פרשת הולילנד מגיעה לידי כתבי אישום: פרקליטות המדינה הגישה הבוקר 16 כתבי אישום נגד המעורבים בפרשת הולילנד. בין המעורבים בפרשה, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, ראש לשכתו שולה זקן וראש עיריית ירושלים אורי לופוליאנסקי.
בשעות הבוקר הודיעה הפרקליטות לסנגורי המעורבים על החלטתה להגיש כתבי אישום נגדם. כתב האישום נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט צפוי לכלול סעיפים של שוחד, ויוגש נגדו בגין תקופת כהונתו כראש עיריית ירושלים ובהמשך כשר התמ"ת. מדובר בפעם הראשונה בתולדות המדינה, שאדם שכיהן כראש ממשלה יואשם בקבלת שוחד, יחד עם מי שהייתה יד ימינו שולה זקן.
פרשת הולילנד, זכתה לכינוי פרשת השחיתות הגדולה בתולדות המדינה. מדובר בפרשה גדולה מאוד עם נאשמים רבים, שמתבססים על חומר רב שנאסף בידי הממשלה, ומסתמך על מידע שהגיע בעיקר מעד מדינה אחד שפרטיו עדיין אסורים לפרסום.
במסגרת הפרשה הוגשו הבוקר 16 כתבי בבית המשפט המחוזי בתל אביב, לאחר שהסנגורים הרבים של כל המעורבים בפרשה קיבלו הודעה מסודרת על כך.
פרשת השחיתות החמורה במדינה
חומר החקירה שנאסף בפרקליטות, הוביל לגיבוש תשתית ראייתית לפיה הלל צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד, קידם לכאורה את אישורן של תוכניות הבנייה ואת ההקמה של פרויקט הולילנד, "באמצעות מתן שוחד למספר רב של נבחרי ציבור ועובדי ציבור על מנת שינצלו סמכויותיהם כדי לקדם את האינטרסים של יזמי הפרויקט".
לטענת הפרקליטות, השוחד ניתן בשנים 1994-2007 "בהיקף חסר תקדים של מיליונים רבים, כשאביגדור קלנר וחשודים נוספים, רכשו חלק מן הקרקע במתחם זה, וקידמו אף הם את תכניות הבנייה וההקמה באמצעות מתן שוחד בשנים 2002-2007".
כתב האישום מתייחס לשלוש פרשיות נפרדות, שכרוכות האחת בשנייה, ועניינן קידום פרוייקטי נדל"ן שונים בארץ תוך מתן שוחד לעובדי ולנבחרי ציבור שונים, בדגש על עבירות שליוו את הליכי התכנון בעיריית ירושלים ובמנהל מקרקעי ישראל.
עיקרו של כתב האישום נוגע לעיר ירושלים ומספר את סיפורו של "מלון הולילנד" לשעבר, שהפך לפרוייקט בניה גדול, המתנשא על רכס הולילנד, ונראה כמעט מכל חלקי העיר. בעבר, היה על רכס הולילנד מלון קטן בן כ- 100 חדרים. באמצעות ארבע תכניות שקודמו ואושרו במהלך כעשור, בזו אחר זו, על ידי מוסדות התכנון, תוך מעורבות הנאשמים השונים, הפך המלון לשכונת מגורים עתירת מימדים בת למעלה מ-1,000 יחידות דיור, חלקן בשני מגדלים בני מעל 30 קומות.
"עובדי ציבור רבים שסרחו"
מערכת היחסים בין יזמי הנדל"ן ובעלי הקרקע בפרויקט הולילנד, לבין עובדי ונבחרי הציבור, פעלה, על פי כתב האישום, לאורך הזמן ובשיטתיות, כך שיזמי הנדל"ן מספקים מעת לעת את צרכיהם הכספיים של עובדי הציבור והמקורבים להם, בשלבים השונים של ההליכים התכנוניים השונים בארבע התכניות.
בתמורה, פעלו עובדי ונבחרי הציבור להסרת מכשולים, דחיית התנגדויות, קיצור דרמטי בלוחות הזמנים של ההליכים התכנוניים, הגדלה ניכרת של אחוזי הבנייה, שינויים בייעוד המקרקעין, והקלות בחובות הבנייה והפחתת מיסים, הכל לבקשת היזמים.
על-אף שכתב האישום עוסק בירושלים, הרי שמסכת העובדות המפורטות בו מתארת מערכת תשלומי שוחד נוספים ואחרים במקומות נוספים במדינת ישראל. כך לדוגמא מפרט כתב האישום תשלומי שוחד שניתנו בעבור קידום ענייניהם של יזמי הנדל"ן בקרקעות בצפון (עתלית, חוות יבור), קרקעות באזור המרכז (חוות שלם) וקרקעות בדרום (חוות מבחור, אילת).
לטענת הפרקליטות, חומרת כתב האישום לא נובעת רק מהיקפו, אלא מהעובדה שאין מדובר בעובד ציבור בודד שסרח, אלא במספר רב של עובדי ונבחרי ציבור, החל מחברים במועצת העיר ירושלים, מהנדס העיר, שני ראשי עיריית ירושלים, מנהל מינהל מקרקעי ישראל, וכלה בשר התמ"ת וראש לשכתו.
150 חוקרים השתתפו בחקירה
בחקירת פרשת הולילנד השתתפו כ-150 חוקרים, אשר פעלו במסגרת צח"מ משולב של היחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב 433 ורשות המסים, בליווי צוות של פרקליטים מפרקליטות מחוז תל אביב(מיסוי וכלכלה), לצד פרקליטים נוספים מן התחום האזרחי. בעקבות החקירה הסמויה החלה באפריל 2010 חקירה גלויה.
כתב האישום מייחס לנאשמים, איש כפי חלקו, עבירות לקיחת שוחד ומתן שוחד, ולחלקם גם עבירות של הלבנת הון, אישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות מס.
מלבד אולמרט וזקן, כתבי האישום הוגשו נגד הלל צ'רני, שהיה בעל הזכויות במקרקעין שבמתחם באמצעות חברת "הולילנד תיירות", אביגדור קלנר, שהיה ממקימיה של חברת "הולילנד פארק", אמנון ספרן, ששימש מנהל פעיל ב"הולילנד פארק", שמעון גלאון,מנכ"ל קרדן, שהיה חלק מקבוצת פולאר, מאיר רבין, אורי לופוליאנסקי, שכיהן בשנים הרלבנטיות כסגן ראש עיריית ירושלים ויו"ר ועדת המשנה של הועדה המקומית לתכנון ובנייה, ובהמשך כראש העירייה ויו"ר הועדה ואורי שטרית - מהנדס העיר ירושלים דאז.
עוד נאשמים אליעזר שמחיוף, חבר מועצת העיר ירושלים ומאוחר יותר סגן ראש העירייה, אברהם פיינר, שכיהן בתפקידים שונים בעיריית ירושלים, דני דנקנר, יו"ר דירקטוריון משותף של חברת תעשיות מלח לישראל בע"מ, ובמקביל כיהן גם כסגן יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים ויעקב אפרתי, ששימש כמנכ"ל משרד התשתיות ומאוחר יותר מונה לתפקיד מנהל מינהל מקרקעי ישראל.
"כתב האישום נולד מסיפורי אלף לילה ולילה של עד המדינה"
אולמרט מצדו מכחיש את הטענות נגדו וטוען כי מקורן בעדותו של עד המדינה שהתקבלה תמורת מיליוני שקלים. "הגשת כתב האישום דווקא כעת, תוך כדי ניהול המשפט כנגד אולמרט, ובניגוד לכל אמת מוסר של הגינות בסיסית, היא שערורייה בפני עצמה, ויש בה לטעמנו ניסיון פסול להשפיע על בית המשפט הדן בימים אלו בעניינו של מר אולמרט ועומד בפני קבלת הכרעות", מסר יועץ התקשורת של אולמרט אמיר דן.
לטענתו, "כתב האישום הוגש מבלי שהפרקליטות אפשרה לאולמרט אפילו את זכותו הבסיסית לשימוע, וזאת למרות הידיעה הברורה של אנשי הפרקליטות כי התיק בעניין 'הולילנד' בכל הנוגע למר אולמרט הוא מופרך מיסודו ומורכב כולו מטענות בעלמא של עד מדינה מפוקפק, אשר אפילו חוקריו חשדו בו כי שיבש ראיות. כתב האישום מתבסס על סיפורי אלף לילה ולילה שנולדו במוחו של עד מדינה זה, אשר בתי משפט שדנו בענייניו כבר ביקרו אותו בעבר בחריפות ואת נטייתו שלא לומר אמת. האיש אף לא היסס להסתיר מהמשטרה ומהפרקליטות את העובדה שניסה לסחוט אנשים שונים, אותם הפך אחר כך בהבל פיו לחשודים.
"הפרקליטות, במקום להוקיע אדם זה ולהעמיק את הבדיקות בעניינו, החליטה לשלם לו מיליונים, רק כדי שישמיע את מה שמשלמים לו להשמיע. הדבר נעשה במחשכים הרחק מעיני הציבור ואפילו כעת, לאחר שמוגש כבר כתב אישום, מסרבת הפרקליטות לגלות לציבור את תנאי ההסכם שחתמה עימו.
"אולמרט הצהיר בצורה הברורה ביותר כי מעולם לא לקח שוחד, לא במישרין ולא בעקיפין, והגשת כתב אישום כעת לא תשנה עובדה זו. מר אולמרט, כראש העיר ירושלים תמך בפרוייקט הולילנד כבר מתחילתו, וזאת במתכונתו הראשונית של הפרוייקט, לפני שהוכנסו בפרוייקט שינויים רחבים מאד לאחר תקופתו. אולמרט תמך בפרוייקט המקורי מתוך אמונה, כי דווקא בתקופה בה אוכלוסיה רחבה נוטשת את עיר הבירה, יסייע פרוייקט זה להשאיר בירושלים אוכלוסיה חילונית מבוססת שהעיר כה זקוקה לה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו ל-200 אלף החברים של חדשות 2 בפייסבוק