זו תקופה מאתגרת להורים, ולא פחות מכך לילדים. בפעם הראשונה הם ואנחנו נאלצים להתמודד עם מושגים מבהילים כמו "מגפה", "הגבלות" ו"סגר", נדרשים לדאוג לבריאותנו בצורה שלא היכרנו ולהתנהג אחרת. כדי לנסות להקל על הילדים על ידי הבנה עמוקה יותר, פרופ' אפי בילבסקי, רופא בכיר במחלקת ילדים ומומחה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים - הגיע לענות על השאלות שלהם ב-N12.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
סיגל ושחר שואלים: האם הוירוס מסוכן לילדים? ולעומת מבוגרים?
ילדים נדבקים בדיוק כמו מבוגרים, באותם שיעורים, אבל חולים הרבה פחות ממבוגרים. אנחנו לא יודעים כרגע למה המבוגרים חולים יותר אבל זו עובדה, ככה רואים מכל העולם. חושבים שזה קשור למערכת החיסונית, אבל לא יודעים למה בדיוק. זה עובד הפוך מווירוסים פשוטים אחרים שילדים דווקא חולים הרבה יותר.
איתן הר יופי שואל: איך בדיוק נוצרה הקורונה?
יש מספר וירוסים של קורונה בטבע. הווירוס הספציפי הזה דומה מאוד לווירוס הקורונה שנמצא בעטלף. אנשים שחיו בסמיכות לעטלף שנשא את הווירוס, בגלל הקרבה הפיזית או משום שאכלו אותו, הנגיף עשה שחלוף והחל להדביק בני אדם.
ליה פדידה, בת 13, שואלת: רציתי לשאול אם הילדים יכולים להיות נשאים, אבל לא לסבול מסמפטומים בכלל?
אנחנו מבדילים בין אדם שנדבק וחלה לבין אדם שנדבק אבל לא חלה. ילדים יכולים להיות נשאים, אבל יכולים להיות לא חולים בכלל או חולים הרבה פחות.
יכול להיות שמסתובבים ילדים נשאים של אותו וירוס אבל אנחנו לא יכולים לדעת כי אין להם תסמינים?
כן! מצד אחד זה משמח כי הילדים לא חולים, מצד שני זה אומר שאנחנו צריכים להקפיד על הבידוד כדי שלא ידביקו אנשים נוספים.
ליאם אוחיון, בת 5, שואלת: אחותי בת שנתיים וחצי - אם לאמא תהיה קורונה זה מסוכן לנו להדבק? למי מותר לטפל בנו אם תהיה לנו קורונה?
אם לאמא יש קורונה, כנראה ששתי האחיות תדבקנה אבל לא תהיו חולות מאוד, וגם אמא כנראה לא אישה מבוגרת והיא לא תהיה חולה מאוד.
רוני אברג'יל שואלת: למה הקורונה כל כך מדבקת?
לא בדיוק יודעים, זה מאוד מדבק כמו שיש מחלות מדבקות יותר ופחות.
בן עמיר שואל: איך מטפלים בילדים שחולים בקורונה?
מעט מאוד ילדים באמת חולים בקורונה. הם אמנם יכולים להידבק אבל הם פחות חולים. לאותם ילדים שכן חולים בקורונה ניתן לתת טיפול בנוזלים, משכך כאבים ומורידי חום או אנטיביוטיקה. אבל לרוב לא נדרשים לשום טיפול.
מה עושים עם אנשים שנדבקו? מה שגרת היום שלהם?
כל הילדים שנדבקו נמצאים בבידוד בבית או בבית חולים. המטרה היא לראות שמשהו לא מסתבך ולמנוע הדבקה. ילדים חולים יכנסו לבידוד אבל לא ממש יקבלו טיפול כי הם לא חולים.
ליאור אלגרי, בן 12, שואל: אני אסתמטי ולוקח כל ערב תרופה למניעת אסתמה. אמא קנתה לי מסכה אבל כבר שבועיים לא יצאתי מהבית ולא הזמנתי חבר. האם אני מאוד בסיכון?
ילדים אינם בקבוצת סיכון, גם לא כאלה שהם אסמטיים או אפילו דברים יותר חמורים. לא, אתה לא בקבוצת סיכון. תקשיב לאמא, שים מסכה, אל תפגש עם אנשים אחרים אבל אתה לא בקבוצת סיכון. יש המון ילדים אסמטיים בעולם ואין תחלואה רצינית בילדים, לא בארץ ולא בעולם.
הראל בן נחום, בן 12, שואל: אם יש לי בעיות קצב או רשרוש בלב אני נחשב בקבוצת סיכון?
לא, אבל עדיין תקשיב להוראות של ההורים שלך.
יותם מימון שואל: אני דואג מאד לאחי התינוק - האם נגיף הקורונה עובר בהנקה?
כרגע אין מידע לגבי זה, אנחנו לא יודעים. אם אמא חולה או נדבקה בקורונה ויש מישהו מהבית שנדבק, רוב הסיכויים ששאר בני הבית נדבקו. אין מידע ספציפי לגבי הנקה, אבל חשוב שאמא תמשיך להניק.
מירי רבקין שואלת: נורא קשה להישאר בבית כל הזמן, האם יש דרך אחרת להילחם בזה?
זה מאוד קשה להישאר בבית, ממש מטפסים על הקירות. מומלץ לעשות טיול עם אבא או עם אמא לעשות סיבוב בשכונה מבלי לפגוש אנשים אחרים. אפשר ללכת עם או בלי מסיכה, מה שההורים אומרים, גם אם פוגשים חבר לשמור על מרחק של 5 מטרים.
יהב בר-אל שואל: עוד כמה זמן יקח עד שימצאו חיסון?
ייקח זמן רב עד שימצאו חיסון, יכול להיות שנה שנתיים אבל לא ברור מתי. הילדים לא צריכים לחשוש למרות שזה מובן. אבל חיסון ייקח המון זמן.
אברהם לוי שואל: מה אפשר לעשות כדי להשמר מהקורונה? האם צריך לשטוף ידיים אחרי כל דבר שנוגעים בו כמו משחקי מחשב טלפון?
אנחנו יודעים שהנגיף נשאר על משטחים זמן רב, אז צריך להמשיך לשטוף ידיים, לנקות משטחים, טלפונים, מקלדות.
ליאן טל שואל: כלבים יכולים להידבק?
כלבים לא נדבקים וחיות אחרות לא נדבקות בקורונה.
חיטה דדון שואלת: אם ההורים שלי עובדים לא מהבית, אז כשהם חוזרים עדיף לי לשמור מרחק יחסי מהם?
ההורים צריכים לשטוף ידיים או להתקלח ולהחליף בגדים, ואז כן להתנשק ולהתחבק. אי אפשר בלי.
נועה שואלת: מה אם ההורים שלי עובדים בבית חולים? האם הם יידבקו?
אני מבין את החששות של הילדים שהוריהם עובדים בבית חולים וחשופים יותר לקורונה. אנחנו מתמגנים ועושים את הכול כדי לא להביא את הקורונה הביתה. חילקנו את אוכלוסיית המטופלים שמגיעים, ומי שניגש לקבוצות בסיכון מתמגן עם חלוק, בגדים, כפפות, ייתכן גם משקפי מגן. הרופאים מקפידים על הנהלים.
יונתן שואל: האם אחרי שחליתי יהיה צלקת או משהו שיכול להשפיע עלי בעתיד?
מי שנדבק והבריא - לא תשאר לו שום צלקת. מי שיש לו נוגדנים לא יחלה כנראה פעם נוספת, אבל אנחנו לא יודעים מה החוזק שלהם, אם תבוא עוד פעם הקורונה.
יהודית פריד שואלת: האם מותר לסבא או לסבתא לבשל לילדים או לנכדים?
הוירוס יודע להשאר על משטחים שעות וימים, חשוב להזהר. אם יש דרך לקחת את הסירים מסבא ומסבתא ולנקות את המשטחים, לחטא את הסירים - ואולי עדיף בזמן הקרוב לא לעשות את זה, לתת להם לנוח. הסבא והסבתא חשובים מאוד וצריך להגן עליהם.
גל מישאלי, בת 5: סבא שלי בן 73, בריא, האם הוא יכול לשמור עליי?
היות והמטרה היא לשמור על החבר'ה המבוגרים, גם אם הוא בריא, עדיף שלא יישמור עלייך. מוטב להיפרד לתקופה מסוימת כדי לשמור על סבא.
גילה לביא שואלת: סבתא שלי חולה במחלה סי או פידי - עד כמה המחלה שלה מסוכנת לקורונה והאם הבידוד שומר עליה?
לצערי זו מחלת ריאות. מי שחוטף קורונה עם המחלה הזו יכול לחטוף אותה באופן חמור. זו אוכלוסיית סיכון שאנחנו רוצים לשמור עליה כמו אתרוג יקר.
גל יהב שואלת: אחותי בת 25 וחולה, לא ידוע אם בקורונה. אני דואגת לה, מה יהיה?
לצערנו כל מי שחולה קצת קצת בטוח שיש לו קורונה כי זה באמת מפחיד, אבל גם אם היא חולה - היא לא תהיה חולה קשה כי היא צעירה.
שלי שואלת: אמורה להיות לי בת מצווה בקרוב - לדעתך זה יתבטל?
אני מניח שאם היא ממש בקרוב היא תתבטל, אבל בטוח שההורים יבטיחו שכשהיא תתקיים היא תהיה שמחה כפליים.
ליהוא עמידור שואל: אני מדריך בצופים בשבט ארד שבהרצליה, ואמור להיות לנו מחנה קיץ ביולי. לדעתך, המחנה יתקיים או שיבוטל?
לדעתי המחנה יבוטל. אנחנו לא יודעים מה באמת יהיה בקיץ, מניחים שכמו וירוסים נשימתיים אחרים הוא יהיה רגיש לחום אז אולי הוא יעבור בקיץ אבל אנחנו לא בטוחים.
מיקה שואלת: מתי אנחנו חוזרים לבית הספר?
לא יודעים לצערי, חודשיים שלושה.
מאיה פלג שואלת: מתי יהיה מותר לטוס לחופשה?
ייקח עוד זמן.
אם זו הפעם הראשונה שיש את הוירוס איך כולם יודעים מה לעשות?
העולם מתנהג כמו כפר קטן, אנחנו מקבלים הרבה מידע מאנשים ברחבי העולם, גם ארגון הבריאות העולמי מעביר מידע. כל הרופאים כל המדענים מדברים רק על דבר אחד - פתרון לקורונה. אנחנו יודעים ללמוד מנגיפים אחרים. 4 נגיפי קורונה פגעו באופן קל בעבר, שניים פגעו באופן קשה יותר.
רון שואל: אדם שנשא את הנגיף - האם הוא מחוסן?
המחשבה היא שמי שחלה או נדבק פעם אחת כבר לא יחלה בעונה הזו, שהגוף מפתח נוגדנים. ניתן להשוות לאבעבועות רוח, או חצבת - אם נדבקת אתה לא תהיה חולה עוד פעם.
דורית שואלת: אפשר לשחק בחוץ עם עוד כמה ילדים?
פחות בתקופה הזו - שומרים על מרחק.
אוהד שואל: איך שומרים על ספורט?
יצאנו מהשגרה, אנחנו פחות מתאמנים ואוכלים יותר שטויות. אתה יכול להתעמל בבית, או מחוץ לבית עם אמא או אבא. אנחנו לא רוצים לגמור את המגפה עוד כמה חודשים במצב בריאותי פחות טוב.
הורים שואלים
דליה נפתלי: זו תקופת מעבר די משוגעת, הקטנה שלי משתעלת ואין חום, איך אפשר לדעת אם זה מצריך בדיקת קורונה או לא?
קשה מאוד לדעת. גשי לרופא רק כשאת חושבת שיש משהו משמעותי. אם לא היית הולכת לרופא בגלל נזלת ושיעול - גם עכשיו אל תלכי. אבל חשוב לבודד למקרה שזה כן קורונה.
מיכל עטיה: התגלה חולה קורונה בבניין, יש לי ילדה בת 8 חודשים והוצאתי אותה לטיול בעגלה מספר פעמים, ועברנו במעלית לשם כך, האם יש לי מה לחשוש?
הסיכוי להדבקה נמוך אבל הוא קיים. עובר גם באוויר, אם היה מישהו במעלית יכול להיות שתהיה הידבקות, אבל סיכוי נמוך. עדיף לרדת במעלית בלי עוד אנשים כמו שמנחה משרד הבריאות.
יובל שפירא: אני ואישתי זוג צעיר עם ילד בן שנה וחצי בבית. הילד שלנו חלה לפני כחצי שנה בדלקת ריאות חמורה. כמובן שהוא החלים ממנה ועכשיו הוא בסדר. האם הוא נמצא יותר בסיכון מאשר אחרים בחשיפה לוירוס הקורונה וכמה הוא בעצם פגיע למחלה?
ממש לא - מה שהיה היה, הוא ילד בריא ואינו בקבוצת סיכון.
נועה יחזקאל: הבת שלי בת חמש וחצי, עברה ניתוח לב פתוח (תיקון asd) בגיל שלוש וחודשיים. האם היא בקבוצת סיכון מוגברת להדבקות בקורונה?
כדאי להישמר מאוד עליה - יש הרבה מאוד ילדים שנדבקו אבל לא היה מקרה קשה, אנחנו עדיין לא רוצים לקחת סיכון אחרי ניתוח לב פתוח.
נטלי סקוק: הבן שלי נולד פג, כיום בן שלוש. בעבר סבל מהרבה דלקות ריאות, וירוסים במערכת הנשימה ומטופל בטיפול מונע במשאפים. האם נחשב בקבוצת סיכון כמו האוכלוסיה המבוגרת?
הוא פחות בסיכון מהאוכלוסייה המבוגרת אבל עדיף בכל מקרה להתייעץ עם רופא המשפחה.