לפי פקודת התעבורה, ניתן לפסול רישיונו של נהג במקרים מסוימים על פי החוק וזאת עוד בטרם החל משפטו בבית המשפט לתעבורה. פסילה זו היא מעין תקופת "צינון" עבור הנהג. במקרה זה, קצין משטרה רשאי לפסול את הנהג מלנהוג וזאת לאחר שערך לו שימוע, בו עליו לשקול את מכלול השיקולים לפי נסיבות העניין וביצוע העבירה.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד הדר מלכה, לחץ/י כאן
הליך השימוע והשיקולים בהטלת פסילה מנהלית
הנהג יוזמן לשימוע מול קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה, בטרם ייפסל מנהלית וזאת עד 72 שעות ממועד ביצוע העבירה. לעיתים, השימוע נערך כבר במקום ביצוע העבירה ולא בשלב מאוחר יותר. בשימוע, יוסבר לנהג מהן החשדות כנגדו והנהג יוכל לטעון טענותיו, הן לעניין נסיבות העבירה עצמן והן לעניין נסיבות אישיות ובכך לנסות לשכנע את קצין המשטרה שלא לפסול את רישיון הנהיגה שלו. על קצין המשטרה לשקול את נסיבות העבירה, את עברו של הנהג, ותק נהיגתו וכמו כן נסיבות אישיות שהובאו בפניו, בטרם יחליט על פסילת הנהג מלנהוג. במידה ונהג לא התייצב להליך השימוע אשר זומן אליו, קצין המשטרה רשאי לפסול אותו בהעדרו.
תקופת הפסילה
קצין משטרה שהחליט בשימוע כי יש לפסול את רישיונו של הנהג יהיה רשאי לפסול נהג מנהלית:
- בעבירה שגרמה לתאונת דרכים בה נהרג אדם - למשך 90 ימים.
- בעבירה שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם או נגרם נזק לרכוש - למשך 60 ימים.
- בעבירה מן המפורטות בחוק, לדוגמא: מהירות מופרזת, אי מתן זכות קדימה, חציית קו הפרדה רצוף, חציית צומת ברמזור אדום, עקיפה מסוכנת, נהיגה בשכרות, נהיגה ללא מלווה ועבירות נוספות - למשך 30 ימים.
יש לציין כי לקצין המשטרה סמכות לפסול לתקופות קצרות יותר, אך בפועל קציני המשטרה לא עושים שימוש בסמכות זו ופוסלים רישיונות נהיגה בהליך שימוע לפי התקופה המקסימלית בחוק, דהיינו למשך 30-90 ימים לפי נסיבות העבירה, כמפורט מעלה.
נפסלת? מה עושים עכשיו?
במידה וקצין המשטרה החליט להטיל פסילה מנהלית, זהו לא סוף פסוק. ניתן להגיש בקשה לביטול הפסילה המנהלית לבית המשפט, אשר יקבע דיון בבקשה בנוכחות הצדדים, בהתאם למיקום ביצוע העבירה. כדאי להגיש בקשה זו בהקדם האפשרי, שכן, משחולף הזמן, יתייתר הצורך בבקשה זו שעניינה פסילה זמנית.
בית המשפט יבחן מחדש את החלטת קצין המשטרה בנוגע לפסילה ויכול בהחלטתו להורות על ביטול הפסילה המנהלית והחזרת הרישיון לנהג ו/או לקצר את משך הפסילה שקבע הקצין ו/או לדחות את הבקשה כולה ולא להתערב כלל בהחלטת הקצין.
בבואו לדון בבקשה, בית המשפט יבדוק האם קיימות ראיות לכאורה להוכחת אשמתו של הנהג, כמו כן, בית המשפט יבחן האם מדובר במי שנהיגתו מסכנת את הציבור? ויבחן את עברו התעבורתי של הנהג, שהינו פרט חשוב ביותר.
כאמור, לבית המשפט סמכות רחבה בבחינת הליך הפסילה ויודגש כי החלטה זו איננה סופית וכמו הליכים נוספים, ניתנת לערעור לבית המשפט המחוזי.
הסתיימה הפסילה המנהלית, מה עכשיו?
משהסתיימה הפסילה המנהלית, הנהג רשאי לגשת לתחנת המשטרה ולקבל חזרה את רישיונו (באם לא קיימת מניעה אחרת כמובן), זאת במקרים רבים עוד בטרם החל הדיון על העבירה שנעברה בפני בית המשפט לתעבורה.
במצב זה, רישיונו של הנהג יחזור אליו וזאת אלא אם נקבע אחרת בבית המשפט לתעבורה אשר ידון בכתב האישום נגד הנהג ויקבע את עונשו, במידה ויורשע.
עורכת דין הדר מלכה עוסקת בייעוץ ובייצוג בדיני תעבורה, בייצוג נהגים בהליכים לביטול פסילה מנהלית, דיני מקרקעין, משפט פלילי ועריכת ייפוי כוח מתמשך. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד הדר מלכה - 053-7389979