המאבק נגד השחרור נמשך (צילום: AP)
מפגינה בבית המשפט, היום|צילום: AP
בג"ץ דחה את עתירת ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" נגד שחרור 26 האסירים הביטחוניים הצפוי הלילה. נציגת הפרקליטות בדיון: "הממשלה צריכה לעמוד בהתחייבותה כלפי האמריקנים לקיום הפעימה השנייה עוד הלילה". 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דיון טעון הסתיים הערב בבג"ץ סביב יישום הפעימה השנייה במסגרת השיחות עם הפלסטינים. בראשית הדיון שהוכרע, הבהירה נציגת הפרקליטות, עו"ד שוש שמואלי, כי מתוקף היות הסוגיה החלטת ממשלה אין להשפיע עליה. "עם כל הרגישות למשפחות, אנחנו לא רואים בעתירה הזו עילה להתערבות בהחלטת הממשלה. צוות השרים הוסמך לדון בכל הפעימות ואנו לא רואים צורך בדיון חוזר ", אמרה הפרקליטה והדגישה כי דחיית שחרור האסירים תהווה הפרה של התחייבות הממשלה בפני ארצות הברית כחלק מחידוש שיחות השלום. 

עו"ד נפתלי הרצברגר, שייצג את ארגון "אלמגור" בדיון, דחה את הדברים ואמר כי הוא אינו רואה כל בהילות להשלים את המהלך עוד הערב. "אין קדושה בתאריך של היום בחצות. השאלות שאנו מעלים כאן הן ראויות לעיון יותר יסודי מאשר השעתיים מאז הוגשה העתירה הזאת".

עוד מתח נציג העותרים ביקורת על התנהלות הממשלה בסוגיית שחרור האסירים, משום שלדבריו לא השכילה להתייחס למסקנות ועדת שמגר בקביעת קריטריונים ברורים לשחרור אסירים ביטחוניים. "ממשלת ישראל עד היום לא קיימה דיון בדו"ח כאשר שוב, ממשלת ישראל סוברנית לבוא ולומר אני לא מקבלת את ההמלצות, מקבלת את חלקם, מסתייגת אך רשום שקיים דו"ח כזה. ממשלת ישראל נמנעת מקיום דיון ומקבלת החלטות כמו החלטת 620 ומתעלמת מהדו"ח. זה חוסר סבירות קיצוני".

באולם נכחו גם כמה מבני המשפחות השכולות שבאו לשטוח את טענותיהם נגד שחרורם המתוכנן של רוצחי יקיריהם. אורטל תמם, אחייניתו של רב"ט משה תמם שנחטף ונרצח בצומת בית ליד בשנת 1984, ביקשה להציג את עמדתה בפני השופטים ואז פרצה בבכי. "אני אוהבת את המדינה הזאת בכל מאודי, ואני לא יודעת למה אני נמצאת בסיטואציה שבה משוחררים רוצחים" אמרה. "אין לי טיעונים לגבי איזה סעיפים צריכים התייחסות, אבל אני יודעת מה צודק. אני לא צריכה סימפטיה מאף אחד. אני צריכה שבית המשפט יעשה צדק". 

המאבק נגד השחרור נמשך (צילום: אהרן והב - חדשות 24)
המאבק נגד השחרור נמשך|צילום: אהרן והב - חדשות 24

העותרים זעמו על החלטת בג"ץ. יו"ר "אלמגור" מאיר אינדור מסר כי "הפעם נחצו כל הקווים האדומים. בג"ץ שהתערב רק החודש בהחלטת ממשלה לטובת המסתננים מאפריקה, ועמד על הרגליים האחוריות מול הממשלה, טוען פתאום שאינו יכול להתערב בהחלטות ממשלה. שופטי העליון הוכיחו הערב שנפגעי הטרור והחללים שווים בעיניהם כקליפת השום וקיפלו את דגלי הצדק במקום שהכי היה חשוב להניפם, אל מול ארגוני הטרור".

כתבו על מצבות בהר הרצל: "סליחה ששכחנו"

הבוקר הוחרפה המחאה נגד שחרור המחבלים. לחדשות 2 online נודע כי מאות מצבות בחלקה הצבאית בהר הרצל שלטים ועליהם הכיתוב: "סליחה ששכחנו, בשבילנו מותך היה לשווא", כשעל החתום - "ממשלת ישראל". 

מאחורי המעשה עומדים פעילי ארגון "סליחה ששכחנו". בעמוד הפייסבוק שלהם כתבו אנשי הארגון כי הוא הוקם "כדי לבקש סליחה מכל הקורבנות שממשלת ישראל מכרה בזול ושכחה את מחיר חייהם. אנו קוראים לממשלה לנהוג על פי עקרון ההדדיות ולשחרר את האסירים היהודים שיושבים בכלא על עבירות דומות". 

שר הביטחון משה בוגי יעלון התייחס גם הוא מוקדם יותר לשחרור האסירים והבהיר כי למרות הקושי הנלווה למהלך, אין מנוס מיישומו. "התחושה היא בהחלט קשה" אמר השר, "לנוכח הנסיבות והשיקולים כבדי המשקל שעמדו בפנינו, בראייה אסטרטגית ארוכת טווח, בין אם אנחנו אוהבים את זה או לא אוהבים את זה, ואיננו אוהבים את זה, יש לנו אחריות כממשלה. אני חושב שהיא נלקחה בשיקול דעת ואחריות ולכן קיבלנו את ההחלטה לשחרר את האסירים." 

הפגנה מול כלא עופר, אתמול (צילום: אלירן חייט)
הפגנה מול כלא עופר, אתמול|צילום: אלירן חייט

"הר הרצל הוא מקום מקודש", זעם אלי בן שם, יו"ר יד לבנים. "צריך להוציא אותו מהוויכוחים. זה חילול של הקברים וזו בושה וחרפה למי שביצע את המעשה". מנגד, בארגון "סליחה ששכחנו" אמרו כי הם מתנצלים אם נגרמה פגיעה כלשהי ברגשותיהן של המשפחות השכולות. הערב תתקיים מול כלא עופר "הפגנות הכאפיות", שבה ייקחו חלק משפחות האסירים היהודים בבקשה לשחררם.  

"אנו לא נפגעי פעולות האיבה, אלא נפגעי פעולות ממשלת ישראל"

אמש הפגינו אלפים ובהם בני משפחות שכולות ופעילי הארגונים "אלמגור" ו"ישראל שלי" מול כלא עופר במחאה נגד הפעימה השנייה של שחרור המחבלים הפלסטינים, שבה צפויים להשתחרר הלילה בחצות 26 אסירים - במסגרת חידוש המשא ומתן המדיני. 

המפגינים הקיפו את הכלא בשרשרת אנושית כשהם אוחזים בידיהם בדגלי ישראל תוך קריאות: "לא משחררים אסירים". מירב אושר, בתו של אבי אושר ז"ל, שרוצחו צפוי להשתחרר מחר, אמרה במהלך ההפגנה: "אין מקום בטוח יותר במדינת ישראל, היום זה אני, מחר זה חלילה מישהו אחר".

היא תקפה את התנהלות הממשלה ואמרה: "למען העתיד של כולנו אני קוראת לממשלת ישראל להפסיק לשחרר לנו רוצחים. ממשלת ישראל הצבועה, מהיום אין לנו כל עניין בטקסים הממלכתיים שלכם כי אנחנו לא נפגעי פעולות האיבה, אלא נפגעי פעולות ממשלת ישראל".