יותר ממיליארד אנשים שותים אותו בכל בוקר ברחבי העולם, הוא נסחר בבורסה, הוא מגיע חם וגם קר, יש שמוסיפים לו חלב ויש ששותים אותו רק עם מים, ובאופן כללי יש עשרות שיטות לשתות אותו - קפה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אנחנו מכירים את זה מהצופים, מהצבא, זה איתנו בשמחות, איתנו בעצב - בכול מקום ישראלים נמצאים עם קפה", הסביר אופיר בן הרוש הבעלים של חברת "Wake Up Coffee" ומומחה לקפה. "אני חי ונושם קפה בכול רמ"ח איבריי - אני בטוח שאם אני הולך לבדיקת דם משפריץ לי אספרסו מהגוף במקום דם".
מאיפה הגיע אלינו הקפה?
הוא התגלה באפריקה, אתיופיה ליתר דיוק, ומשם הגיע לתימן, ערב הסעודית וטורקיה - שם נפתח בשנת 1554 בית הקפה הראשון, ואז – הוא כבש את שאר העולם. היום הקפה גדל במדינות הטרופיות שסביב כדור הארץ, בכ-25 מעלות מעל ומתחת לקו המשווה, במדינות כמו אתיופיה, אינדונזיה הודו וכמובן ברזיל - יצרנית הקפה הגדולה בעולם.
"קפה מאוד משמח - זו אחת הסיבות שבגללה ישראלים מכורים לקפה" הוסיף בן הרוש. "זה משקה שהוא לכול כיס והוא יוצר לך סוג של נירוונה במוח - הוא פשוט עושה לך טוב. יש הרבה מקומות בארץ שנקראים בתי קפה, אבל הם למעשה לא נותנים כבוד לקפה. הם יותר 'בתי אוכל' בעיני. אלה מקומות שמשקיעים המון בלחמים שלהם, בארוחת הבוקר שלהם - זה לא הופך אותם למקום שמבין בקפה. בית קפה זה מקום שהקפה אצלו זה קודש".
מה זה הגל השלישי של הקפה?
"הגל השלישי של הקפה מכוון ליותר אבקת קפה איכותית שמורכבת מריבוי גבוה של 'ערביקה' וכמה שפחות 'רובוסטה' - שהם הזנים הנפוצים ביותר של הקפה", הסביר בן הרוש. "ערביקה זה הזן המפונק, היקר והאיכותי שגדל בגבהים מאוד גבוהים, דורש השקייה מתמדת ותמיד צריך לסדר את הגדילה של הענפים ואת הגדילה של האשכולות של הקפה".
"לעומת זאת הזן האגרסיבי, 'הזן האיטלקי' כפי שאני קורא לו, נקרא 'רובוסטה'", הוא הוסיף. "הוא גדל בכול מקום, הוא לא צריך יותר מדי מים או גובה. האיטלקים אוהבים מאוד לשלב את הזן הזה בתערובות שלהם כדי להפיק את הטעמים המרירים".
איך ישראלים אוהבים את הקפה שלהם?
"ישראלים אוהבים הכול", טען בן הרוש. "אבל ישראלי תמיד יעדיף כקפה הראשון את מה שמוכר לו - הוא לא ירצה להסתכן, אז הקפה הראשון יהיה קפה מריר. אבל בקפה השני הוא כבר יהיה פתוח לשתות קפה מאתיופיה".
אבל מה הוא בעצם הקפה המושלם?
יש הרבה תשובות, אבל מבחינת האיטלקים כדי שקפה יהיה מושלם הוא חייב לעמוד במדד ה-4M: ה-M הראשונה מתייחסת לגלם - Miscela, ה-M השנייה - Macchina מתייחסת למכונה, השלישית - Macinadosatore, הכוונה היא למטחנה, והרביעית היא ה-Mano, כלומר הבריסטה.
"אם אתה שומר על 'ארבעת ה-Mים' אין סיכוי שתמעד בקפה שתקבל", טען אופיר. "הסם החוקי הזה נעשה בקפידה, הבריסטה שהכין אותו הוא איש מקצוע. האספרסו שהוזן ירד במכונת אספרסו שעולה 60 אלף שקל – אין פה מקום לתקלות, אם אתה לוקח את הסם האיכותי הזה ומנזיל אותו ברמה הכי איכותית שיש - אתה מלך. אתה מלך לכמה רגעים. זו חלקת האלוהים שלך לכמה דקות ביום".
קריינות: תום כהן