ניתוחים להצרת קיבה הפכו להיות מאוד פופולריים בשנים האחרונות, אבל למרות היעילות שלהם בהפחתת משקל - בסופו של דבר מדובר בניתוח שבו פותחים את הבטן. יש בו לא מעט סיכונים, כאבים והחלמה לא פשוטה. אבל לאחרונה הגיע לארץ טיפול חדשני - מבלי לחתוך את הבטן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
דימיטרי, הוא בן 46, נשוי ואב ל-3 ילדים. כבר שנים הוא מנסה לרדת במשקל, ללא הצלחה. הוא כבר הגיע למשקל של 135 קילוגרם, ואף שקל לעשות ניתוח להצרת קיבה, כפי שעשתה אשתו טלי. "פחדתי מהכאבים", סיפר דימיטרי. "אשתי עשתה את הניתוח הזה גם כן לפני זה, והכאבים העיקריים זה מזה שחותכים לך את הבטן, וזה מאוד כואב. רציתי משהו חדש, רציתי משהו אחר".
בבתי החולים איכילוב בתל אביב ושיבא בתל השומר, החלו לאחרונה לטפל בעודף משקל באמצעות טכנולוגיה חדשנית שמאפשרת להצר את הקיבה בלי ניתוח. דימיטרי, שעבר את הטיפול הזה באיכילוב בשבוע שעבר, הוא אחד מהמטופלים הישראלים הראשונים שעוברים את הטיפול. במדינות אחרות בעולם החלו לטפל בשיטה זו לפני כחמש שנים כבר. ד"ר סיגל פישמן שמבצע את הטיפול החדשני הזה הסביר: "הניסיון ב-5 שנים האלה, מראה מצד אחד – זה כנראה לא ניתוח, זה לא עוצמתי כמו ניתוח, מצד שני – יש תוצאות מאוד יפות".
איך זה עובד? בזמן שהמטופל בהרדמה מלאה, מחדירים לתוך הקיבה, דרך פיו, מעין צינור גמיש - 'אנדוסקופ'. על הצינור הזה מולבשים כלי העבודה שהם מחט וחוט, באמצעותם הרופא תופר את הקיבה. הידוק התפרים בסוף התהליך – מצר את הקיבה ומקטין את הנפח שלה. ד"ר סיגל פישמן שביצעה את הניתוח על דימיטרי הסבירה כי "היתרון של הפרוצדורה הוא הבטיחות שלה. סה"כ זה מאוד בטוח: בלי פתיחת בטן, ובלי לשנות את האנטומיה".
הרגע שבו מהדקים את התפרים הקיבה מתכווצת ומאבדת מהנפח שלה. עבור המטופל כמובן המשמעות היא תחושת שובע, ירידה בתיאבון וכמובן ירידה במשקל. אגב גם הטיפול להצרת קיבה באמצעות בלון תוך קיבתי הוא ללא ניתוח אבל את הבלון צריך להוציא אחרי כחצי שנה עד שנה. לעומת זאת והתפרים נשארים.
דימיטרי סיפר: "המלחמה עם המשקל, היא כבר שנים רבות, קודם כל ראיתי איך אשתי ירדה מאוד יפה ואיך היא נראית היום מעולה, אז בעצם זה סוג של תחרות – גם אני רוצה". הירידה בניתוח להצרת הקיבה המוכר במשקל היא בין 25% ל-30% ממשקל הגוף, אבל בין חמישית לחצי מהמנותחים - יעלו בחזרה לפחות חלק ממה שירדו - תוך 5 שנים.
לעומת זאת, בטכנולוגיה החדשה של תפירת קיבה ללא ניתוח, הירידה הממוצעת היא כ-20%, ועוד אין מספיק מידע בנוגע ליעילות אחרי 5 שנים. אחרי טיפול של בלון תוך קיבתי, הירידה במשקל היא כ-15%. אחרי הוצאת הבלון המטופלים מעלים בחזרה כמחצית מהמשקל שירדו, ואלה שבוחרים בתרופות להורדה במשקל יפחיתו בממוצע 10%. רק כשליש מהם ישמרו על הגזרה החדשה גם 5 שנים אחרי.
הפרוצדורה החדשה היא לא בסל התרופות של משרד הבריאות והיא עולה יותר מ-30 אלף שקלים. זה טיפול שמיועד בעיקר למי שסובל מעודף משקל, אבל לא כזה שמצדיק ניתוח, ובכל מקרה נזכיר – ללא הקפדה על תזונה בריאה ופעילות גופנית, בדרך כלל אף אחת מהשיטות האלה לא יעילה לאורך שנים.