הוא כונה "קפטן ג'ורג'" , החוקר הכי קשוח, זה שאצלו כולם נשברים. אחרי שהגיע לדרגת רב סרן ביחידה 504, היחידה לחקירת שבויים בצה"ל, הוא קיבל את המשימה לחלץ ממוסטפא דיראני את המקום שבו הוחזק רון ארד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הייתי קשוח, לא פשרן, בפירוש החוקר הרע, אבל הכל במסגרת החוקים והנהלים שהיו מקובלים", מספר "קפטן ג'ורג'" בגילוי לב. "המשמעות של חוקר קשוח היא שאתה לא תשב מולי עכשיו בניחותא כשאני חוקר אותך. אתה תכרע ברך או תעמוד במשך שעות. אתה תספוג הרמת קול, טלטול, ניעור, אפילו סתירת לחי כשנדרש, ואם מישהו יגיד לך שזה לא ככה תדע בוודאות שהוא משקר, כי אתה לא יכול להיות חוקר בלי הדברים האלה".
בשנת 1994 הגתה ישראל תכנית נועזת לחטיפתו של מוסטפא דיראני, קצין הביטחון של תנועת עמ"ל. האיש שהחזיק ברון ארד במשך שנתיים ואחר כך, על פי הערכות המודיעין בישראל, העביר אותו לידי משמרות המהפכה האירניים. המשימה הוטלה על סיירת מטכ"ל, הלוחמים הצליחו לחטוף את דיראני ממיטתו בלבנון באישון לילה. בארץ, במתקן החקירות הסודי של צה"ל, חיכה לו צוות החוקרים ובהם "קפטן ג'ורג'".
"אנחנו הוכנסנו לסוד העניינים משהו כמו שלושה שבועות לפני החטיפה", נזכר "קפטן ג'ורג'". "אתה מבין שאתה הולך לקבל בנאדם שעד לא מזמן החזיק את רון ארד ולמעשה הוא החוליה האחרונה שיכולה לספר איפה הוא באותו זמן. הוא נחקר תוך כדי שהוא מתעורר מההרדמה שלו, וכמובן שבהתחלה הוא בכלל הכחיש את זה שרון ארד היה אצלו".
12 שעות חקירה - ושעת שינה אחת
התנהלה חקירה מרתונית במטרה להתיש את דיראני ולשבור אותו. החוקרים התחלפו כדי לשמור על רעננות, אבל דיראני נחקר סביב השעון - 12 שעות חקירה ואחריה רק שעת שינה אחת. "החקירה נמשכה כמעט חודש באופן אינטנסיבי, כולל מניעת אוכל, מניעת שינה וכל מיני סנקציות נוספות שמותרות בחקירה", המשיך "קפטן ג'ורג'" וסיפר. "הנחקר לא היה קל, הוא היה מה שנקרא אגוז קשה. מישהו שבקיא בחקירות בסיפור של פסיכולוגיה מאחורי החקירה. "כשנמצאים בתוך חקירה, במיוחד של מחבלים קשים - לפעמים צריך להראות להם שמבחינתך - הכל מותר. בשלב מסוים בחקירה הוא נתן גרסה שרון ארד נמצא במקום מסוים באירן, ואילו גופי המודיעין טענו שהגרסה אינה מבוססת".
דיראני הוחזק בכלא הישראלי במשך עשר שנים כקלף מיקוח, עד ששוחרר במסגרת עסקת טננבוים מבלי שתרם מידע משמעותי בעניינו של רון ארד. במהלך שנות מעצרו הגיש דיראני תביעה נגד המדינה, בה טען כי עבר התעללות במסגרת חקירותיו וכי אחד החוקרים, "קפטן ג'ורג'", עבר כלפיו עבירות מין קשות.
בקלטת שמתפרסמת כעת לראשונה, נחשפת עדותו של מוסטפא דיראני, כפי שסיפר אותה לחוקרי המשטרה הצבאית. "ג'ורג', באחד הימים בזמן שחקר אותי, אמר לי 'אם לא תדבר, אני אדאג שיבואו ויעשו בך מעשים'", סיפר דיראני בחקירה. "בפעם הראשונה הוא הפשיל את מכנסיו, חשבתי שהוא רק מנסה להפחיד אותי", העיד.
כשהוא רוכן מעל ספסל נמוך, המשיך דיראני וסיפר: "תפסו אותי בצורה כזאת, עם שתי הרגליים למטה. אני הייתי עם כיסוי עיניים ואז הגיע החייל התקרב, הרגשתי שהוא שם את הגוף שלו עליי כשאני הייתי על הספסל, בלי בגדים".
"התיק נפל רק עליי"
ג'ורג' טוען נחרצות כי דיראני משקר על מנת להסתיר את העובדה שמסר סודות. "הוא הכין את הקרקע לחזור מול חיזבאללה ומול הלבנונים, שלמעשה הוא פתח עליהם את הפה בחקירה", סיפר החוקר. "אז הוא, עם הדמיון הערבי המפותח, סיפר מה שהוא סיפר ושפך את מה שרצה רק כדי להצדיק את זה שהוא לא יכול היה לשאת יותר את החקירה".
"התיק נפל רק עליי כי הערבי דיבר על ג'ורג', אז היה מאוד קל לתפוס את החוקר החרוץ והדומיננטי שנחשב לחוקר קשוח, לסגור את כל האלטרנטיבות האחרות ולהפריש אותי המערכת כדי להראות שזרקו את תפוח האדמה הרקוב החוצה", הסביר ג'ורג' וטען כי בסופו של דבר מצא את עצמו מחוץ למערכת בטענה של קיצוצים.
פרקליטו של "קפטן ג'ורג'", עורך הדין אפי נוה טוען כי החוקר עשה את הדברים בתום לב: "הוא היה תמים, הוא באמת חשב שהוא תחת מטריה של מדינה ששלחה אותו למשימה ושתגן עליו. הוא חדור שליחות והוא מאמין בשליחות הזאת, לכל הפחות היו צריכים באמת לדאוג לו ולא להפקיר אותו".
תביעתו של דיראני לא התבררה עדיין, בית המשפט העליון צפוי להריע אם גם מי שמוגדר על ידי המדינה כאויב, יכול לתבוע אותה. תביעת המיליונים של ג'ורג' נגד המדינה נדחתה על הסף בחודש שעבר בטענה שהתיישנה. אתמול ערער ג'ורג' על פסק הדין.
"איך יכולה המדינה לבוא ולטעון בתביעה של דיראני שלא היו דברים מעולם, אף אחד לא פגע בך, אף אחד לא ביצע בך שום מעשה זדוני, ואותה מדינה באה בתביעה שלנו וטוענת כלפיי ג'ורג' - אלה המעשים שלך, אתה פעלה שלא ברשות ולא בסכמות", שואל עורך דינו של החוקר. "במדינת ישראת יש אמת אחת".
מדובר צה״ל נמסר בתגובה: "בעקבות טענותיו של דיראני נפתחה חקירת מצ"ח. הוחלט שלא להגיש כתב אישום נגד ג'ורג', בין היתר בשל קשיים ראיתיים. סיום שירותו נבע מטעמים שאינם קשורים לחקירת מצ"ח, אלא בשל הורדת סיווגו הביטחוני, נוכח סירובו לבצע בדיקת פוליגרף וסירובו לקבלת תפקיד שהוצע לו".
מפרקליטות המדינה נמסר בתגובה: "נמצאו ראיות לכך שג'ורג' נקט פעולות פסולות בחקירה, שנועדו ליצור אווירת איום על רקע מיני על דיראני. נדגיש כי בזמן תביעתו של דיראני, כלל לא ידעה המדינה על עצם קיומה של אותה קלטת שמתעדת את החלקים הרלוונטים בחקירה" .