בעקבות פניית חדשות 2 לבית משפט השלום בבאר שבע, הודיעה היום (ג') המשטרה כי היא מבטלת את הצו המורה לכלי התקשורת למסור חומרים המתעדים את ההפגנות נגד התכנית להסדרת ההתיישבות הבדואית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במהלך דיון בבית המשפט, בפני השופטת שרה חביב, הסביר נציג המשטרה כי הוחלט לבטל את הצו משיקולי חקירה. "אנו כרגע לא זקוקים לצו, נשיג את הראיות בדרך אחרת", אמר. "ציפינו שמהצו נוכל להשיג ראיות, הצלחנו להשיג ראיות מצילומים אחרים".
השופטת חביב מתחה ביקורת על התנהלות המשטרה, שאותה הגדירה "תמוהה". לדברי השופטת, "הונח לפניי תיק חקירה ודוח סודי מפורט אשר מפרט את הנחיצות במתן הצווים לאמצעי התקשורת השונים. בתיק החקירה מצאתי נימוקים ועילות של נחיצות ועל בסיס המסמכים שהוגשו בפניי ניתנו הצווים. אלא שהמבקשת (המשטרה) חוזרת בה מהצו ומצהירה כי איננו נחוץ עוד".
היא אף ציינה כי תעביר את ההחלטה על ביטול הצו לעיון מפקד המחוז, "אשר יבהיר לתיק בית המשפט בתוך 7 ימים בכתב פשר התנהלות המבקשת".
"המשטרה מנסה להפוך את כלי התקשורת לזרוע הארוכה שלה"
הבוקר הגישה חדשות 2 בקשה לבית המשפט לבטל את הצו שניתן אתמול לבקשת המחוז הדרומי. "עמדת החברה היא, כי זכותה לחיסיון עיתונאי משתרעת גם על תוכן המידע שנאסף על ידי עיתונאיה במסגרת העבודה העיתונאית השוטפת, וכי בנסיבות העניין זכותה לחיסיון עיתונאי, על המידע הגולמי שבידיה, גוברת ועדיפה על האינטרס הקיים לכאורה בהליך החקירה", הוסבר בפניית חברת החדשות, שהוגשה על ידי עורכי הדין ד"ר ישגב נקדימון ודקלה בירן.
עוד צויין בבקשה כי צו זה פוגע בעקרון חופש הביטוי ובעצמאותו של גוף התקשורת. "הוצאת צווים המחייבים את חברת החדשות למסור מידע לרשויות החקירה, בנימוק שהדבר נדרש לצורך חקירה משטרתית, פוגעת בעצמאותה של חברת החדשות ובאופן שבו היא נתפסת בעיני הציבור, והופכת את חברת החדשות למעין 'קבלן משנה' של המשטרה", נכתב בבקשה.
היועץ המשפטי של חברת החדשות, ד"ר עו"ד ישגב נקדימון, אמר טרם הגשת הבקשה כי "בעצם העובדה שהמשטרה מבקשת צו מבית המשפט, היא מנסה להפוך אותנו ככלי תקשורת ועיתונאים שמסקרים אירועים במרחב הציבורי לזרוע הארוכה שלה".
עו"ד נקדימון הבהיר כי המשטרה עצמה צילמה באירוע והיו במקום שוטרים עם מצלמות, אבל היא לא מוכנה להסתפק בזה והם הולכים לדבר הכי קל - לפנות לצלמים שהיו במקום ולקחת מהם חומר עיתונאי.
"הבעיה היא שאם בכל פעם שחומר מצולם יהפוך לחומר חקירה של המשטרה כבר לא יראו בנו עיתונאים אובייקטיביים ואז, או שלא יתנו לנו להגיע לאירועים או שינסו למנוע מאיתנו לסקר את האירועים ובתוך כך יתקפו צוותים וישברו מצלמות", הזהיר נקדימון. "המשטרה צרכיה לפנות לתקשורת כמוצא אחרון וגם אז רק אם ברצונה לבקש משהו מאוד ספציפי".