פעמים רבות ניתן לשמוע על מקרים שבהם במהלך הליכי גירושין שמנהלים בני זוג, אחד הילדים של בני הזוג מחליט לנתק קשר עם אחד מהוריו, וזאת על רקע הסתה ממושכת מצידו של ההורה השני שאינו בוחל באמצעים לצורך השגת מטרותיו, וזאת גם במחיר פגיעה בלתי הפיכה בילדיו.

ניכור הורי עלול לפגוע משמעותית בהתפתחות התקינה של הילד אשר זקוק לקשר יציב עם שני הוריו במהלך התבגרותו. במקרים קשים ניכור הורי אף עלול להוביל לנזק נפשי ארוך טווח עבור הילד ולגרום לנתק ממושך ובלתי הפיך בכל הקשור ליחסים שבינו ובין ההורה המנוכר.

לפניה ישירה אל עורכת דין ומגשרת ענבל כספי גאון, לחץ/י כאן

מה המשמעות של ניכור הורי וכיצד הוא מתבטא בפועל?

ניכור הורי הוא תופעה מוכרת בקרב זוגות מתגרשים וזאת כאשר הכעסים שחווים בני הזוג אחד כלפי השני מסיבותיהם יכולים להתבטא בין היתר בהטחת האשמות נגד בן הזוג בפני הילדים כמו גם באמצעות העלאת טענות בדבר חוסר מסוגלות הורית של ההורה השני. במקרים רבים ההאשמות והטענות מהוות הסתה נגד אחד ההורים ועלולות לגרום לכך שהילד יסרב לראות את ההורה המנוכר בשל תחושת פחד או שנאה שספג עקב התנהגותו של ההורה המנכר.

ניכור הורי עשוי להתבטא בהפצת שקרים של הורה אחד על משנהו, באמירות מבזות, בפגיעה בזמני השהות של הורה זה עם הילדים ועוד. ניכור הורי פוגע בנפשו של הילד, שבעקבות ההסתה נגד אחד מהוריו מתמלא ברגשות שליליים כלפי אחד מהוריו ונאלץ להתמודד עם חוסר ביטחון והיעדר יציבות. יתרה מזאת, ניכור הורי פוגע בזכותו של ההורה המנוכר לנהל קשר תקין ורציף עם ילדו ותוך כך לממש את זכותו לזמני השהות שנקבעו עבורו.

מהן הסיבות לתופעת הניכור ההורי?

חלק מהזוגות המתגרשים מעדיפים להפריד בין סיום הקשר הזוגי ובין עובדת היותם הורים לילדים. על כן, במקרים רבים זוגות שמצליחים להפריד בין סכסוך הגירושים ובין טובת ילדיהם, יתאמצו כדי לספק לילדיהם סביבה בטוחה, אוהבת ושגרת חיים יציבה גם במהלך תקופת ניהול הליכי הגירושין. זוגות אחרים שלא מצליחים לבצע את ההפרדה עלולים לפעול מתוך יצר נקמנות ורצון לפגוע אחד בשני ותוך כך אף עלולים להשתמש בילדיהם המשותפים לצורך כך.

כיצד בית המשפט מתייחס לתופעת הניכור ההורי?

בעוד בעבר המודעות לתופעת הניכור ההורי הייתה נמוכה ולכן כמעט לא זכתה להתייחסות ספציפית במשפט הישראלי, בשנים האחרונות עלתה המודעות לתופעה המצערת ובתי המשפט החלו להבין שתופעת הניכור ההורי עלולה לגרום נזקים רבים ואף בלתי הפיכים  ומגוונים לילד ולהורה שסובל מהתופעה. לפיכך, היום ניתן לראות שבתי המשפט יוצאים באופן נחרץ נגד תופעת הניכור ההורי תוך נקיטה ביד קשה ביחס להורים שפועלים באופן אקטיבי כדי להסית את ילדיהם נגד ההורה השני. יש לקוות כי החמרת הסנקציות במקרים של ניכור הורי תרתיע בני זוג בהליכי גירושין מלהסית את ילדיהם האחד כלפי השני במסגרת ההליכים ואף לאחריהם.

ליווי משפטי מקצועי במצבים של ניכור הורי

לתופעת הניכור ההורי עלולה להיות השפעה שלילית ביותר על הקשר שבין הילד ובין ההורה המנוכר אשר עשויה להגיע במקרים מסוימים לכדי נתק מוחלט בין השניים, ותוך כך לגרום לילד נזק נפשי ממשי. לפיכך, בכל מקרה שבו אחד ההורים חושד כי ההורה השני מסית את ילדו או ילדיו כלפיו, חשוב מאוד שלא להתמהמה ולפנות בהקדם להיוועצות עם עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הגירושין, משמורת הילדים והמזונות. בהקשר זה יובהר כי ככל שחולף הזמן, כך מעשי ההסתה עלולים להשפיע יותר ויותר על הילד שמצידו עשוי לנתק לחלוטין את הקשר עם ההורה המנוכר.

לאחר פניה לעורך דין, הוא יבחן את נסיבות המקרה לעומקן, יבחר בשיתוף הלקוח את דרך הפעולה המתאימה לצורך הפסקת הניכור ההורי ושיקום היחסים בינו ובין הילד ותוך כך יפעל למיצוי זכויותיו של ההורה המנוכר במסגרת הליכי הגירושין.

עו
עו"ד ענבל כספי גאון|צילום: אייל רפאלוב

עורכת דין ומגשרת ענבל כספי גאון עוסקת בדיני משפחה וירושה, גירושין, ניכור הורי, הסכמי ממון, גישור במשפחה, דמי מזונות, הסכמי גירושין ועוד. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לניכור הורי LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.