בזמן שחברי הקהילה הגאה נאבקים על זכותם להינשא בישראל, מתברר שהמדינה מוכנה מצדה לאפשר להם בקלות להתגרש. זוג הומוסקסואלים, יהודים אזרחי ישראל, נישאו בנישואין אזרחיים בניו יורק, אלא שאת התרת הנישואין שלהם הם קיבלו דווקא בבית המשפט בתל אביב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בני הזוג לשעבר נרשמו כנשואים במרשם האוכלוסין, לאחר שהציגו בפני פקיד הרישום את תעודת הנישואין שניתנה להם בארצות הברית. אלא שיחסיהם עלו על שרטון והם נפרדו בחודש מרס 2013, ומאז הם אינם חיים עוד כזוג.
השניים הגישו תובענה להתרת נישואין, וביקשו כי בית המשפט לענייני משפחה במחוז תל אביב יהיה זה שיתיר את נישואיהם על פי חוק שיפוט בענייני התרת נישואין.בית המשפט ציין כי קיימות מספר אפשרויות ביחס לשאלה כיצד להתיר נישואיים של חד מיניים: על פי גישה אחת, אין לערכאה בישראל סמכות לעשות כן, מאחר והדין הישראלי לא מכיר בנישואים חד מיניים. על פי גשה זו, על המבקשים לפנות לרשות המוסמכת במדינה בה הם נישאו. האפשרות השנייה היא הסמכות היא לבית הדין הרבני, מאחר ושני המבקשים הם יהודים. והאפשרות השלישית היא כי הסמכות נתונה לבית משפט אזרחי.
"אי התרת נישואין - פגיעה באוטונומיה"
השופט ציין את העובדה שבישראל לא הוכרו נישואין חד מיניים כתקפים ולא הוגדרו כסטטוס. "יחד עם זאת, עצם הותרת רישום במרשם של אדם כנשוי, שעה שהוא לא מעוניין יותר ברישום זה, מהווה פגיעה באוטונומיה שלו", אמר נפתלי שילה, סגן נשיאת בית המשפט. "שהרי, למרות שלא הוכרו בישראל נישואין חד מיניים, הוענקו לזוגות חד מיניים זכויות רבות של זוגות נשואים".
בית המשפט גם פסק כי בית הדין הרבני אינו מוסמך לדון בנושא התרת נישואין של בני זוג חד מיניים, משום שהוא אינו מכיר כלל וכלל במושג של נישואין חד מיניים.
במהלך פסק הדין קרא השופט שילה לחברי הכנסת לדון בנושא ולהחליט אם להכיר בנישואים חד מיניים בישראל. "לאור ריבוי המקרים של נישואין חד מיניים של אזרחי ישראל ותושביה הנערכים בחו"ל והתרחבות המדינות המכירות בנישואין חד מיניים, מן הראוי שהמחוקק יביע עמדתו הן ביחס לשאלת תוקף הנישואין והן ביחס לעילות הגירושין", הסביר שילה.
לסיכום הודיע השופט כי הוא נותן "צו הצהרתי" לצורכי רישום במרשם, המתיר את נישואי הצדדים. אך הוא הדגיש כי אין בצו הזה שום הכרה בכך שנישואי השניים היו תקפים על פי הדין הישראלי.