אל בית משפט השלום בירושלים הגיע הבוקר סגן שר החוץ לשעבר דני אילון, כדי להעיד נגד שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן, המואשם בעבירות של מרמה והפרת אמונים בפרשת השגריר זאב בן אריה. בכניסה לבית המשפט אמר אילון: "יש רק אמת אחת, ואני לא חושש לומר אותה". במהלך החקירה הנגדית הציע אילון להיחקר על דבריו בפוליגרף, על אף שלא מדובר בראייה משפטית קבילה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אילון, ששימש מתוקף תפקידו במשרד החוץ כיושב ראש ועדת המינויים, העיד בחקירותיו במשטרה כי ליברמן הנחה אותו לפעול לטובת מינוי זאב בן אריה לתפקיד השגריר בבלרוס, לאחר שזה חשף בפניו מסמכים חסויים על חיקור דין שהתנהל נגדו.
"ראיתי את עצמי כאיש אמונו, נהגתי לעשות מה שהוא מבקש כל עוד מדובר בדבר שאינו נגוע בניגוד אינטרסים", פתח אילון את דבריו על דוכן העדים, כשהוא מתייחס לשר החוץ לשעבר. "לליברמן הייתה מעורבות במקומות מרכזיים בעולם - במינויים של פרושאור, גל, טאוב. הוא היה אחראי גם על מינויים של מקומות שנחשבים קטנים או משניים".
"ההיכרות שלי עם בן אריה הייתה שטחית ביותר", הוסיף אילון ופרט את טיב הקשר שלו עם השגריר שמונה לייצג את ישראל בריגה. "הכרתי אותו כי היינו חדר ליד חדר במשרד החוץ. זה מעורר קנאה להיות יועץ מדיני לשר או לראש הממשלה, זה קרש קפיצה לתפקידים מדיניים אחרים".
לא החליפו ביניהם מבט
במהלך הדיון הסתכל אילון מספר פעמים לכיוונו של ליברמן, אך זה לא החזיר לו מבט ונותר בפנים חתומות. סגנו לשעבר של ליברמן הוסיף והתייחס בפירוט למינויו של בן אריה לשגריר בריגה. "הייתה הפתעה מסוימת כשהתבקשתי למנותו כי לא ידעתי שהיה מועמד כלל", אמר. "הבקשה הזאת לא נראתה לי חריגה, מילאתי את רצונו, לא ידעתי הרבה על הקשר בינהם מעבר לכך שידעתי שהוא מלשכתו, מה שהוסיף תוקף לבקשה".
נציג התביעה אף הציג לאילון ראיון שהעניק בעבר לגאולה אבן בערוץ 1, שבו הוא הכחיש קשר למינויו של בן אריה. אילון השיב בתגובה: "ברור שהתחמקתי מלתת תשובה ישירה וניתן לראות זאת בראיון, אף אחד לא מצפה שאפליל שר מכהן בישראל בשידור חי. עם כל הכבוד לגאולה אבן, היא לא בית משפט". בכך ניסו אנשי הפרקליטות להחליש את מקומו של ראיון זה בקו ההגנה, עוד לפני שסנגוריו של ליברמן שלפו אותו.
בעוד התביעה מנסה להוכיח כי אילון פעל למינויו של בן אריה בהסתמך על דברי ליברמן, מנסים פרקליטי ההגנה להוכיח את טענתם, שלפיה פנה סגן השר לשעבר נגד הממונה עליו רק לאחר שזה הדיח אותו מרשימת "ישראל ביתנו" לכנסת הנוכחית. בהקשר זה טען אילון: "קשה להוכיח מוטיבציה לנקמנות בהתייחס לדברי".
סגן שר החוץ לשעבר אף הביע נכונות לעבור בדיקת פוליגרף ואמר: "אני יודע שלא מדובר בראיה קבילה בבית משפט אבל אני מוכן להיבדק על דבריי". לדבריו, "אני עסקתי בלהסביר את כל שרי הממשלה ולדבר בטובתם, והמבין יבין".
בהמשך הדיון נשאל אילון על נוהל הפגישות בינו לבין ליברמן לאורך השנים, ובמיוחד בהקשר של בן זאב. "רוב הפגישות ביני לבין ליברמן לא נרשמות", טען אילון בעדותו. הוא גם השיב למתקפת סנגורו של ליברמן, עו"ד ויינרוט - "גם אני הייתי בתפקידך, 4 שנים הייתי צריך להגן על אותו נאשם", אמר אילון והתייחס לתקופה בה שימש סגנו של ליברמן במשרד החוץ ונאלץ "להגן עליו".
תזכורת: כך החלה פרשת השגריר
פרשת השגריר החלה לפני ארבע שנים כשליברמן ערך ביקור במינסק, בירת בלארוס. במהלך הביקור העביר בן-אריה לידי שר החוץ פתק בו נכתב כי מתנהל נגדו חיקור דין בנוגע לכשירות פעילותה של חברה מסוימת. ליברמן טען בעדותו בפרשה כי הוא קרא את תוכן המכתב ולאחר מכן השליך אותו לשירותים. בהמשך הזהיר את מקורביו כי "כמה שבן-אריה אינטיליגנט ומשכיל - ככה הוא עלול לסבך אותנו ואת עצמו".
עם סיום תפקידו חזר בן-אריה ארצה והחל לעבוד במטה המדיני של ישראל ביתנו. הוא ביקש מליברמן לקבל את מינוי שגריר ישראל בלטביה, אך שר החוץ הפנה אותו להתמודד במכרז הדרוש לכך. בתום ההליך זכה בן-אריה בתפקיד מבין תשעה מועמדים שהתמודדו עליו. בראשות הוועדה הבוחרת עמד סגנו של ליברמן דני איילון.
לאחר סיום המכרז הובא המינוי לאישור ועדת השרים ובישיבה ליברמן בחר שלא לציין את הדרך בה התבצעה הבחירה. גם בהמשך, בישיבת ממשלה שהתקיימה בנושא, שר החוץ לא אמר דבר הנושא והמינוי אושר לצד 17 מינויים נוספים. מנגד, טענו סנגוריו של ליברמן כי לא ייתכן שביצע עבירה בכך שלא פצה את פיו.