקומות העבודה עד 10 עובדים ימשיכו לעבוד". עוד קרא כהן לציבור לא להסתער על החנויות ורשתות המזון: "יש לנו מלאי לחודשים, גם רשתות המזון וגם רשתות הפארם יישארו פתוחות".
בתום התייעצויות במשרדי הממשלה ושיחות אישיות שקיים עם צמרת האוצר במהלך כל סוף השבוע, יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, הודיע כי יכנס הערב בשעה 20:00 את ראשי ההסתדרויות והאיגודים המקצועיים במשק. מטרת הפגישה: לתדרך לגבי ההיערכות הנדרשת ולגבש את הצעדים המעשיים שיתמכו במשק בתקופת החירום הצפויה.