בג"ץ דן הערב (ראשון) בעתירה של התנועה לטוהר המידות והתנועה לאיכות השלטון לגבי אי-מינוי שרים. נשיאת העליון חיות הציעה - שר משפטים ימונה תוך 48 שעות והממשלה תתכנס ביום ראשון הבא למנות את יתר השרים. נציגי המדינה השיבו שהממשלה מתחייבת לדון במינוי שר משפטים עד יום שלישי לפני הצהריים, ואם לא ימונה שר יתקיים דיון נוסף בבג"ץ. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ראש הממשלה נתניהו מסר שהוא לא יכול להתחייב שימונו שרים בפועל, אך הסכים לקיים דיון בנוגע למינוי שר משפטים בשלישי ולגבי יתר השרים בראשון. מנגד, שר הביטחון גנץ צייץ: "אדרוש שימנו אותי לשר משפטים קבוע כדי לשמור על הדמוקרטיה. לא צריך בשביל זה 48 שעות, אפשר להביא משאל גם בתוך 48 דקות ולהפסיק את הפגיעה בשלטון החוק".

 

 

המדינה ביקשה מבג"ץ ארכה של מספר ימים כדי לאפשר לממשלה לקיים דיון ולקבל החלטה בעניין בימים הקרובים. היועץ המשפטי לממשלה סבר שיש להעניק הזדמנות נוספת להסדרת הנושא במישור הפוליטי ללא התערבות שיפוטית. במסגרת מאבקי הכוחות בממשלה בין כחול לבן לליכוד, נכון להיום אין שרים במשרדי המשפטים, המדע והטכנולוגיה, השיוויון החברתי, התקשורת, והמים וההשכלה הגבוהה.

אסתר חיות (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
נשיאת העליון חיות|צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

ביום חמישי הוציא בג"ץ צו על תנאי וקבע כי על המדינה לנמק מדוע לא ימונו שרים קבועים ללא דיחוי. השופטים מתחו ביקורת על המצב הקיים בו 5 תפקידי שר אינם מאוישים, כולל שר המשפטים. השופט עוזי פוגלמן אמר במהלך הדיון בחמישי: "ההודעה של היועמ"ש על ההשלכות של היעדר שר משפטים, היא מדירת שינה. אי אפשר להשאיר את זה פתוח".

היועץ המשפטי לממשלה הביע גם הוא מורת רוח מהמצב, ובחוות הדעת שהגיש לפני הדיון בחמישי קבע כי "פקיעת כהונתם של ממלאי המקום ואי מינוי שרים תחתם, בפרט שר משפטים, מביאה למצב חמור וחריג מבחינה משטרית ולפגיעה קשה בתפקוד הממשלה אשר מחמירה עם הזמן. יש צורך חיוני בקידום מינויים קבועים". למרות זאת ביקש מנדלבליט מבית המשפט לא להתערב ולאפשר למערכת הפוליטית להגיע להכרעה.