ד"ר ג'קי סרוב, מי שהיה מנהל מחלקת המיון של בית החולים איכילוב וכונה "רופא הסלבריטאים" חוזר לעבוד בבית החולים. שופטת בכירה בבית המשפט המחוזי בפתח תקווה, נגה אהד, קיבלה את ערעורו של סרוב והכריעה: "עונש הפיטורין לאלתר בטל. תקופת ההשעיה במגזר המוניציפלי שהוטלה על ידי בית הדין - בטלה". סרוב מיוצג ע"י עורך הדין נבות תל-צור.
"עבירת שוחד היא עבירת שוחד", כתבה השופטת. "ואולם, לטעמי, בית הדין לא שקל את עבירת השוחד הייחודית במערומיה כפי שעמדה בעיניו, וככזאת. יש לשקול עבירה זו כמו שהיא, אל מול תכלית הדין המשמעתי, אל מול האינטרס הציבורי, לרבות אינטרס בית החולים איכילוב שמשקלו לא נופל ממשקל האינטרס הציבורי בכללותו".
בהכרעתה הוסיפה, "לאור האמור לעיל אני מוצאת שיש בכל הנסיבות כפי שתוארו לעיל כדי לחרוג מהענישה המקובלת בעבירות שוחד בדין המשמעתי". השופטת החליטה כאמור לבטל את תקופת ההשעיה והורתה על תקופת השעיה בת 7 חודשים - שמניינה החל מיום גזר הדין, וכבר נגמר.
"שוכנעתי כי נסיבות מקרה זה הן מיוחדות וחריגות המצדיקות קבלת הערעור ושינוי אמצעי המשמעת שהטיל בית הדין", כתבה השופטת, שביקרה בחריפות יוצאת דופן את החלטת בית המשפט, שהטיל עליו בעונש המקורי 15 חודשי מאסר בפועל.
לדבריה, "מדובר ב'עבירה במערומיה' כאשר 'המלבוש' חסר. כוונתי ב'מלבוש' היא הכיעור שנלווה לעבירת השוחד בדרך כלל, אשר חלק ממרכיביו מנתה השופטת ברלינר; הרצון להתעשר, תאוות בצע, ניצול מצב מצוקה וקיומה של 'רפואה שחורה' - כל אלה לא התקיימו בענייננו". בפסק הדין הובאו גם חוות דעת חיוביות של מנהלים בכירים באיכילוב, אשר העידו לטובת ד"ר סרוב.
פרקליטו של ד"ר סרוב, עורך הדין נבות תל צור, מסר לאחר ההחלטה כי "אנחנו שמחים על ההחלטה של בית המשפט להחזיר את ד"ר ג'קי סרוב לפעילות רפואית לאלתר בבית החולים. ד"ר ג'קי סרוב הקדיש את חייו למען החולים, ולאחר ששילם מחיר אישי יקר במשך תקופה ארוכה, מקומו הוא בעבודתו הציבורית החשובה בבית החולים איכילוב".
העונש הומתק בפעם השנייה
ד"ר סרוב הורשע בקבלת שוחד מראש ארגון הפשע אסי אבוטבול תמורת קידום הטיפול בו בבית החולים, ונשלח ל-15 חודשי מאסר בפועל. בערעורו טען סרוב כי אכן קיבל לידיו כסף בשלוש הזדמנויות שונות, אך לטענתו לקח את הכסף משום שפחד מאבוטבול.
בדצמבר 2009 בית המשפט קיבל את הערעור שהגיש סרוב, והטיל עליו שישה חודשי מאסר שיומרו בעבודות שירות, במקום 15 חודשי מאסר בפועל.
עם הקראת גזר הדין פרץ ד"ר סרוב בבכי. כאשר יצא מאולם הדיונים אמר סרוב לעיתונאים: "אחרי שזה נגמר התחושה שלי הרבה יותר טובה, אחרי שנתיים של סיוט", אמר בהקלה. "לפחות לכלא אני לא אלך, יש לי 6 חודשים של עבודת שירות שלא מפחידות אותי. עבודות שירות בבית החולים זה משהו שאני עושה 29 שנה. אין דבר שמשמח אותי יותר מלעשות מה שאני אוהב ומקווה שאני יודע". כשנשאל הרופא מה בכוונתו לעשות עם תום הדיון, השיב בחיוך גדול: "לישון".
למרות שינוי גזר הדין, הרכב השופטים בראשות השופטת דבורה ברלינר מתח על סרוב ביקורת חריפה. "במעשיו, סרוב לא הביע פחד מאבוטבול", כתבו השופטים. "שוחד, זה שוחד, וכך יש לראותו. נסיבות מקלות - אינן מקנות לו משמעות אחרת, הן אינן מצביעות על כך שהמערער נאלץ לנהוג כפי שנהג, ואינן מפחיתות מאחריותו המוסרית".
השופטת הוסיפה כי השפעתן היחידה של הנסיבות יכולה להיות לעניין הענישה, וכך היא אכן מציעה לנהוג. העוד אמרה השופטת כי בזמן ביצוע העבירה, אסי אבוטבול לא היה העבריין המוכר שהוא היום, והוסיפה כי בעבירת שוחד, מקבל השוחד מנצל את מצוקתו של נותן השוחד, אך כאן, הדגישה, נותן השוחד לא היה שרוי במצוקה.
גזר הדין המקורי: 15 חודשי מאסר בכלא
ביוני 2009 הוטל עונש כבד מאוד על ד"ר ג'קי סרוב, מי שהיה מנהל מחלקת מיון פנימי בבית החולים איכילוב, והורשע בקבלת שוחד מאסי אבוטבול תמורת קידום ענייניו הרפואיים. בתום הקראת גזר דין ארוך ומתעתע, גזרה עליו שופטת השלום דורית רייך-שפירא 30 חודשי מאסר, מתוכם 15 חודשים בפועל - עם קלון.
בגזר הדין מתחה השופטת ביקורת על בית החולים איכילוב. "הנאשם נחשב לרופא הסלבריטאים", אמרה, "אך שמעתי את העדים פרופסור ברבש ופרופסור אורן אומרים כי הוא טיפל באנשים שאף אחד לא רצה לטפל בהם. הופתעתי לגלות שיש אנשים בבית חולים ציבורי שאף אחד לא רוצה לטפל בהם".
"בית המשפט מאזן ומתחשב בפגיעות שעבר האדם, כמו גם הפגיעה במעמדו", אמרה השופטת במהלך הדיון, "הפרסום והחקירה המשטרתית פגעו בכבודו ובהכנסותיו ואני מאמינה לו שחייו הפכו לגיהנום. למרות זאת, מידת הרחמים נסוגה מפני מידת הדין".
כתבות נוספות בנושא:
ד"ר סרוב הורשע בקבלת שוחד מאסי אבוטבול
שייקה לוי על ד"ר סרוב: טעות בשיקול הדעת