לצערנו הרב, בכל יום שומעים דיווחים בכלי התקשורת על תאונות דרכים קשות עם פצועים ואף הרוגים. מעבר לכותרות החדשותיות אשר מדווחות על תאונות קשות ביותר, תאונות דרכים רבות מתרחשות ברחבי הארץ באופן יומיומי, וגורמות לנזקים גופניים שונים, לעתים קלים ולעתים חמורים.

מדובר באירוע פתאומי ומפתיע שעלול להוביל לתקופת החלמה ממושכת, הפסד של ימי עבודה, ימי אשפוז, הוצאות רפואיות ולעתים גם לפגיעות נפשיות ואף פוסט טראומה. לא כל מי שנפגע יודע שהוא זכאי לקבל פיצויים, גם אם גרם לתאונה בעצמו, אף אם נפגע כהולך רגל או נוסע ברכב, ואפילו אם נפצע מרכב שלא היה מכוסה בביטוח חובה.

מהן זכויות הנפגעים בתאונות דרכים? כיצד מסדיר חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים את אופן קבלת הפיצויים? ומה צריך לעשות לאחר התאונה? לפניכם מדריך תמציתי המפרט את כל מה שצריך לדעת על תביעת פיצויים לאחר פציעה בתאונת דרכים.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דוד סער, לחץ/י כאן

נפצעתם בתאונה? הגישו תביעת פיצויים כנגד חברת הביטוח המבטחת את הרכבים בביטוח חובה מכוח החוק

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים נחקק בשנת 1975 בשל הצורך להסדיר את זכויותיו של כל מי שנפגע בתאונת דרכים, וזאת בשל השכיחות הגבוהה של התאונות הכוללות נזקי גוף, וריבוי המקרים שבהם לא ניתן היה לדעת מי אחראי לתאונה ומי ישלם פיצויים. החוק קובע באופן גורף כי כל אדם שנפצע בתאונת דרכים זכאי לקבל פיצויים, ללא קשר לנסיבות התאונה, למעט מקרים חריגים שהחוק מונה אשר אינם מזכים בפיצויים, כגון אם הנהג שנגע נהג ללא ביטוח.

מכוח החוק, כל בעל רכב מחויב לרכוש פוליסת ביטוח חובה לרכבו, כך שכאשר הרכב מעורב בתאונה עם נפגעים תהיה כתובת ברורה לתביעת הפיצויים. אם הנהג עצמו נפגע בתאונה הוא יוכל לתבוע את חברת הביטוח שלו, וכך גם במקרה שאחד הנוסעים ברכב נפגע או שהולך רגל נפצע.

חשוב לדעת כי גם במקרים מסוימים וחריגים, שבהם הרכב לא היה מבוטח למרות החובה החוקית לעשות זאת, ניתן להגיש תביעה כנגד קרנית - קרן מיוחדת שהוקמה מכוח הכוח בדיוק למקרים כאלה, כאשר לא ניתן לקבל מענה מחברת ביטוח.

באילו מקרים יש להגיש תביעה לפיצויים בבית המשפט?

ישנם מקרים שבהם חברת הביטוח לא מציעה את סכום הפיצויים הראוי או דוחה את התביעה. במקרים כאלו, מגישים תביעה כנגד חברת הביטוח בבית המשפט. לרוב מדובר במצבים שבהם, על פי רוב, התאונה גרמה לנכות רפואית, וקיימת מחלוקת עם חברת הביטוח באשר לגובה הנזק.

בדומה לכך, לעתים חברת הביטוח מסרבת לשלם פיצויים בטענה שהתאונה אינה נכללת בהגדרת "תאונת דרכים" על פי החוק, ובמצבים אלו יש להוכיח תחילה בבית המשפט כי אכן מדובר בתאונת דרכים המזכה בפיצויים.

מינוי רופאים מומחים על ידי בית המשפט לקביעת שיעור הנכות

במסגרת כתב התביעה שמגישים לבית המשפט, יש לפרט את פרטי תאונת הדרכים ואת הנזקים הפיזיים שהיא גרמה, הבדיקות הרפואיות והטיפולים השונים. כמו כן, מגישים בקשה למינוי מומחים רפואיים בתחומים הקשורים לפציעה. בית המשפט הוא זה שממנה את הרופאים המומחים, ואין אפשרות להגיש חוות דעת רפואית מטעם התביעה. במידה והתאונה אירעה תוך כדי עבודה, או בדרך מהבית לעבודה או מהעבודה לבית, תיחשב התאונה גם כתאונת עבודה, ובמידה והנכות הצמיתה נקבעה כבר על ידי הביטוח הלאומי עוד לפני הגשת התביעה נגד חברת הביטוח, תהא נכות זו מחייבת את הצדדים, ולא ימונה מומחה מטעם בית המשפט.

בסופן של בדיקות רפואיות שייערכו לתובע, יגישו המומחים הרפואיים את חוות דעתם אל בית המשפט, כאשר במרבית המקרים, יקבל בית המשפט את חוות הדעת הרפואיות ויקבע לפיהן מהו הנזק שנגרם ומהו שיעור הנכות של הנפגע.

איך מחשבים את סכום הפיצויים?

כאשר התביעה מתקבלת בבית המשפט, סכום הפיצויים ייקבע בהתאם לראשי נזק שונים ושיעור הנכות הרפואית והתפקודית של הנפגע. ראשי הנזק כוללים הוצאות רפואיות שונות וכן הוצאות עבור נסיעות לטיפולים הרפואיים, הפסדי השתכרות, העזרה שהנפגע היה צריך לקבל מבני משפחתו, כאב וסבל ועוד.

כיצד צריך לפעול לאחר פציעה בתאונת דרכים?

ישנם כמה צעדים שחשוב לנקוט לאחר פגיעה בתאונת דרכים, כדי שלאחר מכן ניתן יהיה להוכיח את הנזק במסגרת התביעה. בראש ובראשונה, חשוב לקבל את פרטיו של הרכב אשר גרם לפגיעה ואת פרטי בעליו ופוליסת הביטוח שבה הוא מבוטח. אם היו עדים לתאונה, כדאי לקבל גם את פרטיהם לצורך מתן עדות.

מיד לאחר התאונה חשוב לקבל טיפול רפואי, הן לצורך בדיקה מקיפה וקבלת הטיפול הרפואי ההולם, והן לצורך ביסוס התביעה מאוחר יותר. המסמכים הרפואיים המתעדים את החבלות מיד לאחר הפגיעה למעשה מתעדים את רגע האירוע והנזקים הגופניים שנגרמו בתאונה. לאחר קבלת הטיפול הרפואי ההכרחי, חשוב לפנות למשטרה ולתעד את עצם קרות התאונה.

לבסוף ועוד לפני שפונים אל חברת הביטוח, כדאי לקבל ייעוץ מקצועי מעורך דין אשר עוסק בתביעות פיצויים לאחר פגיעה בתאונת דרכים, ובכך לוודא את מיצוי מלוא הזכויות המגיעות לכם וקבלת מלוא הפיצויים האפשריים בסופו של ההליך.

עו
עו"ד דוד סער|צילום: אריאל שלום

משרד עורכי דין דוד סער עוסק במגוון סוגי הנזיקין והביטוח, ובעל ניסיון רב בתביעות נזקי גוף ותאונות דרכים, נכויות ואובדן כושר עבודה, כמו גם דיני עבודה, פנסיה ועוד, מאחוריו אלפי תיקים בהם קיבלו לקוחותיו פיצויים בגין תאונות דרכים בסכומים גבוהים.

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.