ההגבלות החדשות - כך תבוצע האכיפה: שעות לאחר שהממשלה אישרה צעדים חדשים להתמודדות עם נגיף הקורונה, במשטרה נערכים לאכוף את ההנחיות וגם לחלק קנסות במידת הצורך. במשטרה הבהירו היום (רביעי) כי חלוקת הקנסות לא תחל בדיוק בשעה 17:00, עם כניסת ההנחיות לתוקף: "אנחנו מגבשים הנחיות לאכיפה". מנגד, במשרד הבריאות העריכו כי "שבוע לא יספיק" להנחיות החדשות - וקראו לכל האזרחים להסתובב עם תעודת זהות שבה מצויין מקום המגורים.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בתדרוך לעיתונאים ציינו גורמים במשטרה כי חלק מההגדרות עדיין מתבררות, בהתבסס על הטיוטות שהתקבלו: "בחלק מהדברים עדיף לשאול את משרד הבריאות ולא אותנו". עוד הסבירו במשטרה: "לפי התקנות האכיפה מתבצעת באמצעות קנסות מנהליים. אנחנו כותבים את ההנחיות, הן יבוצעו באמצעות שכל ישר ושיקול דעת".

"זה לא שבשעה 17:00 יתחילו לתת קנסות", הבהירו גורמים במשטרה. על רשימת ההנחיות שגובשה בממשלה אמרו: "אנחנו גם קיבלנו את זה עכשיו ועוברים על זה, אנחנו נוציא עוד הבהרות, חשוב שיהיה את הבסיס. נתאים את ההנחיות למציאות. כמו שנהגנו עד היום, אנחנו מגיעים, מזהירים, מסבירים. לא כול האזרחים מכירים את כל ההנחיות. אין לנו מטרה לחלק קנסות. יש לנו קודם כל מדיניות הסברה".  

"אתגר האכיפה המורכב והקשה ביותר מזה עשרות שנים"

בתום הערכת מצב, השר לביטחון פנים גלעד ארדן הבהיר: "מדיניות האכיפה תהיה סובלנית ומכילה לאור המצב המיוחד והצורך להאבק יחד בהפצת הנגיף. המיקוד בימים הראשונים לאכיפת התקנות יהיה בהסברה לציבור". עוד אמר: "לאור המורכבות באכיפת התקנות, יש לתעד באמצעות מצלמות הגוף של השוטרים את מפגשי האזרח - שוטר בימים אלו. יש לחדד לציבור את החובה של נשיאת תעודת זהות / תעודה מזהה ביציאה מהבית בפרט בתקופה זו".

ארדן גם הנחה "להסמיך את השוטרים להטיל קנס כספי על בעלי סופרמרקטים, שמכניסים לקוחות ללא בדיקת חום, או מאפשרים עומס וצפיפות". עוד הורה על פיקוח מיוחד בתחום האלימות במשפחה, לאור הסיכון המוגבר: בין היתר יבוצעו ביקורים בבתים של משפחות שבהם מתגוררות נשים מאוימות". ארדן הנחה לשלב גם את לוחמי האיש, מפקחי משרדי הממשלה ורשות הטבע והגנים בסיורים ובאכיפות: "בשלב זה יצטרפו כ-650 חיילי צה"ל לפעילות המשטרה ובהמשך המספר יגדל ל-3,600 אם ההסגר והגבלת התנועה תתרחב עוד יותר".

השר ארדן אמר בפתח הישיבה: "״התקנות האלה מייצרות את אתגר האכיפה המורכב והקשה ביותר מזה עשרות שנים, אבל האתגר הזה הוא אתגר חשוב כיוון שהאכיפה שלנו מצילה חיים ולמעשה הפעילות שלנו, של השוטרים, של החיילים, של הכבאים, של הסוהרים צריכה להיעשות הפעם יותר מתמיד בצורה מכילה, בצורה סובלנית, בצורה שמשתפת את אזרחי המדינה כי כולנו פה במטרה אחת - לעצור את ההתפשטות של הנגיף".

 

שוטרים לובשים ביגוד מגן לקורונה (צילום: רויטרס_)
במשטרה נערכים - ומחדדים הנחיות|צילום: רויטרס_

במשטרה ציינו כי התקנות קובעות שתי עבירות חדשות בקשר לשהות של אנשים במרחב הציבורי. הראשונה היא יציאה רק למטרות שנקבעו: "אדם שיצא מהבית שלא לאחת ממטרות האלה זה ייאכף בצורה של קנס מנהלי בשווי 500 שקלים". העבירה השנייה היא איסור לשהות במקומות מסוימים, אלא אם הם בטווח של 100 מטרים מהבית: "זו עבירה פלילית שתיאכף בצורה של קנס של 500 שקלים".

כשנשאלו לגבי שהייה בגן שעשועים בסמוך לבית - בטווח מאה המטרים - השיבו: "כרגע הנוסח קובע שאסור להימצא בגן שעשועים שנמצא ב-100 מטרים. זה לא ברור, צריך לברר את זה עם משרד הבריאות". בכל הנוגע לסגירת עסקים, ציינו: "עסק שנפתח בניגוד לאיסור יקבל קנס של 5,000 שקלים כמו בעבר. לקוח שנמצא בבית העסק יקבל קנס של 500 שקלים".

איך השוטר יוכל לדעת שתושב נמצא 100 מ' ליד הבית שלו?

"אנחנו נצטרך ללמוד את זה תוך כדי תנועה", השיבו. "לא נסתובב עם מטר ונרדוף אחרי אנשים. השוטר יצטרך לקרוא את המצב בשטח ולראות. אם אנשים יסתובבו ברחובות אז ייתכן שיעכבו אותם וישאלו איפה גרים, יבקשו תעודת זהות ויכולים גם לאכוף. יהיה מותר לצאת לצרכים חיוניים, יש מגוון שלם של פעילויות שניתן לצאת אליהם". לגבי יציאת מבוגרים למרחק של יותר מ-100 מטרים מביתם, השיבו: "התקנות מחריגות את היציאה אם אדם זקוק לסיוע". 

עוד ציינו: "אנחנו מתקדמים ממצב למצב בצעדים מדודים. הדברים משתנים חדשות לבקרים ואנחנו גם צריכים ללמוד את המשמעות של התקנות. אנחנו נפתח שיטה לאכוף כמו שצריך את הדברים החדשים. מדובר בשינוי משמעותי להגבלות התנועה על הציבור".

מה מטרת מחסומי המשטרה?

במשטרה ציינו כי ייפרסו מחסומים מדורגים בכניסה לערים, בצירים מרכזיים בערים, לאורך היממה: "איפה שיהיה צורך נטפל ביד יותר קשה למי שמפר בצורה בוטה". לדבריהם, מטרת המחסומים היא "הגברת הנוכחות, להראות שיש שוטרים גם מחוץ לערים ולא רק בתוכן. מחסומים שעושים בדיקת רשיונות, שבודקים שמבודדי בית לא מסתובבים".

המשטרה פרסה מחסומים וחילצה את המורה שנחטף (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
מחסום משטרתי. ארכיון|צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

לדבריהם, "מי שנמצא על כביש 1 בין ירושלים לתל אביב כנראה לא נוסע לסופר. לא נשים המון מחסומים, אין הגבלת תנועה לחלוטין". נוסף על כך, יהיו כוחות נוספים של המשטרה - "כוחות משנה" - שיסתובבו בשכונות ויפצירו בתושבים לשוב הביתה. "יש לנו יכולת לאכוף. נמשיך בפעילות אינטנסיבית לאכוף בידודי בית, סגירת עסקים וכו'", הוסיפו.

עוד הבהירו: "המחסומים לא יהיו לשעות, אי אפשר יהיה לאכוף עבודה. במקום שבו אין בסביבה מרכז מסחרי שניתן לעשות בו קניות ואין מקום שאפשר לקבל בו טיפול רפואי אנחנו נסובב את הרכבים האלה ונשלח אותם הביתה. זו דרך להפגין נוכחות ובולטות מול הציבור"

איך השוטרים יידעו שמדובר בעובדים חיוניים?

"אנחנו לא נמצאים במשק לשעות חירום, אין דבר כזה כרגע עובדים חיוניים", ענו במשטרה. "כרגע משק העבודה מתנהל כרגיל למעט בתי העסק שהוגדרו כאסורים. שאר ההגבלות זה על מספר נוכחים במקום עבודה. לא מונפקים אישורי עבודה, מי שעשה את זה - יוזמה מקומית".

האם יהיה שיתוף פעולה עם הצבא? והפקחים המקומיים?

"אנחנו פנינו לצה"ל בבקשה לסיוע בכוחות צבא בעיקר במקרה של הגבלת תנועה מלאה", הסבירו. "זה לא מה שקרה כרגע. כשהבנו את האירוע שאנחנו עומדים להיכנס אליו הערב, ביקשנו מצה"ל עזרה. זה עדיין בדיון".

"צה"ל פרסם שהוא ייתן כוחות תגבור, מן הסתם התנהלות הכוחות מתנהל בתיאום בין המשטרה והצבא", ציינו. "אנחנו מגישים דרישה, הם מודעים שהם לוקחים חלק במאמץ ואנחנו נראה חייל שצמוד לשוטר ושניהם ביחד מבצעים את המטלות הנדרשות. לא נראה שני חיילים מחלקים דוחות".

לגבי השילוב של הפיקוח העירוני, במשטרה חידדו: "יהיו להם סמכויות, הם ישולבו בפעילות. הקנסות החדשים שעומדים להיות מותקנים - חלקם יוכלו להיאכף על ידי פקחים וחלקם לא, הכול יהיה בתיאום". עוד הבהירו: "את כול התקנות כולל אלו שהותקנו עד היום וגם היום רשאי שוטר לאכוף. פיזור התקהלות - רק על ידי שוטר". 

"מספר המתקהלים בטל בשישים"

במשטרה הבהירו כי אין בכוונתם לעורר בהלה: "ננקוט שיטה של אכיפה סובלנית, הסברה, חינוך, יש מטרה לייצר משמעת. אנחנו מניחים שנידרש פחות ופחות ככל שהציבור יתרגל לדבר. גם בפעמים הקודמות, רוב רובו של הציבור ממושמע. רואים את זה בכבישים, רואים את זה במקומות ההתקהלות הרגילים כמו ים, מספר האנשים בטל בשישים". 

במשטרה ממשיכים להיערך לאכיפת ההגבלות: "אנחנו ניערך בסדר כוחות (סד"כ) ייעודי מוגבר בכוחות משימתיים לטובת כול הפעולות".

עו"ד אורי שוורץ, היועץ המשפטי של משרד הבריאות, התייחס גם הוא לתקנות החדשות ואמר: "בני משפחה שלא גרים באותו בית לא יוכלו לחגוג סדר פסח ביחד. יש פה קפיצת מדרגה גם להלכה וגם למעשה, הסעיף שנוסף כעבירה פלילית - להפוך את היציאה מהבית גם לעברה, יהיו קנסות מינהליים. יציאה לצורך התנדבות היא כמו לעבודה ולכן מותרת. המשטרה בתמונה ומגייסת לגמרי".

"התוקף הוא לשבוע, אני מעריך ששבוע לא יספיק", אמר. "אבל כיוון שהמגבלות על האוכלוסיה הן חסרות תקדים חשוב לנו להיות עם יד על הדופק כל שבעה ימים. אלא מקומות שצריך להקל קצת אז להקל. הוספנו את זה כחלופה עצמאית". עוד ציין: "אין מגבלה לנותני שירות אינסטלטורים, טכנאים חשמלאים וכדומה אבל המטרה היא לצמצם כמה שיותר. אנחנו מפחדים שזה ייצור מצב לא טוב מבחינת הדבקה אבל חייבים לאפשר פתרון, יכול להיות שזה ייבחן בהמשך".

עוד הדגיש הבכיר: "המגבלות על מקומות עבודה הן מקלות, לא צריך עדיין תעודה. בעתיד יכול להיות שינוי לגבי זה". בהתייחסות לאחת הסוגיות שעוררו מחלוקת בממשלה, הסביר: "תפילות לא יתבצעו במקום הרגיל אלא במקום פתוח עד 10 אנשים במרחק 2 מטר. התקהלות מסוג אחר כולל ספורט - לא מותרת. תפילות בשטח פתוח: בשכונה, בפארק, בכול מקום שהוא לא סגור". 

"